събота, 21 януари 2012 г.

Кексчета и руло за студентско парти


За последна година съм студентска майка.Ужас! Ще загубя част от най-верните си фенове .Като завършат , купоните стават едни тихи и семейни, стилни и тематични.....А студентите са си друго нещо- всеядни, непретенциозни.....и много благодарни.
Винаги, когато помагам при подготовката на студентско парти ,количествата са впечатляващи,та се налагат комбинации разни.Ето тук украсата и на двата вида кексчета е еднаква, кремът на кафявите кексчета и рулото- също.


За двата вида кексчета/общо 65 бр./ използвах изпитана базова рецепта.Вариациите са в плънката.Рулото направих, за да намеря място на останалия крем и издълбаните части от какаовите кексчета.
продукти за 14-16 кексчета
1ч.ч.=200ml
-2 яйца
-1ч.ч. захар
-1/2 ч.ч. прясно мляко/1ч.л.инстантно кафе разтворено в млякото за тъмните кексчета/
-1/2 ч.ч. разтопено и охладено краве масло
-1ч.л. /непълно пакетче/ бакпулвер
-2ч.ч. брашно
-настъргана лимонова кора/за светлите кексчета/
-ванилия
-2с.л.натурално какао/за какаовите кексчета/

Тестото е лесно и непретенциозно.Не е задължително дори да се ползва миксер.Влажните съставки се разбъркват добре, докато захарта се поразтвори и към тях се добавят сухите съставки, предварително пресяти.Ароматите са според предпочитанията.Печенето е при 180 градуса в предварително загрята фурна.

Светлите кексчета разнообразих с ябълкова плънка. За целта 2 ябълки се настъргват .Добавят се  3 с.л счукани ядки ,2-3 смлени бисквитки, бучка меко масло, 1 с.л. пудра захар, канела.Трябва сместа да може да се оформи на топчета
Топчетата се подреждат в хартиените чашки и отгоре се изсипва кексовата смес.



Какаовите кексчета издълбах с уредчето за почистване на ябълки.Запазих издълбаните цилиндърчета.Напълних с крем  и украсих с разтопен шоколад.

Кремът е ванилов пудинг.Докато е още горещ, се добавя бучка масло и 100г бял шоколад на парченцаза/за едно пакетче пудинг/.Бърка се до разтопяване на маслото и шоколада.Получава се гладък ,лъскав и много вкусен крем.Охлажда се покрит със свежо фолио, за да не хваща коричка.



Бях приготвила крема преди да ми е ясно колко и какви кексчета ще правя.С останалото количество завих класическо пандишпанено руло.При навиването използвах и парченцата от какаовите кексчета, че да не се губи материал.

Хубава съботна вечер на всички!
Дано утре намеря време да споделя новите си награди  и изпълня ангажиментите, свързани с тях.

събота, 14 януари 2012 г.

Вафлички




Често се връщам в спомените си от детството.Та кой не го прави!Нали там някъде са скътани най-свидните моменти  на  безгрижие, любящи мама и татко........и вкусна истинска храна.
Става въпрос за 70-те години на миналия век.Мама беше работеща жена, главата и подпушваше през седмицата от сметки и баланси, но в неделя/събота беше работен ден/, та в неделя тя беше истинска фурия вкъщи.Намираше време за всичко.Винаги имах колосани кордели за цялата следваща седмица.А какви домашни торти и сладкиши правеше!Но на аванс и заплата винаги ни купуваше една огромна кутия с обикновени вафли- хрупкави, вкусни, незаменими.От командировка ни носеше шоколад "Крава".Не, не лилава, на картинката си беше истинско нашенско говедо.Общо взето това бяха лакомствата, които купувахме от магазина.Всичко друго приготвяше сама при домашни условия.

Та се сетих за едни вафлички.Снабдявахме  се с вафлени кори от един сладкарски цех и мама развихряше фантазията си.
Когато видях
Торта с вафлени кори на Аелис ,нямах търпение да намеря кори и да направя домашни вафлички.Приятелка ме превари и ми донесе един комплект от руски магазин.
Сториха ми се големички/5 бр. с диаметър 26 см/, затова към нейната плънка добавих и светъл пълнеж- собствена импровизация.
Получиха се изумително вкусни, крехки и ароматни вафлички.
Аелисче, благодаря за рецептата!!!





1ч.ч. =200 мl

за шоколадовия крем
-200г масло
-1/2 ч.ч. мляко
-200г тахан халва
-300г шоколад/използвах с 50% какао/
-1/2 ч.ч. захар
Маслото и млякото се загряват на котлона, докато маслото се разтопи.Добавят се всички останали продукти и се бърка до получаване на хомогенна смес.Вари се на тих огън около 5 мин.Охлажда се до стайна температура, като се разбърква , за да остане кремът лъскав и гладък.


за светлия пълнеж
-125г масло
-1ч.ч.пудра захар
-100г бял шоколад
-100ml млечна сметана
-10 бр.смлени обикновени бисквити.
-ванилов екстракт
-орехов крокан
Сметаната се затопля до степен преди кипване.В нея се начупва шоколадът и се бърка до разтапянето му.Охлажда се до стайна температура.
Маслото и пудрата захар се разбиват на пухкав крем.Смесва се с шоколадовия крем, бисквитите, ванилията и половината от ореховия крокан.

как се приготвя бърз и крехък крокан с ядки по желание
В голям тефлонов тиган се карамелизира 1ч.ч. кристална захар до степен  кехлибар.Добавя се 1ч.ч. ядки по желание/ в случая орехи/.Бърка се още малко, докато ядките се запекат.Накрая се добавя щипка/ на върха на ножа/ бакпулвер.Карамелът моментално се разпенва.Веднага се изсипва в/у намаслена пекарска хартия на тънък пласт.Когато се стегне напълно, а това става доста бързо, лесно се чупи, парченцата са хрупкави и има опасност да бъдат консумирани като бонбонки, преди да се превърнат в крокан.Колко едър да е кроканът, всеки решава сам.Аз завъртам в блендера, докато ми хареса.




сглобяване на вафличките
Тъмната смес се разделя на 3 части , а светлата на 2.Първа, трета и пета кора се мажат с тъмния крем , а втора и четвърта със светъл.Притискат се хубаво, за да прилепнат.Отгоре се поръсва останалия орехов крокан.След престой от поне 12 часа се пристъпва към нарязване с остър нож и сервиране.Аз лично предпочитам да не нарязвам всички вафлички наведнъж.
Сред изобилието от други сладкиши по Коледа, част от вафличките бяха забравени и ми се сториха още по- хубави след отлежаването.

Хубава събота и вълнуваща неделя ви желая от сърце!















събота, 7 януари 2012 г.

Разказче за шоколадови бонбонки и изгубената глава на Мери Попинз




Как Мери Попинз си изгуби главата точно преди Коледа

   Работя в семейство с най-прекрасния бизнес- подаръците.Докато мама и тати са заети почти денонощно, за да има подаръци за всички от сърце, някой трябва да се грижи за трите им джудженца.Кой?Аз, разбира се!Винаги съм смятала , че перфектната гувернантка трябва да е корава стара мома без семейство.Е, при мен не е така.Имам си и семейство , и роднини , които очакват от мен изненади за празниците.Нищо де , викам си, нощите са дълги, аз се наспивам бързо......,ще се справя.



   Прибирам се късно в една предколедна вечер и наум редя програмата.Опс !Без малко да пропусна моята станция на Метрото.Слизам , но някъде там, в района на църквата" Св. Троица" си загубвам главата.Моля , който я намери , да ми я върне , че ми трябва.Лесно ще я познае.Под фалшивите златни коси се крие чиста проба сребро, никога не изпитва болка, а понякога даже на мисъл го докарва.

   Продължавам без глава и късно след вечеря се залавям да приготвя  КОЛЕДНОТО ПЪНЧЕ  .Знам си го наизуст , нали всяка година го правя.Аууу,пропускам момента и блатът ми е изпечен така , че има опасност да се напука при завиването.Обикновено от такива блатове стават прекрасни пастички, ама кой прави пастички за Коледа.Никой!Добре че там, над раменете , по навик  е останало малко кулинарно въображение.Глава не му трябва на него, все се обажда, даже без да го питам.Бързо започвам нов блат , а препечения начупвам на парчета и връщам във фурната да се доизсуши.Охлаждам го бързо навън и ......следва най-приятната част.Какаовият блат на трохички, а всички подходящи неща- при трохичките.Чаша карамелена глазура от ТАЗИ ТОРТА   чаша орехов крокан от ТЕЗИ ВАФЛИЧКИ , чаша наситнени сушени и кандирани плодове, печени ядки ,меко масло, малко ганаш от пънчето....Размесвам направо с ръце, добавям течна сметанка , че е малко сухичко, една идея алкохол за аромат........Нямам спомен какво още и по колко, нали съм без глава, но усетих , че сместа вече е готова и лесно се моделира на топчета.Две купички с разтопен черен и бял шоколад, топя , вадя, редя на хартия.Брей, че много се получават .На дъното на купичките остава по малко шоколад, колкото за две малки фунийки.За черните бонбонки-бял, за белите- черен.Урааа!Имам прекрасни шоколадови бонбонки за празниците.............и пънчето междувременно е готово, но.........глава си нямам.
    Не че ми трябваше особено тия дни, но в понеделник е учебен ден и срешулежащите ъгли, латеритните почви и съставноглаголното сказуемо ще се надяват на бистрия ми ум.


P.S.Който намери главата ми, преди да я върне, да я заведе на фризьор и козметик , МОЛЯ!



'Що ли не взема, докато съм без глава, да си преглътна ЕГН-то , да вържа кънките и да се метна  на някоя ледена пързалка барабар с дечурлигата.

понеделник, 2 януари 2012 г.

Честита нова година!

На всички приятели и посетители на блога желая мирна , щедра и изпълнена с любов година.
Да сте здрави, обичани , обичащи, а късметът да ви следва навсякъде!

Благодаря на всички за милите коледни и новогодишни пожелания.
Споделям с вас коледния благослов на тези мили коледари, посетили дома ни в град Тетевен.
Рече дружината "Амин! Дай Боже!", а песните и наричанията изпълниха с благодат  дома и  сърцата ни в коледната нощ.