неделя, 12 февруари 2012 г.

Пиленца с пастет

Тези пиленца ми се явиха като чернова някъде из диетичните ястия и докато погледна, съм ги публикувала.Те са толкова стари , че сигурно вече са кокошки носачки, но какво пък.Аз пак съм на диета.


:Сварих 4 пилешки дробчета и 2 яйца.В блендера смлях изстиналите дробчета заедно с жълтъците на бързи обороти .Добавих 1 к.л.горчица и 3ч.л. прясно мляко , черен пипер , индийско орехче и сол./подправките са според вкуса/С помощта на шприц напълних белтъците.Става и за мазане .



събота, 11 февруари 2012 г.

Торта с желе и стари празнични предложения


Напук на зимния пейзаж и ледената "епоха", която ни сграбчи, на мен ми се дощя лека лятна торта.Нещо сочно, леко,плодово, ароматно.....и с препратка към онези дни, когато слънцето пак ще ни сгрее.И както то ми се зъбеше през прозореца, аз му се усмихнах и направих много набързо тази торта, за която не се изискват специални продукти, подготовка,суетене.......

Никога не мрънкам, когато свеки ми прехвърля някое и друго компотче от мазето си.В един момент тези буркани са добра алтернатива при липса на пресни летни плодове.А праскови и боровинки кой не обича?
Ако искате да ви е лятно, почерпете  се!

1ч.ч.=200ml
Нужни са ви два пандишпанови блата.Аз предпочитам да си ги приготвям сама.

-4 яйца,
-1 чаша захар
-1 чаша брашно
-2 ванилии
-3 суп. лъжици олио
-3с.л.гореща вода
-лимонова кора
Белтъците се разбиват на сняг.Когато вече се задържат на бъркалката, на три пъти се добавя захарта.Разбива се на високи обороти още няколко мин.За по- лесно разтваряне на захарта може да се добавят 2-3 с.л. гореща вода.Един по един следват жълтъците и олиото.Накрая при внимателно бъркане без миксер се добавя пресятото брашно и ванилията.Ако имате съмнения , че пандишпановата смес не ви е бухнала достатъчно , може да добавите 1ч.л. бакпулвер.Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна във форма с диаметър 22-24см.След охлаждане се разделя на две части с помощта на конец.

Охладените блатове се сиропират със сок от прасковения компот.
Кремчето е от 500ml прясно мляко, пудинг ванилия и захар на вкус.След приготвяне на пудинга ,се добавя  допълнително ванилия по желание и 60-70г краве масло.Бърка се , докато се поеме маслото, покрива се със свежо фолио и се изчаква до пълното охлаждане.Навън това не отнема много време.
Докато сглобената торта се намести добре във формата с подвижен борд, се подготвя желето.
10г желатин се накисват за 10мин. в няколко с.л. студен сироп от боровинков компот.Набъбналият желатин се загрява за 30 сек. в микровълновата фурна, докато се втечни/но не и да заври!/
400ml сок от боровинков компот се смесват с подготвения желатин и се изчаква малко, докато започне да се стяга.
Върху намазаната с крем торта се подреждат плодовете от прасковения компот.Хубаво е плодовете да са обелени.Внимателно, за да не се разместят,  се заливат с желето.
Тортата се прибира за няколко часа в хладилника , освобождава се от борда и се панира отстрани по желание с ядки, кокос, крокан.......пък може и без.


Да ви е сладко!
Тази тортичка е намигване към  световната икономическа криза.Нали?

Не съм забравила , че идват важни празници.С голям интерес следя блоговете и се радвам на романтичните, стилни и перфектно представени предложения.
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТРУДА И ФАНТАЗИЯТА!!!

Аз в последния момент ще направя нещо подходящо и едва ли ще стигне до снимка, затова ви предлагам стари неща,подходящи за случая.








.......и безброй шоколадови десерти и сладкиши, които може да намерите в блога- бързи, лесни, икономични и много вкусни.


Много настроение при подготовката на празника!
Много романтика!
Много искри в очите и чашите с вино!

събота, 4 февруари 2012 г.

За подкованата жаба с награди и една карамелена торта

Видяла жабата , че подковават коня, па вирнала и тя крак...

....и сега се тътри с подкованите си крачета, а покрай нея профучават пъргави кобили и тук там някой горд жребец.Радва им се жабата, ще и се да засили крачка, ама пусти подкови тежат, да му се не види.Е, вика си тя, аз си ги пожелах, пък нали все пак са подкови, а не окови.

Ха, ха, познахте ли жабата!?
Ей ме на, тук съм.

Черпя по парче торта всеки ,отбил се  тук.Странно ми се вижда , че колкото и аз да съм непостоянна , трафикът напротив-  една прилична,постоянна величина.
Благодаря ви , посетители!Надявам се да откривате това , което търсите.








ТУК    съм публикувала рецептата за тази торта.Този път я полях обилно с карамел, приготвен по следния начин:
1ч.ч./200г/ кристална захар се загрява в тефлонов тиган до степен тъмен кехлибар.Внимателно се добавя 200ml затоплена течна сметана/използвах животинска с 30% масленост/.Разбърква се до получаване на гладък карамелен сос.Много да се внимава!При добавяне на сметаната карамелът става на мехури и има опасност от изгаряне.Когато глазурата е вече лъскава и гладка, се добавя 50 г начупен на малки парченца бял шоколад.От топлината той бързо се разтапя.Карамелената заливка се разбърква периодично до пълното и охлаждане.Прави се борд на тортата от крем или ядки, който да не и позволява да се стече .Полученото количество е много за една торта.Остатъка се съхранява в затворен съд в хладилника и е прекрасно допълнение към сладоледи, кремчета, палачинки......



Колкото пъти ми се дощява за замразя начинанието, все се случва така, че не го правя.Та и този път.Как да не отвърна с благодарност и приятелско чувство на тези мили дами , които не ме пропускат при раздаване на наградите. Би било най- малкото невъзпитано да отвърна на вниманието им с безразличие.
 Благодаря ви от сърце, момичета!!!И да знаете, че  предпочитам  в свободните минути да бъда при вас. Ако престана временно да публикувам тук, не значи , че няма да намирам време да ви навестявам- по късна доба, безмълвно и незабележимо.

Ето ги и наградите :


От  МИРА  и  ЕМИЛИЯ 







Ще ме  простите , но не  ще мога да изпълня изискванията ,придружаващи тези награди.
15по15по15 е равно на3375    Впечатляваща прогресия и вероятно вече всички притежават наградата, а 7 неща за мен.???.......ще кажа само едно.Приесен ще ме правят законна свекърва!!!Казвам ви го седем пъти , че иначе в главата  ми се мотаят все епитети от сорта "стара чанта/мачкан лак/" и   още по- цветисти.


От  и МАГИ
  и Candy







От МОНИ





Благодаря ви отново!
До нови срещи!