неделя, 21 август 2011 г.

Плодов сладкиш с махлепи

След шоколадовата забежка все пак ще остана вярна на лятото и ще се наслаждавам до последния миг на даровете му.Още повече , че този плодов сладкиш много добре си върви с дежурния сладолед.Приятелка ми подари бурканче с подправката махлепи и нямах търпение да опитам аромата и.Знам , че добре върви с червени костилкови плодове .За черешки и вишни е вече късно , но сливите са ми подръка.Малко боровинки за запълване на празнините , импровизиран блат без яйца и .............ммммммм, това махлепи наистина ухае божествено.


за форма с диаметър 24 см
-1/2 кг сини сливи/използвах сладък и не много сочен сорт/
-1ч.ч. боровинки
-3с.л. захар
-1с.л. масло
В тефлонов тиган се приготвя карамел от захарта.Когато е готов и цветът му е тъмнокехлибарен , се добавя маслото.Разбърква се  .
На дъното на формата се слага хартия за печене.Върху нея се изсипва карамелът и се разпределя равномерно.Подреждат се почистените сливи с дупките към дъното , а между тях боровинките.
за блата
-250ml кисело мляко
-200 г захар
-100 ml олио
-2 прахчета ванилия
-1 равна ч.л. махлепи
-2ч.ч. брашно/1ч.ч.=200ml/
-1 пак бакпулвер
Млякото и захарта се разбъркват до разтваряне на захарта.Добавя се олиото.Брашното и бакпулверът се пресяват и заедно с ароматите се добавят към  сместа.Получава се бързо гладко тесто , което при изсипване в/у плодовете се точи на лента.Леко се заглажда.Сладкишът се пече в предварително загрята фурна/180градуса/.Ако плодовете са много сочни , му е нужно повече време.Пробва се с клечка.Когато тя излезе напълно суха от средата на сладкиша, той се изважда от фурната.Оставя се само няколко мин. и се обръща в/у чиния.Отлепя се хартията и се оставя да се охлади напълно.Соковете от плодовете попиват в блата и го правят изключително сочен.
Приготвям този вид сладкиш с различни плодове/череши , праскови , кайсии, смокини , ябълки.../,  и блатове.Резултатът е винаги добър , но този път подправката наистина му придаде по- различен вкус.



събота, 20 август 2011 г.

Сладкиш с какао и шоколадов ганаш

Горещото лято предполага леки десерти.Поради липса на време , през знойните дни се наслаждавахме предимно на пресни плодове, сладолед, сорбе....Но напоследък вечерите са прохладни и ни се прииска с чашата бяло вино под звездите да хапнем нещо шоколадово.Избрах най-лесния какаов блат и най-простото решение за крем - шоколадов ганаш.

1ч.ч.=200ml
за блата
-2 яйца
-1ч.ч.захар
-125г разтопено и охладено масло
-100ml прясно мляко
-50ml кисело мляко
-1пак. бакпулвер
-2ч.л. разтворимо кафе
-2с.л. какао
-1ч.л. ванилов екстракт
-2ч.ч. брашно
Кафето се разтваря в прясното мляко.Яйцата и захарта се разбиват.Добавят се прясното мляко с кафе, киселото мляко и маслото.Брашното, какаото и бакпулвера се пресяват и се добавят към сместа.Тестото се ароматизира и се изсипва във форма с диаметър 24 см.Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна.Внимава се да не се препече поради тъмния цвят.Охлажда се и се разрязва с конец на два блата, които леко се напръскват със 100 ml карамелен сироп, ароматизиран с лъжичка ром.

за крем- ганаш
-250ml течна животинска сметана 30%
-200г шоколад с минимално съдържание на какао 50%
Сметаната се загрява до точката на кипене.Шоколадът се начупва на парченца и се разбърква със сметаната. Бъркането продължава до получаване на хомогенна шоколадова смес. Охлажда се до стайна температура и след това още няколко часа в хладилник.Преди да се използва, се разбива с миксер до получаване на шоколадов крем, с който обилно се намазва между блатовете , отгоре и отстрани.Няколко движения с ножа по повърхността и готово.Имаме един много лесен и много шоколадов десерт.
Предимство е , че ганашът може да се приготви предишния ден, карамеленият сироп - също.
за сиропа
2с.л. захар се карамелизират в тефлонов тиган до цвят тъмен кехлибар.Добавя се 150ml гореща вода и се бърка до пълното разтваряне на карамела.
Този сироп може да се приготвя с различна концентрация.Ако му се добави още захар, става гъст почти като топинг.Може да се направи с по- тъмен карамел и леко горчив вкус.Ароматизира се с ром или коняк.




Патладжан бюрек

Обичам лятото с изобилие от пресни зеленчуци и плодове.А когато пазарувам, тиквичките и патладжаните сами скачат в количката.Харесваме ги във всичките им варианти за приготвяне , но най- любими са ни под формата на бюрек.Малко ароматен доматен сос и ето я перфектната лятна вечеря.

Патладжаните се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят за един час да отцедят горчивия си сок.Подсушените патладжани се изпържват във фритюрник или се намазват с олио/зехтин /и се запичат до златисто на тефлонова плоча.Оставят се да изстинат.Според количеството патладжан се приготвя смес от намачкано саламурено сирене и яйце.Сместа не трябва да е течна.Яйцето служи само да се размачка хубаво сиренето , ако е по- твърдо.Подправя се според вкуса с черен пипер или свежа зелена подправка.Патладжанените шайби се слепват с пълнежа и се притискат леко , за да приемат компактна форма.
за панировката: разбиват се 2 яйца, шипка сол, 2с.л. кисело мляко,шипка бакпулвер.Добавя се 1ч.ч. брашно и вода до получаване на паста за паниране, която да е достатъчно гъста , че да полепва добре ./Може да се използва и стандартна бирена паста за паниране./Патладжаните се потапят в панировката и се пържат в сгорещена мазнина до златист цвят.Отцеждат се в/у салфетка.Сервират се с доматен сос, подправен с чесън, черен пипер и любими зелени подправки- магданоз, босилек, розмарин.