събота, 30 юли 2011 г.

Какаови сладки на Абра




какаови сладки

за тестото -250гр брашно -125гр пудра захар -125гр масло -70гр какао -1 яйце -1с. л ром -щипка сол за глазурата 100гр разтопен тъмен шоколад/и 20 -30г бял/

Брашното се пресява със захарта, какаото и солта. Разбъркват се добре. Добавя се нарязаното на малки парчета масло и ванилията. Омесва се гладко тесто, което се оформя на руло. Покрива се фолио и се оставя за час-два в хладилник. После от него се режат равномерни шайби , оформят се между дланите на фитилче и се редят в тава застлана с готварска хартия. Пекат се на средна скара, 180°C до леко потъмняване. Шоколадът се разтопява на водна баня и в него една по една се потапят сладките, оставят се върху решетка. След втърдяване на шоколада се нанася и белия шоколад с фунийка от готварска хартия. 
*Източник :Дими/Тайната на нашата вечеря/

Тетевенска сладка баница




За 1 тава с диаметър 35 см.

За тестото
-20г мая
-1с.л.захар
-1/2ч.л.сол
-2 яйца
-250 ml прясно мляко
-1ч.л олио
-1ч.л.оцет/лимонов сок/
-брашно за еластично тесто.
От посочените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса.
Тестото се оформя на 4 топки,разточва се с олио и се реже на сектори , които се застъпват един в/у друг .



След това всяка топка се разточва на правоъгълна тънка кора, която се ръси с настъргано сирене/който обича да смесва вкусовете/ или орехови ядки с канела.Завива се и се реже



Розичките се притискат леко и се подреждат на разстояние една от друга в намаслена тава .Като втасат ,се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна .Изстиналите банички се заливат с топъл сироп.За една тава банички 2ч.ч. захар 3 ч.ч. вода,ванилия и лимонова кора.Като заври сиропът , се оставя няколко мин. на котлона.За няколко часа баничките изпиват сиропа и стават сочни, ароматни и въобще не са калорични.
Използвах по- малка тава.Останаха ми няколко парченца ,които оформих на фитилчета , усуках и изпекох в индивидуални формички.Станаха много кокетни.

сряда, 20 юли 2011 г.

Пилешко в бекон

Необходими продукти:
-дълги парчета бекон, достатъчни да застелят дъното на кексова форма.Краищата им остават извън формата и се загръщат накрая върху плънката.
-едно голямо печено или сварено пиле
-1 купа пресни печурки/или 1 буркан стерилизирани/
-1/4 пакетче масло
-черен пипер
-едросмлян червен пипер/по желание лют/
-универсална подправка за пилешко месо или кубче пилешки бульон
-сол, ако не се използва солена подправка
-150г пушено сирене или кашкавал
-по желание шепа сушени мариновани доматки или кисели краставички.
Начин на приготвяне:
Форма за кекс се застила с дълги парчета бекон.Краищата му се оставят извън формата.Пилето се обезкостява и се накъсва на парченца.Гъбите се задушават в маслото , докато озтанат на мазнина.Сиренето/кашкавалът/ се нарязва на кубчета.Всички продукти за плънката се размесват хубаво и се добавят подправките.Сместа се изсипва във формата , леко се притиска и краищата на бекона се загръщат върху нея.Пече се на 200 градуса до приятно зачервяване на бекона.Обръща се в голяма чиния и се гарнира със задушени в термична торба зеленчуци- грах, моркови , картофи.
Препоръка:
Пилешкото месо и гарнитурата могат да се приготвят заедно във фурната в две отделни термични торби.Месото може да е предварително мариновано , а в торбата със зеленчуци се добавя бучка масло и подправки по желание.

Ярешко с картофи и манатарки



Никога не съм комбинирала картофи с гъби , но се доверих на домакинята от село Врабево , която е отгледала яренцето .
Ярешкото месо се маринова за няколко часа със соев сос, суха мащерка , черен пипер , едър лют червен пипер , сладък червен пипер , чубрица и олио.Посолява се непосредствено преди печене.Маринованото месо се поставя в термична торба заедно с картофите и филийки пресни манатарки.Останалата марината се изсипва в трбата , за да овкуси картофите.Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна 1 1/2 часа.

Шишчета ала Звездев



Действах по спомен и според продуктите.Който иска оригиналната рецепта ...да пита Звездев misli
500г нетлъста кайма,1глава лук , две скилидки чесън ,черен пипер , чубрица , едър червен пипер , кимион, 1 зелена люта чушка / по желание /, магданоз.Всичко това добре се омесва с варен до готовност булгур.
1к.ч./100ml/булгур се сварява с 3-4 к.ч.вода.отцежда се добре от излишната течност, охлажда се и се добавя към каймата.
Каймата се дели на 8 части , които се оформят в/у шишче като леко се" прищипва" на няколко места.Работи се с намазнени ръце,готовите шишчета се поръсват със сусам и се пекат на грилтиган.

Чорба от свински ушета

Приготвих по същия начин като шкембе чорба.

Хрупкаво пилешко





Сутринта нарязах бялото месо от едно голямо пиле и го мариновах в соев сос , пилешки бульон , черен пипер , червен пипер , чубрица и мащерка.До вечеря беше станало толкова ароматно и крехко , че можеше да се яде сурово.Панирах с пикантна панировка с корнфлейкс и сусам .

Хрупкави хапки с качамак




Сварява се качаак според указанието на опаковката.Разбърква се с намачкано сирене и настърган кашкавал.Разстила се в правоъгълна тавичка и се охлажда.
Омесва се кайма като за пържени кюфтета.
В/у всяко парче качамак се слага от каймата , овалва се в брашно , после в яйце и накрая в хрупкава панировка с корнфлейкс и сусам . Хапките се пържат до златисто в маслена баня.

Хек на фурна със зеленчуци-тип Ропотамо


Рибата се почиства и се нарязва на шайби, които се подреждат в тава.Затрупват се със зеленчуци.
-2 моркова
-4-5 кисели краставички
-3-4 глави лук на филийки
-малка кутийка грах
-буркан консервирани смлени домати
Подправя се с дафинов лист ,майорана и черен пипер.Внимава се със солта , защото някои от продуктите са достатъчно солени.Ястието се полива с олио и се пече във фурната на 200 градуса, докато остане само на мазнина.


По идея на Пепчо/дето си храни канибалите/

Филе пангасиус със зеленчуци


1кг филета се нарязват на малки порции и се подреждат в тава.Затрупват се с 4 кисели краставички/на шайби/,3 моркова,3 глави лук на филийки,1 консерва 330г грах.330г / малко бурканче /доматено пюре се разрежда с 1/2 л вода и се излива в/у зеленчуците.Добавя се олио/ около 100мл/.Подправки-черен пипер, майорана 2 щипки,розмарин 2щипки, босилек 1 щипка,сол .Пече се на 220 градуса, докато остане на мазнина.

Филе от бяла риба в торба



Мариновах филетата в зехтин , бяло вино , сол и чер пипер.Подредих ги в торбата с моркови , шайби лук, домати и лимон.Сипах и малко от маринатата.Изпекох за един час на 200 градуса.

Супа от петел






Месо от млад петел се сварява само във вода, обезкостява се и бульонът се прецежда.
Моркови , картофи , няколко парчета сухи манатарки , лук и корени от магданоз се сваряват до готовност в бульона, подправен с черен пипер и чубрица.
Част от зеленчуците се отделят , а останалите се пасират.
Супата се посолява.
Месото/ още топло /се овкусява с домашен чевен пипер, чубрица , черен пипер и кубче пилешки бульон/вместо сол/.
Захлупва се до момента на сервиране.
Тогава в чинията се сипва от крем супата , малко от отделените зеленчуци, подправено месо и магданоз.

Скумрия "Ропотамо"

Свински гърди с мащерка





Свинските гърди се нарязват и мариноват за няколко часа в марината от: 4с.л.соев сос ,2с.л.олио , сол, чубрица, червен пипер/лют и сладък/, черен пипер, клонки суха мащерка. В термичната торба се слагат нарязани на едро картофи/ползвах египетски-много вкусни/.В/у тях се подреждат маринованите месца.Останалата марината се изсипва в торбата заедно със 100г вода.Пече се на 200 градуса 1 1/2 ч.Поднася се с клончета суха мащерка.
Поднася се със студена бира smileys with beer
Който намира гърдите за мазнички , да ги подмени с каквото му харесва от свинското тяло.

Свинско с гъби и картофи



Свинско месо от бут отлежава няколко часа в смес от: 1 зеленчуков бульон, черен пипер , червен пипер , чубрица ,соев сос , олио.В термична торба се подрежда месото заедно с цели гъбки /няколко завих в ленти бекон/.Сипва се малко водичка и се връзва.В отделна торба изпекох картофи.За целта им направих цилиндрични дупки/ с уредчето за чушки/ , които напълних със задушен зелен лук , копър , магданоз и сирене.В някои от кратерчетата сложих навити лентички бекон.Полях картофите със същата смес като месото , но без соев сос .Подредих в торбата и добавих малко вода.
Всичко стана невероятно крехко и сочно.По желание порциите се поливат със сосчето , което остава в торбите.

Сармички с лозови листа



Правих ги по тетевенски. На дъното на тенджерата се кръстосват клонки от лозата и се слагат малко домати.Затова сосчето розовее.Плънката е от кайма и ориз със задушен зелен лук и много подправки.

- Листата се бланшират в солена вряща вода за скунди.
- Задушава се лук/този път опитах с няколко стръка зелен/ + зелено чушле
- Оризът/1ч.ч. за килограм кайма/ се сварява почти до готовност. На 1 ч.ч.измит ориз 2 ч.ч. вода.
- Към лука се добавят пдправките - магданоз, чубрица, червен пипер, черен пипер кимион/който обича/Добавя се каймата.

- На дъното на тенджерата се кръстосват лозови пръчки и се нарязват малко домати/може и от консерва/.
- Сармичките се подреждат, затискат се с чиния и се заливат с посолена вода.
- Варят се 1 чaс след завирането.
- От бульона се прготвя сос. Разбива се 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца и 1 ч.ч. брашно. Разрежда се с бульон и се връща при останалия да заври. Подправя се с черен пипер и копър. Сосчето всеки го прави толкова гъсто, колкото му харесва.

Рулца по нашенски




-1 цариградска кора за баница/остатък от закуската/
-купичка кайма омесена за скара/остатък от предната вечер/
-купичка печен ориз със зеленчуци и подправки/ бивша гарнитура/
-2-3 гъби
-парче кашкавал
-стрък магданоз
-1 яйце
-картофено пюре на люспи/нямаше галета/
-малко масло
-домашен ароматен червен пипер
Кората се разкроява на 4 подходящи за сгъване парчета.
Гъбите се задушават в малко мазнина.Добавя се каймата и се бърка до готовност.
Смесва се с ориза, кашкавала на кубчета и магданоза.
Други подправки не са нужни, защото всичко е вече подправено с черен пипер , червен пипер , лук, кимион, чубрица...
Плънката се размесва добре и се пълнят корите.
Потапят се в разбито яйце и се овалват в картофено пюре на люспи.
Подреждат се в тавичка на разстояние , поливат се с разтопено масло и се поръсват с червен пипер.
Рулцата се пекат на силна /220градуса/ фурна до приятен розов/ в случая червен/ цвят.

Това е начин да се притопли някаква изостанала храна и да и се придаде апетитен вид.
Вероятно пържени рулцата са убийствени , но реших да си спестя това .
Ето авантюрата стъпка по стъпка.



ПРОДУКТИТЕ

ГОТОВАТА ПЛЪНКА

ПРЕДИ ПЕЧЕНЕ

Рулца с тен




За 4 бр.
-варено пилешко месо 300 г
-една чиния гъби/кралска печурка/
-8 варени картофа
-малко олио, бучка масло
-подправки-черен пипер, чубрица , пилешки бульон,червен пипер
-пилешки кожички 4бр./от бялото месо, останки от Дюкан/
Варените картофи се намачкват и подправят със сол , черен пипер и чубрица.Разстилат се в/у кожичките.Гъбите се задушават в мазнина,подправят се с черен пипер и пилешки бульон и се разбъркват с вареното и нарязано месо.От тази смес се слага в/у картофите и се загръща на рула .Забожда се с клечки за зъби.Готовите рулца се намазват с масло, поръсват се с червен пипер и се запичат до златисто на 250 градуса.



Пъстърва на фурна




Рецептата прихванах от френския канал Chasse et peshe
4 големи пресни пъстърви се почистват и посоляват.Отлежават в хладилника няколко часа и после се измиват от излишната сол.
В блендера се смилат 3 лимона/ без кората/,2 скилидки чесън,китка магданоз и няколко стръкчета копър.Получената смес се посолява съвсем леко.Всяка риба се нарязва на "баклавички", намазва се с подправката навсякъде, а в коремчето освен това се слага малко клонче розмарин и бучка масло.Отгоре също се слагат малки парченца масло и се загръща във фолио.Пече се 1 ч. на 200 градуса.Последните 5-10 мин. се отвива[media.snimka.bg]
Става невероятно вкусна и ароматна.

Пълнено пиле



Едно голямо пиле се почиства , измива, подсушава и се обтрива със следната смес:
-3с.л.разтопено масло
-2 с.л. светъл соев сос
-черен пипер
-червен пипер/може и малко лют от едрия/
-чубрица
-1 кубче пилешки бульон /или сол/

За плънката
В няколко с.л. олио се задушават под капак 2 малки глави лук, 1 малко морковче/на дребни кубчета/ и една суха чушка/нарязана с ножицата на малки парченца/.Когато морковите са готови, се добавят няколко нарязани гъби и шепа предварително набъбнали бели стафиди.Задушава се , докато сместа остане само на мазнина.1ч.ч./200ml/ ориз се измива добре и се отцежда.Прибавя се към зеленчуците и се бърка , докато стане прозрачен.Плънката се подправя със сол/ако бульонът е безсолен/, чубрица , червен пипер , черен пипер и се залива с 2 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон.На тих огън под капак се изчаква оризът да набъбне .
С готовата плънка се напълва пилето и се зашива.Поставя се в термична торба за печене, завръзва се добре и торбата се надупчва с игла на 7-8 места.Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около час.

Лодки от чушки с кайма




За 10 бр. лодчици
-5големи зелени чушки
-250г кайма
-1 филия стар хляб/или две сухарчета размекнати във вода/
-1 яйце
-100г кашкавал/ на кубчета/
-1 супена чиния нарязани гъби
-1стрък зелен лук
-1 главичка стар лук
-1 малка зелена люта чушка/по желание/
-черен пипер , чубрица , мащерка , червен пипер ,магданоз
-няколко домата
-олио
Гъбите и старият лук се запържват в мазнина до готовност. Отцеждат се от мазнината и се омесват с каймата и останалите продукти и подправки. Напълват се чушките и в/у тях се редят резенчета домати. В тавата се нареждат още домати , олио/от гъбите/ и малко водичка. Чушките се пекат на 200 градуса ,докато останат на мазнина и доматките се запекат.

Пълнени тиквички с кайма



Тиквичките се издълбават , посоляват и се изчаква да си пуснат водичката.Кайма смес се омесва като за кюфтета с лук, наситнена чушка/ може и люта/, магданоз , черен пипер , червен пипер , чубрица , яйце ,филийка хляб/размекната с водичка/ и нарязан на кубчета кашкавал.Тиквичките се пълнят , подреждат се в тавичка и се покриват с резенчета домати.В тавичката се сипва малко водичка и млко олио.Пече се 1 час 200градуса на долна скара, за да се изпекат хубаво тиквичките. Ако те са преварително изпържени за малко , е достатъчно половин час на средна скара.

Пълнен шаран




Една купа кромид, 1 сладка чушка и 1 люта чушка се задушават с олио под капак до готовност на лука. Сваля се от огъня, добавят се 150 г счукани орехи, щипка майорана, черен пипер, червен пипер, магданоз и сол. Предварително осоленият шаран се измива и се пълни със сместа. Пече се около 90 мин, загърнат в хартия за печене или фолио. Накрая се отвива, за да се запече.

Плескавици с печени картофи



Едновременно изпекох картофките в торба и до нея тавичката с плескавици.Овкусих каймата с майорана, черен пипер, чубрица.Добавих филия хляб и 1 яйце инаправих плескавици пълнени със задушени гъби и кашкавал.Накрая настъргах кашкавал и отгоре.

Пилешко с ориз



Бялото месо от едно голямо пиле се нарязва на хапки и се оставя да отлежи овкусено с 3-4 с.л. соев сос.След това се запържва в сгорещена мазнина.Като побелее, се добавя една глава кромид и една ч.ч. моркови на кубчета.Похлупва се и се оставя на тих огън за няколко мин.След това се отхлупва , за да остане само на мазнина и се добавя 1ч.ч. царевица и 1 1/2 ч.ч. добре измит ориз.Бърка се , докато оризът стане прозрачен.Подправя се с черен пипер, едросмлян червен пипер и сол.Залива се с 800 ml пилешки бульон, в който предварително са накиснати шепа сушени манатарки, нарязани на малки парченца и шепа нарязани сушени чушки от ароматен сорт.Всичко се обърква добре и се изсипва в тава .Пече се на 200 градуса , докато поеме водата...................и китайците ряпа да ядат grinning smiley

Пилешки крокети на Диана



Бялото месо на едно голямо пиле се сварява до готовност.Аз сложих във водата морковче , дръжки от магданоз и зърна черен пипер.
Когато месото е напълно сварено ,се охлажда и нарязва на малки парченца.
3 с.л. масло/зехтин , олио/ се загряват в подходящ съд.
Добавят се 3 с.л.брашно и се бърка , докато брашното се зачерви приятно/ но да не прегаря/.
Разрежда се с прясно мляко и бульон/от пилето/ , до получаване на много гъста каша.
Количествата бульон и мляко зависят от това ,колко пълни са били лъжиците с брашно.
Важно е накрая да се получи много гъста и добре изпечена каша, която да се събира на топка около бъркалката.
Кашата се подправя на вкус и се охлажда.
Аз подправих с черен пипер , едросмлян червен пипер, къри , кимион, малко сух гъбен бульон , сол и шепа запържени в масло дребнонарязани гъби.
Кашата и пилешкото месо се смесват добре.
Сместа се опитва на вкус и се досолява. Може да се добави и наситнен пресен магданоз.
Важно е заготовката за крокетите да ви е вкусна още преди пърженето .
Оформят се крокетите и се охлаждат добре в хладилник.
Охладените крокети се потапят в брашно , после в яйце и накрая в смлени хлебни трохи.Аз добавих в хлебните трохи и малко стандартна панировка с корнфлейкс.
Така приготвените крокети могат да изчакат в хладилника времето за хранене.
Пържат се на маслена баня за няколко мин. , докато добият хрупкава коричка с приятен загар.
Отцеждат се в/у салфетка , за да им се отнеме излишната мазнина.
Сервират се топли с гарнитура по желание.


Източник:Диана/Опитайте с .../

Пиле със зеленчуци в торба





В термичната торба се слага 1 буркан грах/ без течността/.Ако се ползва замразен , се сварява предварително.Добавят се няколко картофа , 2-3 моркова , две глави лук на филийки , 2-3 пасирани домата .Посолява се и се размесва направо в торбата.В купа се стрива кубче пилешки бульон/вместо сол/.Добавя се чубрица , червен пипер , черен пипер и малко олио. В тази смес се потапят порциите пилешко и се подреждат в/у зеленчуците.Останалата смес се изсипва в торбата.Не се добавя никаква друга течност. Торбата се връзва и надупчва на 7-8 места с игла . Ястието се пече 1 1/2 ч. в предварително загрята до 200 градуса фурна.При сервиране се поръсва с магданоз.

Печени шницели




-кайма 60% телешко 40% свинско
-смлян кимион
-черен пипер
-сол
-едросмлян червен пипер
-малко суха мащерка/или друга любима подправка/
-яйце и хрупкава пикантна панировка
Каймата се омесва добре с подправките и се оставя в хладилника , за да се овкуси.
Оформят се шницели , които се потапят в разбито яйце и хрупкава панировка.
Шницелите се подреждат в тава в/у хартия за печене.
Пекат се на 200 градуса в предварително загрята фурна, докато пуснат от мазнинката си.
Обръщат се и се запичат отново за няколко мин.
По този начин стават хрупкави и сочни , но не толкова мазни като пържените......а е и по- лесно.

Свинско печено






2кг свинско месо от бута се маринова 6 часа в марината от 3с.л. соев сос,1ч.л. горчица,1с.л.сол, 1с.л.майорана ,1с.л. чубрица, 1с.л.черен пипер,1ч.ч.гореща вода.Със спринцовка се вкарва от сместа в месото.След 6 ч. излишния сос се изхвърля/месото е поело достатъчно/.Пече се в торба 3 часа на 150 градуса.В торбата не се слага нищо друго освен овкусеното месо.След изпичане в торбата се е отцедил пикантен сос , с който се поливат порциите по желание
Само мъж може да отдели толкова внимание на едно печено месо.На мен не ми бяха позволени 5 мин. за украса.Украсиха си го така smileys with beer



Патладжан кебап на Кеми


продукти
-2 малки патладжана
-300грама кайма смес
-1 малка глава лук
-3-4 гъби
-чубрица
-кимион
-магданоз
-лют пипер/по желание/
-черен пипер
Патладжаните се нарязват на шайби,посоляват се и се оставят да се отцедят.Каймата се омесва като за кюфтета,но с нарязани на ситно гъбки.На шиш за печене се редят парчета патладжан, а м/у тях топчета кайма.Притискат се и се слагат в тавичка.За да не загори тавата,около патладжаните се подреждат зеленчуците за гарнитурата-гъби, домати, чушки по желание.Зеленчуците се посоляват и им се капват само капки олио.Ако каймата е с повече свинско,ще си пусне достатъчно мазнина.Пече се на 200 градуса 40-50 мин без фолио.Патладжанът и зеленчуците поемат от мазнинката на кюфтенцата и става много вкусно.
Тази рецепта е от турската кухня, а аз я научих от k_ines "Гответе с мен"

Панирано шкембе



Свареното телешко шкембе се посолява и поръсва с черен пипер.Панира се с бирена паста-яйце, брашно, бира.

Пакетчета с пилешко


Половин печено пиле/ останало от ергенската прехрана/
-кори за баница тип домашни/останали от баницата/
-2 главички лук
-чубрица, черен пипер , червен пипер, малко пилешки бульон, къри/кой каквито подправки обича./
Запържва се лукът в малко мазнина ,добавя се нарязаното месо , обърква се за минутка и се подправя.Може и гъби да се сложат,топено сирене, кашкавал- пълна импровизация.С тази плънка се правят пакетчета от корите, които направо се пържат в мазнина.Стават на плюсчици, хрупкави и вкусни.
Тези пакетчета видях в турския вариант на "Перфектната вечеря ".Там домакинята ги напълни с кайма, задушена с лук и подправки.

Пай с пиле на Диана



Сварено в ароматен бульон и обезкостено пилешко месо от 1 пиле/Аз изпекох в торба с подправки/
1,5 чаени чаши ориз
Зеленчуци по желание като вид и количество – напр.:
-150 гр. гъби
-100 гр. варена царевица
-100 гр. замразен грах
-2 моркова, глава лук, чушка
-маслини
-150 гр. кашкавал и 150 гр. топено сирене /оформено като цилиндър/
-черен пипер, джинджифил, кимион, магданоз, /по желание/
приготвяне:
Месото на пилето се накъсва на малки парчета. Бульонът се прецежда.
Оризът се измива обилно с вода и накисва за 20 мин. В съд се стопява 30 гр. масло, добавя се ориза и запържва до поемане на мазнината, залива се с 3,5 чаени чаши бульон и няколко зърна черен пипер. След завирането, котлона се изключва и се оставя да ври на бавен огън /около 20 мин., но не да се развари/. Глава лук /може и без нея/ и чушка се нарязват и запръжват леко в масло или зехтин. Добавят се нарязаните гъби и моркови и 1/2 чашка от пилешкия бульон. След като се задушат, в съда се поставя царевицата и граха, овкусява се с джинджифил /на върха на ножа/ и 1/2 ч.л. захар /за запазване на цвета/. Оставя се на огъня още 10 минути / до омекване на зеленчуците/, като от време на време се разбърква.
Свареният ориз се разтила в намазнена с масло тавичка. Върху него се разпределя накъсаното пилешко месо, черен пипер и кимион на вкус. Изсипва се сместа от зеленчуци и се разпределя равномерно. Отгоре се прави «решетка» от топеното сирене и настръгва на едро кашкавал, след което се поставя във фурната, докато се запече леко.
Аз направих решетката от парченца кашкавал/нямах сирене/, които потопих в яйце и хрупкава пикантна панировка.Така при печене решетката не се разтече.
Един приятен начин да поднесеш досадното пиле с ориз.

Направих по- малка доза/на око/ и изпекох във форма за кекс в/у хартия.Така успешно извадих пая от формата и прехвърлих в платото.
Източник: Диана /Опитайте.../


За едно парти изпекох на малки порции във форми за мъфини в/у 3 пласта леко намаслени фини кори за баница.



Мариновани крилца с лесен сос



Крилцата се мариноват за няколко часа в 1с.л. горчица, 2с.л. соев сос , черен пипер, 1 кубче пилешки бульон, 3с.л. бяло вино.Пекат се 1 час в термична торба на 200градуса.
1 супена чиния нарязани гъби се задушават до готовност в мазнина под капак.Като остане само на мазнина ,се добавя лъжичка натурално нишесте и се разрежда с 1/2ч.ч.вода и 1/2ч.ч. бяло вино.Подправя се с черен пипер и кубче пилешки бульон.

Малки запеканки





Напълних формичките 2/3 с омесена кайма за кюфтета.Отгоре - пласт от картофена смес/пак за кюфтета/.Изпекох във фурната на средна скара , докато се запекоха отгоре и се отделиха от формичките.

Кюфтенцата на Звездев



Направих половин доза.Получиха се 14 топки.Прилагам намалената от мен доза:
-250г. кайма
-250г.варени намачкани картофи
-бялата част на зелен лук
-магданоз
-1 яйце
-чер пипер
- чубрица
-по-малко от 100 г. топено сирене, което се слага в сърцевината на топките
Панирах с 1 яйце и смлян корнфлейкс и изпържих във фритюрника за 12 мин на 180 градуса.

Кошнички за парти



за кошничките от кори
4 бр. фини кори за баница се подреждат една в/у друга, като леко се намазват с мазнина м/у пластовете.Използвах зехтин, но може и с олио или разтопено масло.Не се прекалява с мазнината , защто от плънката те попиват допълнително.Четворната кора се разрязва на 12 квадрата.С тях се застилат гнездата на тавичка за мъфини.Може да се използват всякакви огнеопорни чашки или купички.

за оризовия пласт
-1ч.ч./200милилитра/ измит ориз
-2-3 с.л. мазнина/олио, зехтин , масло/
-300г хубава шунка
-шепа почистени и нарязани маслини
-сол и подправки на вкус/аз използвах къри и щипка кимион/
Мазнината се загрява и в нея се запържва шунката на дребни кубчета.Когато добие златист цвят, шунката се изважда , а мазнината се използва за остъкляване на ориза/добре измит/.Когато е вече прозрачен , се залива с 2 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон и се задушава на тих огън до готовност и поемане на течността.Подправя се и се разбърква с маслините и шунката.

за зеленчуковия пласт
1 морков се нарязва на дребни кубчета и се задушава в 3-4 с.л. зехтин/олио/.Добавя се 1 малка глава лук/също на дребно/ и 1-2 сухи чушки на парченца.Когато морковите поомекнат , се добавят 5-6 гъби/на кубчета/.Задушава се под капак , докато остане на мазнина.Накрая се добавят шепа царевица от консерва, шепа грах/сварен/, шепа нарязани мариновани сушени домати, 1 кисела краставичка/или каперси/.Всички зеленчуци се разбъркват добре и се подправят на вкус със сол и любима подправка за зеленчуци/аз сложих микс от средиземноморски подправки, а и сушените доматки бяха мариновани с такива/.Важно е плънката да ви харесва на вкус - количеството и пропорцията на зеленчуците е по ваше желание и предпочитание.

На дъното на кошничките се слага пласт от оризовата плънка, леко се притиска с лъжицата и отгоре се слага от зеленчуковата плънка.
Кошничките се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност на корите.Когато крайчетата се зачервят приятно , са готови.Преценете дали печката ви пече равномерно , за да не останат корите недопечени отдолу.Може да печете на по- ниска скара на фурната.
Ако ще консумирате кошничките топли, малко преди да ги извадите, ги гарнирате с настърган кашкавал , пармезан, или топено сирене.
Когато се консумират студени, е по- добре топеното сирене да е сурово/по моя преценка го пасирах и нанесох с шприц//.
Кошничките леко се охлаждат и тогава се изваждат безпроблемно от гнездата.

Бутер кошнички



Бутертестото се изрязва на кръгчета , поставя се във формите за мъфини и се притиска с чаша.По време на печене отново се притиска , за да не бухне прекалено и има място за плънката.
Плънка
-ролца от раци
- кисели краставички
-царевица
-грах
-домашна майонеза
-лимонов сок
-черен пипер

"Кексчета" с тиквички , пилешко и кубети


-2 тиквички- настъргани и добре изцедени/ без сол/
-1 яйце
-100г сирене тип Фета
-бяло месо от печено пиле
-копър
-магданоз
-черен пипер
-3-4 с.л.олио
-щипка сода
Вместо брашно или галета прибавих пакетче кубети.Разбърках и оставих за 15 мин кубетите да попият влажността на сместа.Изпекох /даже препекох/във формички,накрая прибавих кашкавал.