неделя, 25 ноември 2012 г.

Кокосова торта

   Есенен ден.Слънчев и ведър.Един от онези дни-привилегия на ромите.Аз съм кривнала от правия път след работа и потъвам в жълтата шума.Размотавам се блажено.
  Претупвам вечерята по пътя на най-малкото съпротивление.За десерт- дъхав меден кекс с ядки.Пека го в голяма тава, за да стане бързо.Ще го сервирам с кисело мляко.
  Готова съм.Я, има още малко време до вечеря.Размятам няколко ризи под ютията, а съпругът ми превключва каналите в очакване на новините....Стоп!Какво прави Йоли?Какво ли?Сладкодумничи и като на шега сътворява 
ЕТО ТАЗИ ТОРТА
Съпругът ми започва да се облизва като котарак пред кебапчийница, а аз захвърлям ютията и отлитам в кухнята...Нарязвам кекса на ленти...пудинг ванилия без варене...бял шоколад в микровълновата...чашка капучино...раз ...два...куполът е готов и прибран в хладилника.
  Следва лежерна вечеря...интересен филм...По време на рекламите махам фолиото от тортата, поръсвам с ядки...малко едри стружки бял шоколад и........тадаааааам......сервирам десерта....

Той: --- Ама?!
Аз:---Няма ама...има амммммм....






Следващия път решавам да изградя купола не от основата към върха, а обратно.Вземам полусферична купа,застилам със свежо фолио и...крем ...парчета блат...пак крем...плодчета..и т.н...Притискам добре,престой в хладилника...после обръщам , отлепям фолиото, гарнирам...и пак ефект уау...




тава за блата  с диаметър 28см
1ч.ч.=200ml
основа на тортата 22см /диаметър/
височина на тортата11см

за блата:
-2яйца
-1ч.ч.захар
-1ч.ч.кисело мляко
-1/2ч.ч. олио
-1пак./10г/ бакпулвер
-ванилия
-2с.л.с куп кокосови стърготини
-2ч.ч.брашно
Блатът се забърква по стандартния начин.Не е капризен и дори не се ползва миксер,а проста телена разбивачка.Пече се до суха клечка и след охлаждане се нарязва на ленти.
за сиропиране:
1с.л.с куп кокосови стърготини се загряват в малък съд на котлона, докото порозовеят и пуснат аромата си.Заливат се с 3/4ч.ч. прясно мляко и се подслаждат с 1с.л. захар.Млякото се прецежда много добре с притискане на кокоса.Получава се 1/2ч.ч./около100ml/ ароматно и сладко кокосово мляко за напръскване на блатовете.

за бонбонките
Отцедените кокосови стърготини се  разбъркват с малко кремче и трохи от блата.Овалват се в кокос и се хапват или с тях се украсява тортата.

за крема:
-600ml прясно мляко
-60г нишесте с аромат на ванилия
-1яйце
-.захар на вкус/няколко с.л./
-100г бял шоколад
-40г масло
-допълнително ванилия по желание

Захарта, яйцето, нишестето и малко вода/мляко/ се разбъркват добре.Прибавят се в кипящото мляко и с енергично бъркане се сварява гладък крем .В него веднага се начупва шоколада, добавя се маслото и ванилията и се бърка до усвояването им.Кремът се охлажда, покрит със свежо фолио, за да не хваща коричка.При спешност- на ледена баня с многократно разбъркване.

сглобяване

Полусферична купа с диаметър20-22см се застила със свежо фолио.Дъното се намазва с крем.Подреждат се ленти от блата, напръскват се с кокосовото мляко и се нанася втори пласт крем.Реденето продължава до изчерпване на крема и парчетата блат, като се завършва с блат.Загръща се фолиото , леко се притиска и се оставя за няколко часа в хладилника.След това се обръща в/у тортена чиния, отлепва се фолиото и се измазва с крем/ако е останал/.Тортата е достатъчно креместа и е достатъчно само да се позаглади.Гарнира се с ядки, кокос, или се облива с глазура по желание.







Това е начин да имаме нещо като торта.Не с перфектен разрез, разбира се, но и с минимум усилия.Може да използваме всякакви блатове,кремове, пълнежи/плодове, ядки, целувки.../,аромати, глазури ,декорации.Просто вземаме купата и.......Кой каквато попара си надроби, такава ще яде!



Да ви е сладко!!!



                                                  ПРОДЪЛЖЕНИЕ



      Докато се наканя да публикувам рецептата, направих още една "дробена" торта.Отрязах си тънко парче и реших да го снимам, но докато взех апарата, то полегна в чинията.Преди да го изям, все пак го щракнах.Снимах и разрязаната торта, за да добиете представа за структурата.


В този вариант използвах карамелен сироп и няколко палачинки с домашно сладко от зелени доматчета.За паниране- кокос и стърготини бял шоколад.

 
За любителите на сладко от зелени доматчета.....








четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Шекерпаре

 

Ако обичате сиропирани сладкиши,
ако не ви се чака тестото да отлежава сто часа в хладилника,
ако искате съпругът ви да е доволен , че има с какво да задоволи въглехидратния си глад, 
това е решението.


Миналата зима видях тези бижута 
и те бяха подходящото решение за мен при никаквата възможност да се старая ежедневно.Просто подреждам кутийките в хладилника и който иска, да се подслажда.
Предлагам рецептата на Леви и в скоби моите бележки.


1ч.ч.=200ml

за сиропа:
  • 3 ч.ч захар
  • 4 ч.ч вода
  • сок от половин лимон
  • /аз ароматизирам и с ванилия/
 за тестото:
  • 1 пакетче масло/125г/Правила съм и с маргарин80%.Става./
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 4 с.л. грис/Когато нямам пшеничен, ползвам царевичен./
  • 2 с.л. кокосови стърготини/Ползвала съм и други смлени ядки  3-4лъжици./
  • 2 яйца
  • 4 ч.ч. брашно/С 3 чаши бъркам тестото , а с четвъртата измесвам./
  • есенция ванилия/Чудесни са и с орехи и канела./
  • 1 пакетче бакпулвер/10г/
  • лешници/ или други ядки,стафиди/    
  •  
  •                   начин на приготвяне
  •  
  • Маслото и захарта се смесват добре.
  • Прибавят се яйцата при непрекъснато бъркане.
  • Всички сухи съставки се смесват и се прибавят.
  • Омесва се меко тесто./Тестото е изключително приятно и лесно за оформяне./
  • Оформят се еднакви по големина топчета./Леко ги сплесквам./
  • Подреждат се в тава постлана с хартия за печене и се поставя по един лешник/.Оставям разстояние, защото бухват./
  • Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
  • Изваждат се, изчаква се 5 минути и се заливат с предварително подготвения и охладен сироп./Бързо поемат сиропа и са готови за опитване./
  • Сиропът се приготвя като захарта и водата се кипват за около 10 минути, преди да се свали от котлона се прибавя пресния лимонов сок/и ванилията/.
  •   Получават се около 45 изкусителни сиропирани десертчета, които се съхраняват в затворе съд на хладно.Да ви е сладко!     

събота, 3 ноември 2012 г.

Кекс със смокини и карамел

Обичам обърнати сладкиши с плодове и карамел.Гледам при черновите изоставено и забравено такова кексче и се чудя защо не съм го публикувала.Види се , по-важна работа съм имала, но сега му дойде времето.Добре , че редовно си пия гинкобилобата, та не съм забравила как се прави.
Прегледах рецептите в блога  и намерих два варианта
ТУК   и   ТУК   , а всъщност съм го правила безброй пъти с всякакви теста и всякакви плодове/круши, ябълки, череши,дюли, тиква,праскови,кайсии,сливи, грозде/



Когато плодовете са твърди, се пекат с карамела и маслото предварително.Така постъпвам с тиквата, твърдите круши, ябълките ,дюлите.
.
За меките плодове е достатъчно да се пекат едновременно с блата.Той от своя страна може да е класически пандишпан,  с кисело мляко и набухвател,пухкав сметанов или маслен.....просто рецепта за любим кекс.


В случая разполагах с дребни зрели смокини и използвах рецептата за най-лесния кекс.Екстрите дойдоха от карамела, ядките и маслото, които направиха сладкиша неустоим.

Формата е стандартна правоъгълна с размери 25/10см.
Мерителната чаша е с обем 200ml
Обичам да меря с обеми, а не с грамажи, какво да се прави, нали съм от старата школа.Е, понякога слагам и дослагвам на око и в блога се мъдрят разни такива публикации, които служат само за идея.

за карамела:
-3/4ч.ч.захар
-1/2пакетче масло от 125г
В тефлонов тиган се приготвя карамел с кехлибарен цвят.Правя го без  вода.Добавя се маслото и се разбърква , докато се разтопи.Дългите страни и дъното на формата се застилат с хартия за печене.Карамелът се излива на дъното, подреждат се около половин кг разполовени смокини и се поръсва обилно с начупени орехови ядки/1ч.ч./.

за кекса
-2яйца
-1ч.ч.захар
-1ч.ч.кисело мляко
-1/2ч.ч.олио
-1ч.ч.смлени орехови ядки
-1ч.л.ванилов екстракт
-1 пак. бакпулвер
-1 1/2 или 2 ч.ч.брашно/зависи колко е рядко млякото и колко са големи яйцата/
При забъркване на тестото няма абсолютно никакви правила.Винаги ми се получава.Не се използва миксер, а обикновена телена разбивачка, колкото всичко да се смеси.При изсипване в/у плодовете трябва да се точи на лента, толкова да е гъсто.
Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна до суха клечка.Няколко мин. след изваждане от фурната кексът се обръща, хартията се отлепва и дъхът спира от гледката на блестящи карамелени смокини, препечени ядки и ..........опитайте и ще се уверите сами.