събота, 26 януари 2013 г.

Медена торта с три блата и други торти и бонбонки

Че обичаме тортите тип Медовик, е факт.Интересът към тях в блога ми подсказва , че са любими не само на нас.Затова ще представя и този вариант на медена торта, въпреки че не разполагам със снимка на разреза.Така се случва с тортите -подаръци,но това не ми пречи да ви показвам и тях.Дори не се насилих да измислям различни декорации, защото консуматорите са от три различни компании.



за 1 блат  /пекат се 2блата,разрязват се на 2 части, ползват се 3 половинки, а една половинка остава за направа на бонбонки /
-2 яйца
-2/3ч.ч. захар
-1/3 ч.ч. мед
-1/2ч.ч.олио
-1/2 ч.ч.кисело мляко
-1/2 ч.ч.горещо кафе/ползвах нес/
-1ч.л.канела
-1ч.л.ванилия
-1пак./10г/бакпулвер
-2ч.ч.брашно
-125г микс от ядки и сушени плодове

Този тип блат съм приготвяла много пъти под формата на кекс.Няма никакви уловки и опасности от провал.Аз лично слагам горещото кафе накрая, но мисля , че това няма кой знае какво значение.Ползвах микс от ядки и сушени плодове, като отделих ядките, за да ги натроша, а плодовете да накисна в малко алкохол.
Пекат се два еднакви блата с диаметър 24см, които се разрязват на две части.Прецених, че с 3 половинки тортата ще е доволно висока и оставих една половинка за направата на бонбони.

за крема
-800 ml прясно мляко
-60г нишесте ванилия
-1с.л. брашно
-8с.л.захар/или на вкус/
-1яйце
-100г масло
-100г бял шоколад
-1ч.л.ванилия
Това е един от любимите ми домашни кремове.Уж млечен с нишесте, но яйцето, маслото и шоколадът го правят много вкусен и удобен за сглобяване на всякакви тортички.Шоколадът и маслото се добавят във вече готовия крем, докато е още топъл.Може да се приготви ден по-рано и да изчака покрит със свежо фолио.

за сиропиране
1ч.ч.подсладено нес кафе с мляко

за глазурата
-100г черен шоколад
-1ч.л.олио
Твърдата шоколадова глазура не е най- удобната за рязане, но добре капсулира тортата, особено когато ще се транспортира и консумира след ден-два.За улеснение ножът се потапя във вряла вода.Релефната глазура използвам не само за ефект.Просто неизбежната кондензация при температурните разлики не се забелязва.Пък и по- лесно е да залепиш парче найлон, вместо да търсиш перфектна гладкост на покритието.
За паниране отстрани използвах кокос,въпреки че тортата е вътре с други ядки, а цветенцето е направено от бял шоколад.Използвах листенца от Бенджамин, защото лесно се отлепят от шоколада.






Това е най-вкусната шокоадова торта на Ирина. И тя пропътува много километри ,затова е обилно панирана с кокос,орехи и какао.За да не е съвсем семпличка откъм украса, преди панирането залепих няколко кръгчета опаковъчен найлон ,намазани с бял шоколад.
Когато решите да правите тази торта, доверете се на Ирина.При нея всичко е точно и прецизно обяснено.Е, не го мога аз това упражнение, защото съм малко джаста-праста в кухнята.



Тази торта-купол/поредна/ приготвих за нула време като изненада за една младежка компания.Спомням си , че пазаруването ми отне повече време от приготвянето.До последния момент си кротуваше в купата на студа вън и накрая я декорирах  за минутка.През зимата шоколадът се държи много възпитано .Под шоколадовите точки се крият бишкоти савоярди-сочни и пияни, крем сирене, сметана......нещо като тирамису, но без рецепта и претенции за точност.






Ако някой намери един бонбон , който да е на фокус, ще му изпратя цяла кутия.Идеята ми е не да ви шашкам със снимки, а да ви припомня , че от всеки блат за торта и крем можете да си направите бонбонки или кейкпопс.Тези тук са от 1/2 блат за медената торта,допълнително ядки и сушени плодове, крем от тортата,какао,сухо мляко и масло/домашен шоколад/аромати, алкохоли........пълна импровизация.Буквално си хапвах от сместа и притурях от каквото си поискам от наличностите.Накрая бройката ми подсказа , че наличният 100г шоколад ще стигне до никъде, затова не последва  потапяне в шоколадовата баня, а само дозичка , отпусната от найлоновата торбичка с разтопен шоколад.


Да ви е сладко!!!


ВАЖНО!!!!
Направих си труда да се върна във форумите , където съм публикувала , за да потърся източника на идеята за шоколадовата декорация.Вярно , че е било отдавна, но това не ме оправдава.ЕТО ТУК във форума на "Вкусно и красиво" видях тирамисуто на Милена и запомних идеята.

петък, 18 януари 2013 г.

Царевичен галет със сирена,царевица, грах, гъби и моркови

  За едно младежко събиране / без претенции за мащабно парти/ бях помолена да приготвя нещо солено и нещо сладко.
  Избрах вариант на   царевичен галет.Направих богата плънка и още топъл го изпратих където трябва/заедно с тортичка, разбира се/.За съжаление снимка с разрез нямам , но ще ви разкажа с какво напълних тестото.


Как се приготвя тестото може да видите ТУК.


За плънката:
-около350г сирене/сбор от  саламурено меко,саламурено твърдо,крема сирене,топено сирене/
-2-3 с.л. гъсто кисело мляко
-3 яйца/малки/
-1малка кутия грах
-1малка кутия сладка царевица
-2 моркова
-300г гъби
-пресен копър
-черен пипер
-малка опаковка пушено топено сирене
-шепа настърган кашкавал



 Сирената, яйцата и млякото се размесват добре.Добавят се консервираните грах и царевица и нарязаният копър.Морковите се обелват и се настъргват на тънки ленти с белачката .Обръщат се за няколко мин.в горещ незалепващ тиган с малко зехтин.Гъбите се нарязват на филийки и също се обработват топлинно с малко зехтин, докато се изпари водата им.
 Тестото се разточва на тънка кора в/у леко намаслена хартия за печене и се прехвърля в тавата заедно с хартията.Поръсва се леко с галета или царевично брашно и се разпределя половината плънка.Поставят се лентичките от моркови и останалата плънка.Най-отгоре се подреждат задушените гъби и тестото се загръща с помощта на хартията.Аз забождам с клечки за зъби, защото все се съмнявам , че ще има пробив, но страховете ми са неоснователни.Върху отворената част се подреждат парченца пушено топено сирене.
 Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна до зачервяване на коричката и стягане на плънката.По желание се поръсва с настърган кашкавал малко преди изваждане от фурната.

Не знам още колко пъти ще импровизирам по темата, но съм сигурна, че няма да има два еднакви галета.
Опитайте и вие!

неделя, 13 януари 2013 г.

Щрудел с крем ванилия


За много години на всички!!!Приемете моите закъснели пожелания за здрава ,спорна и щедра  година!

Още съм във ваканционно настроение.Близо до огъня и любимите хора, далече от градската суета/и интернет/ наистина си починах.
Не се съмнявайте , че трапезата беше богата.Коледни сладки се намираха до скоро.Заложих на стари и изпитани рецепти, с които няма да ви занимавам.
А това са мръвчиците , които кротко се въртят над жаравата, благодарение на автоматичното устройство- гордост на моя съпруг.


След сочните баклави и шоколадовите изкушения пак ни се дояде сладичко.
Представям ви ТОЗИ ЩРУДЕЛ с кремче, който видях приМ ИРА  и от тогава често го правя в разни варианти.
За любителите на крем-баници е прекрасно решение за десерт.


Първия път спазих рецептата дословно, а след това си позволявах да загърна в корите и други кремчета.Особено ми хареса варианта с ванилов крем с тиква и карамел.



Когато шруделът е пресен, кремчето е още течно, а корите хрупкави, а когато събере студ в хладилника, се отвръща, а кремът се стяга.




Опитайте тази баничка с крем и няма да съжалявате!
Мира, благодаря за рецептата и подробните обяснения , които намерих при теб!




Вкусна неделя на всички и ползотворна нова седмица!