събота, 15 юни 2013 г.

Сладки от бисквитено тесто

Ще дойдат летните горещини.Повярвайте ми.Няма все в локви да газим.Престоят около фурната ще е повече от нежелан.А децата са във ваканция.Все ще им се прияжда нещо сладичко, пък и трябва  да се забавляват.Разбира се пресните плодове, домашни сладоледи и сорбета са най-подходящи за сезона, но и десертите от бисквитено тесто са алтернатива.



Това са едни от любимите сладки на моето детство.Половин век са все актуални.Бяха желани и от моите деца и внасяха малко колорит по време на соца.Пазех като очите си прашинките сладкарска боя,измолени от сладкарския цех.



Това е и първата рецепта,публикувана от мен  в Интернет преди доста години.Спомням си как  малката Еличка пляскаше с ръце,виждайки я на екрана.Тя вече е в 7 клас, но пак се зарадва заедно с другите деца, когато предложих сладките в менюто за рождения ден на Илиянка.


     


Тестото е много хубаво за моделиране и успешно замества пластелина .А да си похапваш докато твориш,си е направо бонус.Венци веднъж направи камион с дини.....и после го изяде.


Базовата рецепта е много проста .Винаги може да се добавят сушени плодове,здравословен подсладител/и бисквитки/,смлени ядки,различни аромати,шоколад или какао.......



Дори торта може да се украси с бисквитени сладки.


Ако се добави в тестото течен шоколад и им се направи шоколадова глазура, се превръщат в съблазнителни бонбонки/с пълнеж плодче или ядка/ и шоколадови лъжички.






основно тесто:
-4 пакета бисквитки/ползвам Роден край /светли/по150г./
Могат да се заменят с пълнозърнести и по-здравословни, но тестото става по-тъмно и не се оцветява добре.
-125г масло
-200ml прясно мляко
-пудра захар на вкус/или кафява/
-аромати/ванилия,цитруси,бадем,коняк,ром......

допълнително
-кокос или други смлени ядки/1ч.ч./
-смлени сушени плодове
-2-3с.л.сухо мляко/придава приятен вкус
-какао на прах/ако не се оцветява допълнително/


Бисквитите се смилат фино .В тях се пресяват прахообразните продукти-пудра захар, какао, сухо мляко...Добавят се смлените ядки и плодове.Маслото и млякото се затоплят заедно и се разбърква до разтапяне на маслото.С хладката течност се замесва тестото.Правя го с ръка, за да усещам консистенцията.От маслото тестото не лепне много по ръцете.Винаги имам няколко бисквитки подръка, ако стане много лепкаво.Тестото се разделя и оцветява в желаните цветове.
Фигурките се оформят докато тестото е още топло.При охлаждане маслото стяга и сладките са по-устойчиви.Тогава се нанася и глазурата по желание.



       Това е!Всеки знае как се правят бисквитени сладки/скалички и т.н.Просто ви подсещам как може да кротнете за малко дечурлигата през ваканцията.
Да ви е сладко и приятни летни забавления!!!