понеделник, 30 юли 2012 г.

Печени зеленчуци .......върху сандвичи с кайма

Обичам зеленчуци!!!Сурови, пържени, печени ,панирани, сготвени на някаква лятна манджа.....обожавам ги!



За щастие фурната ми е позиционирана така, че хич не ме"грее" колко време е включена.Докато се заигравам с разни сладки изкушения, приготвям и доволни количества печени зеленчуци.Печени чушки винаги ми се намират в този сезон за любимата салатка с розови домати и червен лук.Тях пека на скарата.Останалите зеленчуци обичам гриловани, но до тигана е досадно, а и не се хващат големи порции.По тази причина използвам фурната.
Застилам голямата тава на фурната с пекарска хартия, намазвам с олио/или зехтин/ и подреждам зеленчуците.Посолявам, напръсквам с още мазнина и пека на 200 градуса, докато ми харесат.Понякога комбинирам в една тава няколко зеленчука, друг път по тава от всеки.....както се случи.
Вече съм ви разказвала за  прекрасните  сушени доматки  , рулото с печени зеленчуци  ,бюреците от патладжан.
С печени зеленчуци могат да се приготвят още безброй вкусни сезонни ястия.А може и само да ги разбъркате с любим дресинг и подправки и да ги хапнете с удоволствие.Ако ги  наредите със сиренца и ги загърнете в царевичен галет, ще останете доволни и предоволни.
При днешното печене пропуснах печен лук на шайби , който ми е особено любим.


Морковите правя на ленти с белачката и небрежно ги струпвам на някакви купчинки, посолявам и поръсвам с олио.Доматките на шайби.


Тиквичките понякога овалвам предварително в брашно.Стават много апетитни за сервиране с млечен сос.Тук са печени без брашно.


Гъбите също са на филийки.Избирам по- големи и затворени твърди печурки.


Патладжанът винаги е жаден за мазнина, но за разлика от пърженето, тук "пие" толкова, колкото му дадете.



Върху вече изпечени сандвичи с кайма се подреждат печени зеленчуци, поръсва се с една идея твърдо сирене или кашкавал/в случая пушен/ и се запичат още минутка до разтичане  на кашкавала.



Вкусно!!!


събота, 21 юли 2012 г.

Крем с кисело мляко, сметана, боровинки, а защо не и шоколад





за млечния крем:
-250ml течна сметана /използвах животинска с 30%масленост/
-500г гъсто кисело мляко 4,5% масленост/може и цедено/
-кристална захар на вкус
-ванилов екстракт
-1ч.ч.дребни черни боровинки от компот
-10г желатин/и 50ml вода/

за желето
-400ml сок от боровинков компот/добре подсладен/
-10г желатин/и50ml  сок/

-50г шоколад с50% съдържание на какао




начин на приготвяне:
В две чаши се накисва по едно пакетче желатин/от 10г/ - едната доза с 50mlвода, а другата с 50ml сок.Оставя се да набъбне и да е готов за втечняване, когато потрябва.
Отмерват се 400ml сок от боровинков компот.В него се добавя едната доза желатин,втечнен за 30 сек. в микровълнова фурна.Разбърква се добре.
В 12 силиконови форми за кексчета се сипват по 2 с.л. от сока и се слагат в камерата на хладилника, докато сокът се желира.
През това време киселото мляко се подслажда на вкус и се разбърква, докато захарта се разтвори. Може да се използва и пудра захар.
Течната сметана се разбива до пухкавост.Ако не е подсладена, се подслажда и ароматизира с ванилията.
Млякото и сметаната се смесват и разбъркват добре с боровинките.Накрая се добавя втечненият желатин.
Млечният крем се изсипва в/у вече желирания боровинков сок и формите се оставят в хладилник за няколко часа до пълното стягане.За по- бърз ефект може за малко да се сложат във фризера.До момента на сервиране кремчетата остават във формите, покрити със свежо фолио, за да не поемат други миризми.Освобождават се лесно и безпроблемно.




От тези продукти се получават 12 парфенца и остава една чаша желе и две чаши по 250 ml бял крем.Чакам желето да стегне, нарязвам на кубчета, овалвам в кристална захар / кокос/ и гарнирам с него сладоледчета ,или си го хапвам за кеф при всяко отваряне на хладилника.
Едната чаша бял крем замразявам в камерата в подходяща купичка, а останалия/250ml/ смесвам с 50 г разтопен шоколад в по- голяма купичка.Когато белият крем стегне достатъчно, го поставям в купичката с шоколадов крем и връщам в хладилника.За да се извади по- лесно кремът,може купичките да се облепват със свежо фолио.


Оставих малките парфенца в камерата до замразяване.Изваждат се  на стайна температура, докато се отпусне желето и консумирахме като сладолед.Перфектни- разхлаждащи и свежи!
Да ви е сладко!






понеделник, 16 юли 2012 г.

Царевичен галет с нектарини и орехи

Когато приготвих този  солен галет,   ми остана малко тесто при оформянето.След двудневен престой в хладилника, загърнах в него малко нектарини с орехи и канела.Много ни хареса сладкия вариант и днес замесих тесто нарочно за направата на десерт.

Споделям този вариант, защото намирам тестото за подходящо.Държи се много прилично при замесване и оформяне, не изисква ледени ръце/къде ти в тези жеги/,приятно е на вкус , макар и без масло..........на мен ми харесва.


за тестото/1ч.ч.=250ml/

-1пак./7г/суха мая
-100ml леко затоплена вода
-2 с.л. захар
-1/2 ч.ч.олио
-малко сол/колкото да овкуси тестото, без да е солено /
-1ч.ч.царевично брашно/ползвах фин царевичен грис/
-1 1/2 ч.ч. бяло брашно
-лимонова кора  или ванилия по желание



Захарта и солта се разтварят във водата.В купа се смесват с маята и олиото.Добавя се царевичното брашно/не напълних чашата до горе/.Следва бялото брашно на няколко порции.Аз не го измерих.Когато тестото се събра на топка и се отдели от купата, го измесих за кратко в/у плота.
Замесването на това тесто става изключително лесно.Не лепне и не изисква продължително измесване.Оставя се да втаса на топло за 1час, покрито със свежо фолио.Не се изисква получаване на двоен обем, но при мен май така стана , защото се заплеснах и втасва 2 часа в жегата.



Втасалото тесто лекичко се премесва на хубава топка, за да е по- лесно правилното разточване.Голямо парче хартия за печене леко се намазва с олио и направо в/у нея се разточва тестото.Моята тава е с диаметър 30см, затова разточих кръг около 38-40см в диаметър.Тестото се пренася заедно с хартията в тавата.На дъното може да се поръси галета, смлени бисквитки, които да изолират влагата, но аз не го направих и нямаше проблем.Подреждат се парченцата нектарини плътно едно до друго.Посипват се с 3-4 с.л. кристална захар,малко канела и шепа счукани орехи.Краищата на тестото се загръщат хубаво със застъпване.Оставеният резерв позволява това да стане лесно.Този път не набодох плисенцата с клечки, защото знаех , че не се отварят при печене.Видимата част на тестото обилно се намазват с пчелен мед и се поръсват по желание с мак, сусам или ядки.




Аз пекох галета 40 мин. на 180 градуса с вентилатор.Последните 10 мин покрих, за да не загорят ядките и тестото отгоре.Извадих галета с хартията и охладих в/у решетка.
Не си направих труда да глазирам с малко мед парченцата плодове, защото и така си бяха много апетитни.

Отново благодаря на Ина 
за чудесното тесто!

Да ви е сладко!











вторник, 10 юли 2012 г.

Царевичен галет със сирене и тиквички

Когато видях   царевичния галет със сирене и домати   при Ина, си помислих ,че непременно ще го направя........някой ден.За целта трябва да си подготвя от любимите през лятото  сушени доматки ....................Пак поглеждам галета на Ина,  купчината пържени тиквички, чакащи начин на сервиране, термометъра, пак галета,..........ревизия на хладилника, пак термометъра, ......поемам въздух, слагам на главата си мокра  кърпа и приготвям за вечеря ето това нещо.




От рецептата на Ина остана само тестото, което нежно обгърна импровизираната плънка със сирена и тиквички.Остава си копнежа по онова памидоресто чудно нещо, но пък  прекрасните градински розови доматки много ми се вързаха с печивото.
А тестото е наистина много лесно и сполучливо, а.....и вкусно.



за тестото:
-1 и1/2 чаени чаши пшенично брашно
-1 чаена чаша царевично брашно
-1 и 1/2 чаени лъжички суха мая
-1/2 чаена чаша олио
-100 мл топла вода
-2-3 щипки сол
-1 чаена лъжичка захар

Замесих тестото точно както го е описала Ина.Цитирам:

В купа смесваме брашната, маята, солта и захарта. Добавяме олиото и топлата вода. Замесваме тесто, което оформяме на топка. Поставяме тестото в намаслен съд, намасляваме го леко и отгоре. Покриваме съда с тестото с полиетилен и оставяме на топло за около час. Тук не гоним двоен обем на тестото.






за плънката:
-около350г сирене/сбор от  саламурено меко,саламурено твърдо,крема сирене,топено сирене/
-2-3 с.л. гъсто кисело мляко
-2 яйца
-2 стръка зелен лук/суров/
-копър
-магданоз
-1 зелена люта чушка
-1 пълна супена чиния изпържени до златисто тиквички/във фритюрник/
2-3 с.л.панировка с корнфлейкс/вместо грис от оригиналната рецепта.




Сирената се настъргват / намачкват/и се размесват с яйцата и киселото мляко до получаване на кремообразна смес.Добавя се нарязания лук, чушката, подправките.
 Голямо парче хартия за печене се намазва леко с олио.Тестото се разточва направо в/у хартията.Пренася се в тавата за печене и се поръсва с панировката.Подреждат се един ред тиквички, а в/у тях половината от крема.Следва втори ред тиквички и останалия крем.Краищата на тестото  се загръщат в/у плънката.За по-голяма сигурност аз набодох "плисенцата" с клечки за зъби, страхувайки се да не се развалят при печенето.
Преди да сложа галета в предварително загрятата до 180 градуса фурна го погледнах и реших , че заслужава нещо за украса.Сетих се за красивия тарт със спирала от тиквички и моркови на
Ивана , завъртях няколко малки спиралки, сложих по едно доматче в тях и хайде във фурната.Пекох , докато плънката се стегна, а тестото стана златисто.Гарнирах с пушен кашкавал и върнах във фурната само да се разтопи.

Изпеченият галет се изважда направо с хартията от тавата ,снима се и се яде......горещ, топъл,със стайна температура, студен.........На мен ми хареса дори на другия ден от хладилника.А защо е останал до другия ден???Защото сме само две гладни гърла, а не някакви си змейове.





Благодаря на Ина за прекрасната идея.Начинът , по който е представила рецептата е цяло предизвикателство.

Ама какво чакате, отваряйте хладилника и започвайте!Тестото е добричко и може да прегърне всяка ваша приумица.........Топло е , казвате и не ви се пече галет...........Хайде тогава стягайте багажа за Велинград.
Там намерих уюта на един нов хотел......





........прохладата около езерото.......




.......и невероятната атмосфера на този вълшебен град сред горите.

















четвъртък, 5 юли 2012 г.

Торта с ягоди , кисело мляко и други простички неща

Когато жегата е нетърпима, пак огладняваме.Пъстри салатки, постни летни манджи, таратор........, а за десерт- плодове и сладолед, разбира се.Като казвам плодове,разбирайте всичко, което може лесно да се приготви с тях.Клафути, коблер и крамбъл са трите К с предимство, защото стават бързо и с всякакви плодове, но до снимки нe  се стига.
Парче лека плодова торта извади късмет и е непростимо да не ви предложа рецептата, въпреки че в блога подобни тортички съвсем не липсват.
Пртедимството на тази торта е , че стана голяма и имахме приятен десерт за няколко дни.Тя е доказателство за това, че и без маскарпоне, шоколад,масло и сметани можем да похапнем вкусен десерт.Е, не е достатъчно изискан, но за две работещи , уморени и гладни душици е прекрасен завършек на деня.


1ч.ч.=200ml

за блата
-3 яйца
-1ч.ч. захар
-3с.л. гореща вода
-3с.л. олио
-1ч.л.ванилия
-1ч.ч.брашно
-1ч.ч.смлени орехови ядки
Белтъците се разбиват на сняг.На няколко порции се добавя захарта и разбиването продължава още няколко минути.Следват един по един жълтъците и лъжица по лъжица горещата вода.От топлината захарта се разтваря по-лесно и сместа е готова за добавяне на олиото и сухите съставки.Брашното и ядките се добавят при внимателно разбъркване, за да не спадне тестото.Пече се във форма с диаметър 24 см в предварително загрята до 180 градуса фурна.Изпеченият блат се охлажда и се разделя на две с помощта на конец.



за крема между блатовете
-500ml прясно мляко
-1 пакетче пудинг ванилия за 500ml прясно мляко
-захар според вкуса
-допълнително ванилия по желание
-бучка масло- около30г
-10г желатин и 50ml  вода за приготвянето му
-пълна супена чиния почистени и нарязани ягоди и кайсии
Пудингът се сварява според указанията на опаковката.В топлия крем се добавя бучката масло и се разбърква добре.Маслото помага кремът да не се разводнява при последващото разбъркване при охлаждането му.Желатинът се оставя да набъбне в студената вода и се втечнява само за 30 секунди в микровълновата фурна, или на водна баня.Охладеният крем се разбърква заедно с плодовете и желатина.

за горния слой
-1 супена чиния почистени и нарязани плодове/ягоди, кайсии/
-400г хубаво гъсто кисело мляко
-ванилия
-пудра захар на вкус
-10г желатин и 50ml вода за приготвянето му
Млякото се подслажда на вкус, ароматизира се и се разбърква с плодовете и предварително подготвения желатин

сглобяване

Първият блат се поставя в тортена чиния и се стяга с ринг.Изсипва се пудинговият крем и се оставя в хладилника да стегне леко.Поставя се и вторият блат, леко се притиска и в/у него се разпределя слоя крем с кисело мляко.Тортата се оставя за няколко часа  в хладилника да стегне и блатовете поемат от влагата на кремовете.Тънък нож се прокарва м/у ринга и тортата, рингът се сваля и тортата се декорира с глазирани със сладкарска глазура плодове.Аз имам такава глазура, която пречи на плодовете да изсъхват , придава блясък и ги подслажда.Същата работа може да свърши и домашно желе, светъл конфитюр, мед...

Ето как с килограм плодове, кофичка мляко, малко пудинг и туй онуй става една дебела,креместа и ароматна торта.Съхраних в хладилник няколко дни под капак.Остана свежа и в задоволителен вид.Последното парче го доказва.



Поздрави от мен за всички кулинарни блогъри.Етусиазмът и талантът ви  са  впечатляващи.Винаги намирам време поне да се разтоваря сред кулинарните ви и фотографски шедьоври.
На всички посетители се извинявам за редките публикации , но се надявам, че намирате подходящи рецепти сред вече публикуваните.

Слънчево и незабравимо лято за всички!!!