събота, 15 декември 2012 г.

Шоколадова торта с еклери

Да взема да покажа тортата за РД на съпруга ми, че ще стане столетник, докато се каня.За моите рождени дни тортите са винаги леки и ефирни,с ягоди и захаросани цветя,реверанс към идващото лято.Декември обаче предполага калорични и богати торти.А тогава и шоколадът се държи възпитано и лесно се работи с него.Нямах избистрена концепция за тортата.Категорична бях само в едно- задължително да използвам блата на
ИРИНА
От там нататък съпругът ми диктуваше желанията си и съответно притичваше до магазина ,за да имам аз възможност да ги изпълнявам.
Получи се голяма,непретенциозна на вид, но много вкусна торта.Празникът беше в Тетевен, така че я транспортирах наказана в ринга ,а в навечерието на купона само обилно я полях с шоколад.Изобщо нямах намерение да я украсявам, но дизайнът на сервиза за хранене направо ме провокира.





Релефът на свешичката, имитираща пчелна питка, ме накара да напрявя и шоколада на килийки.Вече съм ви показвала как се прави това с помощта на  полиетилен на плюсчици в рецептите за
ШОКОЛАДОВИ САНДВИЧИ
хрупкави шоколадови десертчета


Съпругът ми сам разреши проблема с надписа.Разви свещичката и изряза цифрите.Каза че оставя крайчетата оръфани, за да изглеждат вехти като него.
Гостите много харесаха тортата, а свеки ми писа 6+.

:

Приготвяне на блата.

Доверете се на Ирина !!!Всяка дума, написана от нея е истината и само истината.Обяснила е много добре начина на приготвяне ,големината и особеностите на блата.Аз използвах варианта 26 см диаметър и разрязах хоризонтално на две части.Отбелязвам , че   изравняване не е нужно, защото печивото е с перфектна форма.Евтин и  лесен начин да имате влажен, ароматен и универсален блат за торта.
Не забравяйте , че няма нужда от сиропиране!!!





Белият крем

От известно време ми е любим млечния крем с яйца, масло и бял шоколад.Вече съм ви го показвала при ТАЗИ ТОРТИЧКА.Наложи се да правя допълнително, защото еклерите бяха големички и трябваше да ги покрия.В крайна сметка се получи доза с 1 1/2 литър мляко.От белия крем остана една купичка, която смесих с остатъка от шоколадовия крем за еклерите и измазах тортата накрая.


Еклерите съм  правила многократно по тази рецепта.
И този път  не ме подведе.Е,големички ми станаха, но пък поеха повече крем и дадоха една прилична височина на тортата/9см/.Обикновено от тази доза правя 32 еклера, а този път ги докарах до 26, но бяха точно, колкото да наредя плътно един до друг във формата.

Шоколадов крем за еклерите

200мl течна животинска сметана/ 30% /се загрява.Преди да кипене, се добавя 200 г черен шоколад /50%/ .Бърка се до разтопяване на шоколада  и получаване на хомогенна шоколадова смес.Охлажда се до стайна температура , а след това в хладилника/аз го оставих навън/.Когато кремът е охладен и стегнат, се разбива  с миксер.По този начин става по- мек, пухкав и изсветлява.Лъжица по лъжица добавих 200г заквасена сметана, за да олекотя още малко крема и да може да минава през шприца/големия/  за по-лесно пълнене на еклерите.

За измазване

Остатъците от белия и шоколадовия крем се смесват добре и се измазва тортата  след освобождаване от ринга.

За глазурата

200г черен шоколад/50%/ се разтопява с 2с.л.олио на водна баня.Аз оставям няколко блокчета , които добавям в разтопения шоколад.Бъркам , докато се разтопят и те и  поливам охладената торта.Глазурата се заглажда .При желание може да се заглади и стеклия се  шоколад по стените, но аз предпочетох да панирам с кокос.В/у още мекия шоколад може да се залепи релефен полиетилен, който след охлаждане безпроблемно се отлепя.

Още еклерови варианти за торта може да видите
ТУК   и    ТУК.


Весели предколедни дни ви пожелавам, изпълнени с уют , аромат на канела,вино......и любов!

неделя, 2 декември 2012 г.

Кекс с круши и червено вино.......превърнат в торта-терин

     Сега ще ви стане ясно защо точно с изненади се занимава Мери Попинз.Много просто- защото е непоследователна,неорганизирана и малко разпиляна.Уважава всички, които харесват разни неща, редят си ги в списък, пазаруват, изпълняват набелязаното.Тя това не го може.Винаги действа спонтанно и не се знае какво ще се получи накрая.Хубавата новина е , че изненадите винаги са приятни.Недоволни няма и тя няма стимул да се промени.

Да, такава съм.Виждам няколко изостанали круши и започвам, пък каквото- такова.





за кекса

1ч.ч.=200ml
стандартна правоъгълна форма за кекс

-2 яйца
-1ч.ч. захар
-1с.л. мед
-1/2 ч.л. канела
-1с.л.какао
-1ч.л.разтворимо кафе
-2 прахчета ванилия
-80ml прясно мляко
-80 ml червено вино
-100ml олио
-бучка колкото орех масло
-1 пак./10г/ бакпулвер
-1 1/2 ч.ч. брашно
-5 сравнително малки круши






Яицата,захарта, медът и маслото се разбиват .Добавя се какаото, ванилията и канелата.Кафето се разтваря в прясното мляко и се добавя в сместа заедно с олиото и виното.Накрая се разбърква с пресятото брашно с бакпулвера.Дъното и големите стени на формата се застилат с парче пекарска хартия.Почистените от семената круши се подреждат във формата и се заливат с кексовото тесто.Първо се напълват кухините на плодовете.Кексът се пече на 180 градуса до суха клечка.Когато е готов, се оставя за няколко мин.във формата и после се охлажда в/у решетка.Гарнира се по желание с шоколадова глазура, карамелен сос, пудра захар...Сервира се с ванилов сос или топка сладолед.








Забравих кекса на студа в/у решетката.Когато го нарязах, ми се стори , че коричките му са сухи и хрупкави.Вероятно съм го пекла повече време.Нали е тъмен и подвежда. Вътрешността около плодовете си беше влажна и сочна, но коричките........ах, коричките.Бях приготвила сладолед за сервиране.Хапнах едно парче,но нещо мъгла и сладолед не ми се вързаха и..........сварих крем и преправих десерта.


за крема

-600ml прясно мляко
-60г нишесте с аромат на ванилия
-1яйце
-няколко с.л. захар/според вкуса/
-допълнително ванилия
-40г краве масло.
Захарта и яйцето се разбиват и към сместа се добавя нишестето и няколко с.л. вода до получаване на гладка каша.Прибавя се към врящото мляко и се бърка непрекъснато до сгъстяване.Снема се от огъня и веднага се добавя маслото и ванилията.Бърка се до получаване на гладък крем.Кремът се охлажда леко с разбъркване , за да не хване коричка.

Кексът се нарязва на филийки, които се подреждат на 3 реда в правоъгълната форма, редувайки се с крема.Сухите крайчета леко напръсках с  подсладено нескафе с мляко, което пиех в момента/.Предварително формата е "облечена" със свежо фолио за по-лесно изваждане на сладкиша.След няколкочасов престой в хладилника сладкишът е готов за сервиране.

Да ви е сладко !
Хубава нова седмица !