сряда, 21 декември 2011 г.

Напукани шоколадови сладки и идея за елхичка

Популярни , тиражирани, непретенциозни, но пък вкусни и ефектни са тези напукани шоколадови плезирчета.Когато преди две години се наканих да ги направя , се доверих на  рецептата на Ева Тонева .Останах очарована.

Ето как изглеждат оригиналните сладки.





.Следващата година , когато ги правех, имаше мъж в кухнята, който прецени , че е голяма разправия да се овалва всяка сладка в пудра захар.Така се стигна до идеята за мини напукани сладчици в хартиени капсули за бонбонки.За целта само трябва да приготвите кошничките, да ги поръсите леко с пудра захар, с пош да ги напълните с шоколадовата смес и отново щедро да ръснете пудра захар.Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна до разпукване.Не повече!!!Малкият обем не изисква продължително печене.






Досещате ли се защо и тази година предпочетох този мини  вариант?
Хартията се отстранява много лесно, зашото тестото е с масло, а сме се застраховали и с малко пудра захар.
Всяка сладка е една хапка и се яде чистичко без трохички/Важно условие , когато има и дребосъци/.
И най-важно! Докато ви се обяснявам тук , да съм направила две дози-50-60 бр..





И да не се чудите каква е тази елхичка на заден план, ще ви я покажа.Докато пекох  линцеровите сладки , направих звездички в три размера, които бързо се превръщат в елхичка.Няколко движения с някакво кремче, малко захарни конфети, кокос и пудра захар за снежни ефекти........и сервирате със сутрешното кафе.Изяждате връхчето и после- една за мен, една за теб......докато се сетите , че имате и други сладки за правене.



Рецептата за линцеровите сладки вече съм публикувала и ще си спестя среднощни фотоподвизи, които ама хич не са ми по вкуса.И тези сладки правя от няколко години , защото са си класика за Коледа.






Ето рецептата. Можете да я видите и в темата на Наталина
във форума " Гответе с мен"



Е, тази година ми е по- рубинен мармаладът, иначе са същичките.Гледам си ги и се чудя къде да ги скрия от посегателства.Цялата къща е пълна с кутии , подносчета......а трюфелите са си още в тавата в/у хартията, а глазурата им отдааааавна е стегнала.
Много прекрасни емоции ви пожелавам и отивам да лягам , че ако не го направя преди полунощ, ми порастват рога и копита.....и става страшно.


понеделник, 19 декември 2011 г.

Какаови сладки на Абра




Ако искате за малко да избягате от аромата на джинджифил и канела и да приготвите шоколадови сладки за Коледа, това е рецептата.
Да казвам ли , че името на  АБРА   е достатъчна гаранция за изисканост и вкус.Правих ги миналата година и от тогава са сред любимите ми.Как иначе, нали за мен сега е важно рецептите да са толкова бързи и лесни, че да се вместя в извънземния ми график.






Ето тук може да видите миналогодишното изпълнение и РЕЦЕПТАТА .

Да ви е сладко, шоколадово и много коледно в святата седмица преди Рождество!


неделя, 18 декември 2011 г.

Арменски сладки




От известно време само гледам , преглъщам , радвам се на коледното настроение в блоговете и не събирам сила за нищо повече.До вчера.Засрамих се!.....И се втурнах като невидяла да правя коледни сладки.Нямах време за експерименти , а заложих на стари изпитани рецепти.Пет вида са надлежно опаковани и чакат Коледа.Дано намеря време да ви ги покажа.Ако ли не....здраве да е.


Започнах с арменските сладки, защото са изключително лесни , не се месят и са много вкусни.Миналата година ги научих от Пепчо .
Още веднъж, благодаря, Пепи!

Ето тук може да видите РЕЦЕПТАТА .


Очаквайте линцерите на Наталина,Какаовите сладки на Абра, напуканите сладки на Ева Тонева в мини вариант и едни трюфели.....ах ,трюфелите са си моя импровизация.




неделя, 4 декември 2011 г.

Медени пастички










1ч.ч.=200ml

необходими продукти за блата
-1/3 ч.ч. мед
-2/3ч.ч.захар
-1/2 ч.ч. млечна сметана 30%
-2 яйца
-1/2 ч.ч. масло
-1ч.л.инстантно кафе
-1ч.л.канела
-1ч.л. бакпулвер
-2 прахчета ванилия
-2ч.ч. брашно
за крема
-400г заквасена сметана
-пудра захар на вкус
-2 прахчета ванилия
-1 опаковка крем Оле ванилия без варене
-400ml прясно мляко
-10г желатин
за поръска
-1/2 ч.ч. крокан от ядки по желание

начин на приготвяне на блата
За приготвянето на блата не е нужен миксер.
Разбъркват се добре медът, захарта и яйцата.
Кафето се разтваря в леко затоплената сметана и се прибавя в сместа.
Маслото се размеква в микровълновата фурна и също се добавя с разбъркване.
Брашното, канелата, ванилията и бакпулверът се пресяват .Прибавят се към останалите продукти и се бърка до получаване на хомогенно кексово тесто.
Формата за печене/кръгла с диаметър 24см или квадратна със страна 20см/ се застила на дъното с хартия за печене , а стените и се намазват с масло и поръсват с брашно.
Блатът се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна до суха клечка.Охлажда се в/у решетка, хартията се отлепва и с помощта на нож или конец се разделя на две части.Леко се поръсва със студено прясно мляко.
Между блатовете се нанася половината крем, а с останалия се намазва отгоре.Поръсва се с крокан от ядки по желание.Аз използвах смляно домашно корни по тази рецепта.

начин на приготвяне на крема
Кремът Оле се приготвя с прясното мляко според указанията на опаковката.
Сметаната се подслажда на вкус, ароматизира се и се смесва с крема.
Желатинът се накисва в 3с.л. студена вода до набъбване.Втечнява се за 30 сек в микровълнова фурна/ или на водна баня/, изчаква се малко да се охлади /без да се стяга/ и се смесва добре с крема.