събота, 20 август 2011 г.

Патладжан бюрек

Обичам лятото с изобилие от пресни зеленчуци и плодове.А когато пазарувам, тиквичките и патладжаните сами скачат в количката.Харесваме ги във всичките им варианти за приготвяне , но най- любими са ни под формата на бюрек.Малко ароматен доматен сос и ето я перфектната лятна вечеря.

Патладжаните се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят за един час да отцедят горчивия си сок.Подсушените патладжани се изпържват във фритюрник или се намазват с олио/зехтин /и се запичат до златисто на тефлонова плоча.Оставят се да изстинат.Според количеството патладжан се приготвя смес от намачкано саламурено сирене и яйце.Сместа не трябва да е течна.Яйцето служи само да се размачка хубаво сиренето , ако е по- твърдо.Подправя се според вкуса с черен пипер или свежа зелена подправка.Патладжанените шайби се слепват с пълнежа и се притискат леко , за да приемат компактна форма.
за панировката: разбиват се 2 яйца, шипка сол, 2с.л. кисело мляко,шипка бакпулвер.Добавя се 1ч.ч. брашно и вода до получаване на паста за паниране, която да е достатъчно гъста , че да полепва добре ./Може да се използва и стандартна бирена паста за паниране./Патладжаните се потапят в панировката и се пържат в сгорещена мазнина до златист цвят.Отцеждат се в/у салфетка.Сервират се с доматен сос, подправен с чесън, черен пипер и любими зелени подправки- магданоз, босилек, розмарин.



3 коментара:

  1. Мммм,доста мога да си хапна от това,Вили!
    Чудесно предложение за този сезон!

    ОтговорИзтриване
  2. Ооооо,Еликсир,насита на бюреци нямам.Без претенции дали с чушки , тиквички, или патладжан.
    Благодаря ти за посещението!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз към отбора на любителите на патладжан:) Чудесни и апетитни бюречета! Поздрави, Вили, и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване