неделя, 24 февруари 2013 г.

Сладкиш с мармалад и хрупкави трохи

За шоколадови, кремести, пищни и изящни десерти винаги ще се намерят желаещи да опитат.Притваряне на очите,едно сподавено между хапките ммммм,комплименти за домакинята,нетърпение да се сдобиеш с рецептата на мига.......Заслужено внимание.

 Думата ми днес е за един сладкиш, който няма подобни достойнства, но пък блести със своята  простота, минимални усилия за приготвянето и един очакван,първичен вкус.Препраща те там някъде в детството,когато с малко  продукти и много любов баба и мама правят домът уютен с уханието на домашен сладкиш.





Друго предимство при този сладкиш е , че може да се използват любими рецепти за кекс, носи ядки, но може и без тях, влизат в употреба всякакви мармалади и конфитюри......



 Ето и рецептата :

1ч.ч.=200ml
Първо се приготвя тестото за маслените трохи, което да се охлади в камерата на хладилника.
-30г студено краве масло
-1с.л.пудра захар/ароматизирана с ванилия/
-1с.л. брашно
-няколко капки студена вода
Маслото ,захарта и брашното се стриват набързо на трохи.При нужда се добавят капки студена вода, докато се събере на топка/колкото голямо яйце/.Тестото се завива във фолио и се оставя в камерата/фризера/, докато се приготвя блата.


за блата:
-2 яйца
-1ч.ч.захар
-100ml олио/или разтопено и леко охладено масло/
-1ч.ч. кисело мляко
-2ч.ч. брашно
-1пак./10г/ бакпулвер
-ванилия и лимонова кора
От посочените продукти се забърква кексово тесто .
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.Аз го правя в тавичка с диаметър 26-28см, за да не става блатът много висок.
Когато се изпече, се изважда от фурната и внимателно, без натискане се намазва с 300 грама мармалад или конфитюр по желание.В случая- домашен мармалад от балкански сини сливи.
Охладеното тесто за трохите се настъргва на едро ренде върху мармалада.
Сладкишът се връща във фурната и се пече само на горен реотан до зачервяване на маслените трохи.
Преди сервиране се поръсва с ароматизирана пудра захар.




Да ви е сладко!


неделя, 17 февруари 2013 г.

Палачинкови торти-1,2,3,4,5....за крадци и други мераклии

Като захапали "крадците" една палачинкова торта, та не я изпускат.Голямо дъвкане, голямо нещо.Не ви ли омръзна бе, хорица..... преглътнете я вече!Я, в блога има още 4 палачинкови и няколко десетки други торти.
Къде ли не го видях това тортЕ.Няма да правя реклама на мижави сайтове от сорта" кебапче точка ком".За мен е важно , че много хора са се възползвали от идеята и са подсладили празника и делника си.
...Ама не споменали първоизточника.....еееее, голяма работа.....Мери Попинз е НЕамбициозна и НЕсуетна.
...Ама копирали рецептата мота -мо........,че няма да седнат и да кълват по клавиатурата и  си губят времето.

В крайна сметка тортичката държи първенството в блога, защото някои са стигнали до нея по най-пряката пътечка.

В тази публикация ще покажа и останалите палачинкови торти, за да са подръка на всички любители на палачинките.


Палачинкова торта 1



Това е въпросната тортичка, която привлече вниманието и е коментирана къде ли не.
Нищо особено-палачинки с шоколадов ганаш, ванилов крем.
Катето само по снимка беше направила тази  прекрасна къщичка.




Има един недоволен потребител, на когото не му стигнали палачинките, не му стигнал кремът.....Ами, ако нещо ти е тясно в гръдната обиколка, талията и ханша, сменяш размера.
ВАЖНО! Тортичката се побира във форма-сърце с обем 1.4литра.



Палачинкова торта2



Тази тортичка е също малка и кокетна.Подредена е в същата форма.Какаови палачинки, бял шоколадов ганаш и сметанов крем.
Алкохолът в рецептата за палачинките не е задължителен, но винаги слагам , когато имам.Стават по- хубави/ не само за аромат/.




Палачинкова торта 3



Това е вариант на редена торта.Използвала съм и рула за пълнеж и борд.

Палачинкова торта 4



Тук съм подредила тортата в кръгла форма.Палачинките/отново с ганаш/ се подреждат като вита баница, за да е хубав разрезът.







Палачинкова торта 5



Отново любимата ми форма-сърце.Свободно надиплени палачинки.Лек крем, плодове, карамелена глазура.....Украса-захаросан нарцис.




Да ви е сладко!

петък, 8 февруари 2013 г.

Кексчета с тиква


Много тикви изядохме тази зима, а сезонът им още не е свършил.Като се прибирам от работа и погледна купчината тикви до сергията, все ми се ще да затъркалям най- голямата до вкъщи.Съпругът ми обикновено помага при посичането и обелването на обекта, но и аз се справям добре при нужда.
Признавам , че най-много харесваме жълтата принцеса в компанията на крем карамел.Поглеждайки златната мозайка в тавата, нямам спиране.
Последния път заделих малко сварена на пара тиква и  направих кексчета.
Използвах базова рецепта,която съм правила десетки пъти, но ако все пак ви интересува, може да я погледнете.





1ч.ч.=200ml

-2яйца
-1ч.ч.захар
-1ч.ч.кисело мляко
-1/2ч.ч.олио
-1ч.ч. пюре от тиква
-2ч.ч. брашно
-1пак/10г/ бакпулвер
-1ч.л.ванилия
-кората от един лимон
-1/2ч.л.канела
-1/2ч.ч. смлени орехи.





Без бой признавам , че приготвих кексчетата по най-мързеливия начин.Когато описвам процеса във варианта с двете купи.... пресяване... сухи съставки....мокри съставки.........ит.н., хич да не ми вярвате.Правя го от коректност към читателите, които трябва да получат заслужения резултат за труда си.
При подобни прости рецепти с набухвател не се старая ,ама никак.Всичко в купата по реда на списъка и дори миксер не е нужен.Случвало се е и фурната да не е предварително загрята.Стават!!!



В занималнята приготвям подобни кексчета за следобедна закуска на момичетата.Слагам като допълнение каквото има- локумчета, парченца ябълки/праскови, кайсии/, банани, шоколадов чипс,настъргани моркови.Половината брашно замествам с пълнозърнесто, ползвам кафява захар,понякога мед и захар.Ароматите и подправките са винаги различни....... Отделям едно малко междучасие време.....това е положението.....не мога да  нарушавам учебния процес.


Да ви е сладко!........и си спазвайте правилата за правене на кексчета, че да не ме търсите после за оплаквания.



И ОЩЕ


Щом толкова сте харесали формата,нека стане ясно, че всичко е благодарение на едни простички силиконови форми за кексчета.Използвам ги  за желиране и сладоледи, защото са с много приятна форма.Отдавна правих ТОВА  тиквено кремче.При него ясно личи границата между двете половинки.
Шуплестата структура на кексчетата прави сглобката невидима.Може да се слепят с мармалад, шоколад, крем, мед и масло...само трябва предварително да се изрежат бухналите капачета.
Съжалявам , че нямам снимки , за да ви покажа какви кокетни мини тортички се получават, ако кексчетата леко се издълбаят, напръскат със сироп, напълнят с крем и залеят с глазура.
Обещавам , че ще направя и покажа.
А това е тиквеното кремче, за което ставаше дума.





събота, 2 февруари 2013 г.

Сладкиш с мармалад и шоколад


Има една безспорна януарска закономерност:  изтънял бюджет-наедряла фигура.Но пък съвсем без неделен десерт....живот ли е !? Решавам да не насилвам бюджета и да направя нещо с наличните продукти.Мармаладът на свеки е от балкански сини сливи, същите , от които се прави прочутата тетевенска сливова.Ароматизиран с ендрише...ммммм, как да не е в главна роля.Готови изчистени ядки от мама... и комплектът се заформя, а от другите продукти все се намира нещо в къщата.Представям си малки ролца с мармалад, потопени в течен шоколад и богато оваляни в орехи.



Докато визуализирам идеята в главата си, фурната е включена и блатът се пече........и печееее.....поглеждам го и с ужас разбирам , че е прескочил фазата за успешно навиване на малки ролца.Да не ми се е случвало друг път, пък то......И ПРЕДИ.....съм се заплесвала.Упорито разрязвам блата на малки парченца и започвам да навивам с мармалад, а те се получават едни напуканки, рошави......неугледни отвсякъде.Нищо, ама нищо общо с елегантните десертчета , които си представях.А  музата ми приседнала на дясното рамо, кикоти се и ми гледа саира.Пък взе , че се смили, пошушна бързо нещо на ушенце и зачезна.
Та с общи усилия в крайна сметка се получи приличен неделен десерт.
Ще напиша как стана.Може някоя заплесана да си "изтърве" блата и да се чуди бонбонки ли, пастички ли, що ли да измисли.



1ч.ч.= 200ml

за блата:

-4 яйца размерL
-1ч.ч. захар
-3с.л. гореща вода
-3с.л.олио
-ванилия или лимонова кора по желание
-1ч.ч. брашно
Белтъците се разбиват на сняг с малка щипка сол.На няколко порции се добавя захарта и разбиването продължава още няколко минути.Следват един по един жълтъците , а след тях лъжица по лъжица горещата вода.Миксерът се оставя и се добавя олиото, а след него брашното и ароматите.Разбърква се внимателно с шпатула./Набухвател не е нужен, ако яйцата са бухнали добре.Но ако имате съмнения, добавете щипка бакпулвер./Сместа се изсипва в голямата тава на фурната в/у хартия за печене.Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване.Става бързо и трябва да се внимава крайчетата да не стават сухи и чупливи.Готовият блат се изважда заедно с хартията и се оставя за минутка да почине, а после се обръща в/у хария /или кърпа/поръсена с малко пудра захар.Хартията се отлепва и с  диск за пица се разкроява на 12- 16 еднакви парчета.Всяко едно се намазва с  мармалад и се завива на ролце./И хич да не се ядосвате , ако се напукват/

за намазване:

около 300ml мармалад от сливи/или друг ваш любим/



за шоколадовия сос:

-100г захар/1/2ч.ч./
-40г масло
-1/2ч.ч.вода
-50г сухо мляко
-1 пълна с.л.какао
-ванилия или лъжица ароматен алкохол

Захарта, маслото и водата се загряват на котлона до разтопяване на маслото и разтваряне на захарта.В купа /за предпочитане тясна и висока/ се пресяват сухото мляко и какаото.Горещата смес се прибавя към сухите съставки при непрекъснато разбиване с миксер.Получава се гладък шоколадов сос, който се ароматизира по желание с ванилия или алкохол.Ако е много гъст, се добавя малко гореща вода.Сосът се охлажда, но не напълно, за да може по- добре да напои сладкиша.

сглобяване:

Ще опиша как постъпих аз, а на вас може музата да ви предложи и по-хитра идея.
Застлах стандартна продълговата форма за кекс със свежо фолиоПодредих един ред от ролцата, обилно ги полях с шоколадов сос и поръсих щедро с орехови ядки/смлени не много едро/..Продължих да редя ролца ,поливам сос и ръся с ядки.От соса ми остана малко, но можеше и него да поеме.За орехите ,признавам, не знам колко ми бяха нужни, защото бях приготвила доста.Важно е ролцата да са плътно едно до друго, празнините да са запълнени с ядки и сосчето да проникне навсякъде.Последно поръсване с ядки и фолиото се загръща в/у сладкиша със съвсем леко притискане.Оставя се на хладно за няколко часа. Изважда се от формата и се полива с шоколадова глазура.Направих това , за да прикрия неравностите и придам по-компактен вид на сладкиша.


за глазурата:

-50г шоколад/в случая млечен, но може черен или бял по избор
-1ч.л. олио или масло
Начупеният шоколад и мазнината се поставят в найлоново пликче и се загряват в МВ фурна за 30 сек.Проверява се степента на готовност и пак се загрява до пълното разтапяне.С пръсти се размачква леко, пробива се пликчето и глазурата се нанася в/у сладкиша без да се цапат купичка и лъжичка.Изчаква се глазурата да стегне и сладкишът е готов за сервиране.



Да ви е сладко........и не се ядосвайте, ако нещо не ви се получава!!!Няма начин да не се изяде под някаква друга форма.

Другите изпълняват смислени и интересни проекти, пък аз ще взема да публикувам поредица как превръщам дефектите в ефекти.

Хубава събота и вълнуваща неделя за всички!!!