събота, 31 март 2012 г.

Медени торти

Пролет е!!!!!
Дано на всички донесе радост и възроди надеждите и мечтите .
Знам, знам , че е време за леки плодови десерти.Знам , че трябва да влизаме във форма, но тези две торти единствени се добраха до снимка преди време и , бедничките, нека видят бял свят.Още повече , че това са варианти на медена торта, а аз обичам да правя и да похапвам медени торти.
Още преди около 30 години ми станаха любими.В родния ми град живееха рускини, омъжени за наши дървосекачи, работили в  Коми.Та тези момичета разпространиха рецептата.Спомням си , че я пишеха с индиго, защото всеки искаше да я има.Оригиналът е при свеки.Тя има време и мерак да разточи 10-12 тънки медени кори, а аз.........оооооо,на този етап избирам пътя на най- малкото съпротивление за всичко , което правя.
Повярвайте , с 6 платки тортата е не по- малко вкусна.През годините и кремът е всеки път различен, и глазурата.Общо взето две еднакви медени торти не съм правила.

Тук ще ви предложа два варианта- месена с 6 платки и бъркана с 4 блата.Разрез на втората няма,че беше за някакъв купон.

може да видите още две изпълнения.

за тестото /1ч.ч.= 200ml/
-2яйца
-1ч.ч. захар
-1/2 ч.ч. мед
-1с.л. олио
-1/2 пак от125г масло /меко/
-1 пак.канела
-2 прахчета ванилия


-1пак. бакпулвер
- брашно за меко , но не лепкаво тесто.

 Хубавото на тази торта е, че е непретенциозна.Просто няма какво да се обърка.
Разбърквам яйцата и захарта и докато режа хартията за печене и се размотавам, захарта се е разтворила.Добавям меда, олиото , маслото,ванилията и канелата и бъркам с дъвена бъркалка , докато се смесят.Започвам да добавям брашно.С втората чаша слагам и бакпулвера и така, докато тестото се събере около бъркалката.Набрашнявам обилно плота, изсипвам го и меся, докато спре да лепне и се оформи на топка.Деля на 6 части.
Предварително съм приготвила 6 парчета хартия за печене.Включвам фурната на 180 градуса и в/у леко намаслената хартия разточвам първата топка.Изрязвам на правилен кръг с дъното на тортена форма 24 см диаметър.Докато се пече първата платка, приготвям втората ........и докато погледна, имам 6 готови платки.Охлаждам ги както са с хартията.Докато са топли , са мекички , но след това добиват структурата на медени бисквитки.
Случвало се е да ги приготвя няколко дни предварително и след това да сглобя тортата.Съхранявала съм ги и във фризера.





за крема
-1 литър прясно мляко
-1 яйце
-10 с.л. захар/или на вкус/
-3 с.л. царевично или пшенично нишесте с аромат ванилия
-3с.л. брашно
-125г краве масло
-200ml животинска сметана за разбиване.
Млякото  се загрява до точката на кипене.Захарта, яйцето, брашното и нишестето се разбъркват на кашичка в голяма купа с малко мляко или вода.Темперира се с част от горешото мляко и сместа се изсипва в останалото мляко и се връща на котлона. Бърка се с дървена бъркалка, докато се получи гладък  и гъст крем.В още топлия крем се добавя маслото и ванилията.Отново се разбърква , за да поеме маслото.
Кремът се покрива със свежо фолио, за да не хваща коричка и се оставя  да се охлади напълно.По- екстремно това става в съд с вода и лед.Може да се приготви и от предния ден.
Когато кремът е напълно охладен, се разбърква и към него се добавя битата сметана, която го олекотява и му придава по- фина структура.
Припомням , че сладостта на крема е индивидуално решение.Количеството му е наистина впечатляващо, но тези медени платки са просто ненаситни.
Аз обикновено използвам цялото количество крем.Отделям една ч.ч. за измазване, а останалия крем разпределям м/у платките.Хартията за печене отлепвам  от платките в момента  на сглабяне на тортата.Винаги ползвам форма с подвижен борд, за да може тортата да отлежи една нощ в него .В/у последния слой крем залепвам свежо фолио, за да не хваща коричка и търпеливо чакам магията да стане.

Когато тортата е отлежала, фолиото се отлепва, бордът се сваля, измазва се отстрани със заделения крем и следва пълна свобода за гарниране, паниране и декорация.
Най-обичам орехи или орехов крокан, но имам един консуматор , който не понася орехи и панирам с други ядки, кокос, трохи от изрезките на платките, настърган шоколад....


Шоколадовата декорация е колкото да не е без нищо.Тортата беше за домашна консумация и сме я виждали цяла само аз и хладилникът........е, и вие сега.
В найлоново пликче слагам няколко блокчета черен шоколад, няколко капки олио и мятам в микровълновата фурна.През 30 секунди отварям и размачквам пликчето, докато се уверя, че шоколадът е разтопен.Изкарвам цялото количество към единия ъгъл, завивам торбичката,правя малък отвор с игла/или клечка за зъби/ и шаря или направо в/у тортата, или в/у парче хартия за печене.От нея след охлаждане фигурките се отлепват бързо.Бодвам по една за разкош при сервиране или ги подреждам в/у тортата.
Тортата е голяма, висока/да не кажа дебела/ и има добро поведение при транспортиране.При сервиране парчетата леко" клякат", но причината е , че са се размекнали от кеф при нежния допир на крема.
Може да не е толкова креместа, но ние сухи торти не обичаме, еле пък медени.








За тази торта използвах същия крем.
Състои се от 4 блата , приготвени по ТАЗИ РЕЦЕПТА  .Изпекох на 4 пъти в/у хартия за печене и се получиха много ароматни и удобни за работа медени блатове.Отново  ги съхранявах след охлаждане с хартията за печене, която не им позволява да се начупват и деформират 
Панирах тортата с кокосов крокан.4с.л. захар се карамелизират , добавят се 4 с.л. кокосови стърготини, разбърква се добре и се изсипва в/у намаслена хартия за печене.След пълното охлаждане се смила с блендер.
Глазурата е от 80г черен шоколад и 80 ml млечна течна сметана.Сметаната се затопля и преди да е завряла, се снема от котлона и се добавя начупеният шоколад.Бърка се , докато се получи лъскава, гладка шоколадова глазура.Нанася се в/у добре охладената торта, заравнява се добре и се декорира по желание.Аз нашарих с малко бял шоколад/пак разтопен направо в торбичката/, защото багажникът на колата не заслужава по- красива гледка, пък и консуматорите едва ли щяха да крепят някаква си украсена торта.


Благодаря на всички за подкрепата и хубавите пожелания!Съпругът ми вече ходи, малко понакуцва, но да се надяваме , че и това ще премине.

Много приятни емоции при подготовката за Цветница и Великден и незабравими пролетни празници!!!!!

събота, 10 март 2012 г.

Сладки моменти с ваши рецепти

Че нямам време за снимки и публикации, е ясно.Едва смогвам да надзърна в любимите си блогове,за да се порадвам на майсторлъка и ентусиазма ви.Последните месеци направо музите ви са полудели.И така трябва.Празнично и пролетно ми става, само като гледам.

Аз не насилвам моите музи.Покрай грижата за катастрофиралия  съпруг  не ми е до експерименти и завъртяни  рецепти, до снимки и публикации.Слава богу той вече е без гипс и се възстановява.Пък и ортопедично болните нямат проблеми с апетита.Та ще покажа няколко неща , които направих по ваши идеи , за да подсладим горчивата хапка, която Съдбата ни поднесе.


Много бях впечатлена от това брауни "червено кадифе" на Мира  , но предвид обстоятелствата, спестих кървавочервения цвят и  използвах  варианта на Соня.
Благодаря за рецептата , заслужаваше си!!!









Когато Candy  публикува нейния невероятен  крем карамел с кроасани , си казах , че задължително трябва и аз да изтупам от праха този добре познат, но позабравен десерт.Имах 4  кроасана с крем шампанско/среден размер/, увеличих дозата , изпекох в по- дълбок съд и ето.......Правила съм го с шоколадови кроасани, но в случая се получи много добре.И както казва моят съпруг:" Отрежи ми  парче, но да е поне 65 градуса, моля."/За геометрия говорим,ха-ха, не за температура./







Преди време бях споделила с вас рецептата за един вълшебен кекс с червено вино , който научих от  блога на Ирина.   И нали е сезонът на червеното вино, правих го пак и пак....а един ден просто го нарязах на филийки, слепих с любимия ванилов крем с бяла Милка, нарязах под ъгъл  ........и  облизахме подноса.


Благодаря за идеите, рецептите, обясненията, прекрасните снимки.Благодаря за търпението да заснемате етапите при приготвяне на предложенията в блоговете ви.Чудесно е , че ви има и в дни на неволя ми носите цвят, аромат и приятелско отношение.

Много слънчева, емоционална и ползотворна пролет за всички вас, приятели и посетители на блога.