От рецептата на Ина остана само тестото, което нежно обгърна импровизираната плънка със сирена и тиквички.Остава си копнежа по онова памидоресто чудно нещо, но пък прекрасните градински розови доматки много ми се вързаха с печивото.
А тестото е наистина много лесно и сполучливо, а.....и вкусно.
за тестото:
-1 и1/2 чаени чаши пшенично брашно
-1 чаена чаша царевично брашно
-1 и 1/2 чаени лъжички суха мая
-1/2 чаена чаша олио
-100 мл топла вода
-2-3 щипки сол
-1 чаена лъжичка захар
Замесих тестото точно както го е описала Ина.Цитирам:
В
купа смесваме брашната, маята, солта и захарта. Добавяме олиото и
топлата вода. Замесваме тесто, което оформяме на топка. Поставяме
тестото в намаслен съд, намасляваме го леко и отгоре. Покриваме съда с
тестото с полиетилен и оставяме на топло за около час. Тук не гоним
двоен обем на тестото.
за плънката:
-около350г сирене/сбор от саламурено меко,саламурено твърдо,крема сирене,топено сирене/
-2-3 с.л. гъсто кисело мляко
-2 яйца
-2 стръка зелен лук/суров/
-копър
-магданоз
-1 зелена люта чушка
-1 пълна супена чиния изпържени до златисто тиквички/във фритюрник/
2-3 с.л.панировка с корнфлейкс/вместо грис от оригиналната рецепта.
Голямо парче хартия за печене се намазва леко с олио.Тестото се разточва направо в/у хартията.Пренася се в тавата за печене и се поръсва с панировката.Подреждат се един ред тиквички, а в/у тях половината от крема.Следва втори ред тиквички и останалия крем.Краищата на тестото се загръщат в/у плънката.За по-голяма сигурност аз набодох "плисенцата" с клечки за зъби, страхувайки се да не се развалят при печенето.
Преди да сложа галета в предварително загрятата до 180 градуса фурна го погледнах и реших , че заслужава нещо за украса.Сетих се за красивия тарт със спирала от тиквички и моркови на
Ивана , завъртях няколко малки спиралки, сложих по едно доматче в тях и хайде във фурната.Пекох , докато плънката се стегна, а тестото стана златисто.Гарнирах с пушен кашкавал и върнах във фурната само да се разтопи.
Изпеченият галет се изважда направо с хартията от тавата ,снима се и се яде......горещ, топъл,със стайна температура, студен.........На мен ми хареса дори на другия ден от хладилника.А защо е останал до другия ден???Защото сме само две гладни гърла, а не някакви си змейове.
Благодаря на Ина за прекрасната идея.Начинът , по който е представила рецептата е цяло предизвикателство.
Ама какво чакате, отваряйте хладилника и започвайте!Тестото е добричко и може да прегърне всяка ваша приумица.........Топло е , казвате и не ви се пече галет...........Хайде тогава стягайте багажа за Велинград.
Там намерих уюта на един нов хотел......
........прохладата около езерото.......
.......и невероятната атмосфера на този вълшебен град сред горите.
Вили, чудесно място за отдих си намерила!
ОтговорИзтриванеТиквичките и аз ги мислих, както и патладжан като вариант за тази чудесна прегръдка на тестото :)
Тя и Ина беше споменала за това!
А тестото явно ще го опитам!
Прохладна морска прегръдка!
Вили много красив галет и много апетитен.
ОтговорИзтриванеЧудно място за отдих сте посетили и голяма красота си нащракала.
Поздрави!
Ох, че вкуснооо...както обичам тиквички подозирам утре с какво ще си запълня следобеда...красиво местенце, Вили, надявам се си си починала добре!
ОтговорИзтриванепоздрави и прохладна нощ ти пожелавам!
Много красиво и вкусно предложение,Вили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесното предложение!
Снимките са чудесни, Велинград е прекрасно място за почивка!
Поздрави и прохладен ден!
Вили, ами защо не се обади да го хапнем още топличък:):):)Хубава плънка, и при Инчето и при теб много ми харесва! Хубаво местенце е Велинград, точно за релакс и хотелчето е добро! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИхааа ...Вили ,красиво ,красиво ама много красиво си спретнала галета ! Сърдечни комплименти ! Велинград е една приказка и ти желая приятен отдих и хубаво лято :) ! Чаоооо ! Прегръдки !
ОтговорИзтриванеE, много ми харесва как си го декорирала. И аз ще съм с тиквички, но кога - не знам :)
ОтговорИзтриванеЧудесна разходка. Може след Пампорово да отскочим и до велинградското езерце :)
Хубав следобед от мен :)
Красота, а че е вкусно, ни най-малко не се съмнявам! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за посещението, коментарите и хубавите пожелания.Аз се уредих с още малко отпуск и ви каня на сладък царевичен галет с нектарини.
ОтговорИзтриванеЖелая ви горещи летни изживявания и малко прохлада за разкош!