събота, 21 юли 2012 г.

Крем с кисело мляко, сметана, боровинки, а защо не и шоколад





за млечния крем:
-250ml течна сметана /използвах животинска с 30%масленост/
-500г гъсто кисело мляко 4,5% масленост/може и цедено/
-кристална захар на вкус
-ванилов екстракт
-1ч.ч.дребни черни боровинки от компот
-10г желатин/и 50ml вода/

за желето
-400ml сок от боровинков компот/добре подсладен/
-10г желатин/и50ml  сок/

-50г шоколад с50% съдържание на какао




начин на приготвяне:
В две чаши се накисва по едно пакетче желатин/от 10г/ - едната доза с 50mlвода, а другата с 50ml сок.Оставя се да набъбне и да е готов за втечняване, когато потрябва.
Отмерват се 400ml сок от боровинков компот.В него се добавя едната доза желатин,втечнен за 30 сек. в микровълнова фурна.Разбърква се добре.
В 12 силиконови форми за кексчета се сипват по 2 с.л. от сока и се слагат в камерата на хладилника, докато сокът се желира.
През това време киселото мляко се подслажда на вкус и се разбърква, докато захарта се разтвори. Може да се използва и пудра захар.
Течната сметана се разбива до пухкавост.Ако не е подсладена, се подслажда и ароматизира с ванилията.
Млякото и сметаната се смесват и разбъркват добре с боровинките.Накрая се добавя втечненият желатин.
Млечният крем се изсипва в/у вече желирания боровинков сок и формите се оставят в хладилник за няколко часа до пълното стягане.За по- бърз ефект може за малко да се сложат във фризера.До момента на сервиране кремчетата остават във формите, покрити със свежо фолио, за да не поемат други миризми.Освобождават се лесно и безпроблемно.




От тези продукти се получават 12 парфенца и остава една чаша желе и две чаши по 250 ml бял крем.Чакам желето да стегне, нарязвам на кубчета, овалвам в кристална захар / кокос/ и гарнирам с него сладоледчета ,или си го хапвам за кеф при всяко отваряне на хладилника.
Едната чаша бял крем замразявам в камерата в подходяща купичка, а останалия/250ml/ смесвам с 50 г разтопен шоколад в по- голяма купичка.Когато белият крем стегне достатъчно, го поставям в купичката с шоколадов крем и връщам в хладилника.За да се извади по- лесно кремът,може купичките да се облепват със свежо фолио.


Оставих малките парфенца в камерата до замразяване.Изваждат се  на стайна температура, докато се отпусне желето и консумирахме като сладолед.Перфектни- разхлаждащи и свежи!
Да ви е сладко!






8 коментара:

  1. Вили, голяма вкусотия!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Аааа,това с шоколада помислих,че е с размер на салатена купа ,такъв близък план си ме докарала,Вили,че направо занемях!Супер е всичко,и с желенцето,и с шоколадчето,и ефектно,и свежо,и леко,и лятно-вкусно!Аз също харесвам да олекотявам вкуса на битата сметана с кисело мляко.
    Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Вили, страхотен крем и в двата му варианта - лек и разхлаждащ, абсолютно подходящ за жежкото лято, което ни налегна.
    Вземам си от това с плодовете и ти пожелавам прохладна неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Много свежо и студеничко:)Прекрасен десерт, Вили!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен десерт, вземам си с удоволствие :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда превъзходно! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Вили, и на мен ми харесаха тези сладости-няма да им прОстя....
    Блазе на домашните-хубаво са си хапнали.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички за посещението, коментарите и пожеланията!
    Спокойни и щастливи летни дни!

    ОтговорИзтриване