вторник, 10 юли 2012 г.

Царевичен галет със сирене и тиквички

Когато видях   царевичния галет със сирене и домати   при Ина, си помислих ,че непременно ще го направя........някой ден.За целта трябва да си подготвя от любимите през лятото  сушени доматки ....................Пак поглеждам галета на Ина,  купчината пържени тиквички, чакащи начин на сервиране, термометъра, пак галета,..........ревизия на хладилника, пак термометъра, ......поемам въздух, слагам на главата си мокра  кърпа и приготвям за вечеря ето това нещо.




От рецептата на Ина остана само тестото, което нежно обгърна импровизираната плънка със сирена и тиквички.Остава си копнежа по онова памидоресто чудно нещо, но пък  прекрасните градински розови доматки много ми се вързаха с печивото.
А тестото е наистина много лесно и сполучливо, а.....и вкусно.



за тестото:
-1 и1/2 чаени чаши пшенично брашно
-1 чаена чаша царевично брашно
-1 и 1/2 чаени лъжички суха мая
-1/2 чаена чаша олио
-100 мл топла вода
-2-3 щипки сол
-1 чаена лъжичка захар

Замесих тестото точно както го е описала Ина.Цитирам:

В купа смесваме брашната, маята, солта и захарта. Добавяме олиото и топлата вода. Замесваме тесто, което оформяме на топка. Поставяме тестото в намаслен съд, намасляваме го леко и отгоре. Покриваме съда с тестото с полиетилен и оставяме на топло за около час. Тук не гоним двоен обем на тестото.






за плънката:
-около350г сирене/сбор от  саламурено меко,саламурено твърдо,крема сирене,топено сирене/
-2-3 с.л. гъсто кисело мляко
-2 яйца
-2 стръка зелен лук/суров/
-копър
-магданоз
-1 зелена люта чушка
-1 пълна супена чиния изпържени до златисто тиквички/във фритюрник/
2-3 с.л.панировка с корнфлейкс/вместо грис от оригиналната рецепта.




Сирената се настъргват / намачкват/и се размесват с яйцата и киселото мляко до получаване на кремообразна смес.Добавя се нарязания лук, чушката, подправките.
 Голямо парче хартия за печене се намазва леко с олио.Тестото се разточва направо в/у хартията.Пренася се в тавата за печене и се поръсва с панировката.Подреждат се един ред тиквички, а в/у тях половината от крема.Следва втори ред тиквички и останалия крем.Краищата на тестото  се загръщат в/у плънката.За по-голяма сигурност аз набодох "плисенцата" с клечки за зъби, страхувайки се да не се развалят при печенето.
Преди да сложа галета в предварително загрятата до 180 градуса фурна го погледнах и реших , че заслужава нещо за украса.Сетих се за красивия тарт със спирала от тиквички и моркови на
Ивана , завъртях няколко малки спиралки, сложих по едно доматче в тях и хайде във фурната.Пекох , докато плънката се стегна, а тестото стана златисто.Гарнирах с пушен кашкавал и върнах във фурната само да се разтопи.

Изпеченият галет се изважда направо с хартията от тавата ,снима се и се яде......горещ, топъл,със стайна температура, студен.........На мен ми хареса дори на другия ден от хладилника.А защо е останал до другия ден???Защото сме само две гладни гърла, а не някакви си змейове.





Благодаря на Ина за прекрасната идея.Начинът , по който е представила рецептата е цяло предизвикателство.

Ама какво чакате, отваряйте хладилника и започвайте!Тестото е добричко и може да прегърне всяка ваша приумица.........Топло е , казвате и не ви се пече галет...........Хайде тогава стягайте багажа за Велинград.
Там намерих уюта на един нов хотел......





........прохладата около езерото.......




.......и невероятната атмосфера на този вълшебен град сред горите.

















9 коментара:

  1. Вили, чудесно място за отдих си намерила!
    Тиквичките и аз ги мислих, както и патладжан като вариант за тази чудесна прегръдка на тестото :)
    Тя и Ина беше споменала за това!
    А тестото явно ще го опитам!
    Прохладна морска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Вили много красив галет и много апетитен.
    Чудно място за отдих сте посетили и голяма красота си нащракала.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, че вкуснооо...както обичам тиквички подозирам утре с какво ще си запълня следобеда...красиво местенце, Вили, надявам се си си починала добре!
    поздрави и прохладна нощ ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красиво и вкусно предложение,Вили!
    Благодаря за чудесното предложение!
    Снимките са чудесни, Велинград е прекрасно място за почивка!
    Поздрави и прохладен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Вили, ами защо не се обади да го хапнем още топличък:):):)Хубава плънка, и при Инчето и при теб много ми харесва! Хубаво местенце е Велинград, точно за релакс и хотелчето е добро! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ихааа ...Вили ,красиво ,красиво ама много красиво си спретнала галета ! Сърдечни комплименти ! Велинград е една приказка и ти желая приятен отдих и хубаво лято :) ! Чаоооо ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  7. E, много ми харесва как си го декорирала. И аз ще съм с тиквички, но кога - не знам :)
    Чудесна разходка. Може след Пампорово да отскочим и до велинградското езерце :)
    Хубав следобед от мен :)

    ОтговорИзтриване
  8. Красота, а че е вкусно, ни най-малко не се съмнявам! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички за посещението, коментарите и хубавите пожелания.Аз се уредих с още малко отпуск и ви каня на сладък царевичен галет с нектарини.
    Желая ви горещи летни изживявания и малко прохлада за разкош!

    ОтговорИзтриване