събота, 20 август 2011 г.

Сладкиш с какао и шоколадов ганаш

Горещото лято предполага леки десерти.Поради липса на време , през знойните дни се наслаждавахме предимно на пресни плодове, сладолед, сорбе....Но напоследък вечерите са прохладни и ни се прииска с чашата бяло вино под звездите да хапнем нещо шоколадово.Избрах най-лесния какаов блат и най-простото решение за крем - шоколадов ганаш.

1ч.ч.=200ml
за блата
-2 яйца
-1ч.ч.захар
-125г разтопено и охладено масло
-100ml прясно мляко
-50ml кисело мляко
-1пак. бакпулвер
-2ч.л. разтворимо кафе
-2с.л. какао
-1ч.л. ванилов екстракт
-2ч.ч. брашно
Кафето се разтваря в прясното мляко.Яйцата и захарта се разбиват.Добавят се прясното мляко с кафе, киселото мляко и маслото.Брашното, какаото и бакпулвера се пресяват и се добавят към сместа.Тестото се ароматизира и се изсипва във форма с диаметър 24 см.Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна.Внимава се да не се препече поради тъмния цвят.Охлажда се и се разрязва с конец на два блата, които леко се напръскват със 100 ml карамелен сироп, ароматизиран с лъжичка ром.

за крем- ганаш
-250ml течна животинска сметана 30%
-200г шоколад с минимално съдържание на какао 50%
Сметаната се загрява до точката на кипене.Шоколадът се начупва на парченца и се разбърква със сметаната. Бъркането продължава до получаване на хомогенна шоколадова смес. Охлажда се до стайна температура и след това още няколко часа в хладилник.Преди да се използва, се разбива с миксер до получаване на шоколадов крем, с който обилно се намазва между блатовете , отгоре и отстрани.Няколко движения с ножа по повърхността и готово.Имаме един много лесен и много шоколадов десерт.
Предимство е , че ганашът може да се приготви предишния ден, карамеленият сироп - също.
за сиропа
2с.л. захар се карамелизират в тефлонов тиган до цвят тъмен кехлибар.Добавя се 150ml гореща вода и се бърка до пълното разтваряне на карамела.
Този сироп може да се приготвя с различна концентрация.Ако му се добави още захар, става гъст почти като топинг.Може да се направи с по- тъмен карамел и леко горчив вкус.Ароматизира се с ром или коняк.




5 коментара:

  1. Вири, това си е направо торта, и то от любимият ми вид - с мноооого шоколадов вкус:))).
    Поздрави и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря , Аелис!
    Видя ми се толкова лесно , че торта ми прозвуча претенциозно.
    Прохладна и спокойна вечер и на теб.....в страната на чудесата.

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, Вили, това си е за шокоманиаци. Невероятна е тази торта!:-))) Както трябваше за известно време да не хапваме въобще шоколад, днес направих нешо шоколадоподобно, но твоето е направо трепач! Страхотно предложение!:-)))
    Поздрави и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. Шоколад със шоколад и още шоколад - супер яко!

    ОтговорИзтриване
  5. Moni, kaliiscooking, благодаря!Винаги има желаещи за нещо шоколадово.

    ОтговорИзтриване