понеделник, 22 октомври 2012 г.

Куркубинчетата на Зиче .....с нещо от мен







Истинското име на този гръцки десерт е куркубиня, но Здравчето така мило  лепна умалителното куркубинчета, че няма как да не го използвам.Пък и вижте тези малки златни хапки!Съблазнителни са , нали?!
Преди време ги бях видяла при
Мария
но бях на диета, преглътнах жално и ги подминах.
Когато
Здравчето
ги показа, вече не им устоях.Веднага ги направих.Залепнахме от кеф, без да мислим колко олио и сироп са изпили.Който иска , да си достави тази  дребна радост, а който е на диета , да не ми се врътка тук, а в раздела с диетични десерти.То се знае, че и моето "нежно" тяло съвсем скоро ще захрупа зеле , моркови и ряпа...............но преди това ще опна малко бръчките с подкожни мазнинки.Не ми се връзва нещо съществителното свекърва с прилагателното кльощава.





Пъвия път спазих дословно рецептата на Здравчето , но със съпруга ми бяхме категорични, че малко ядки и стафиди ще направят хапките съвършени.За да не изпадат по време на пържене, постъпих ето така:

Изпекох един тънък блат с орехи и стафиди, който нарязах на 8 ленти.Една изядох най-лакомо, а останалите 7 поставих в сърцевината на завитите на рула кори/по 2 кори за руло/.

1ч.ч.=200ml

за блата:
-1яйце
-100г захар/1/2 ч.ч./
-1/2ч.ч. кисело мляко
-1/4ч.ч.олио
-1ч.ч.брашно
-1/2ч.ч.счукани орехи
-1/2ч.ч.стафиди/предварително набъбнали в лъжичка ром и малко вода/
-1/2пакетче бакпулвер
-ванилия
-лимонова кора
-канела/по желание/
Изключително лесен  за приготвяне блат.Само се разбърква до хомогенизиране.Пече се в тава с размери 20/35см, в/у хартия за печене.Фурната е предварително загрята до180 градуса.Охлажда се добре и се нарязва на ленти с дължина 35 см.Приблизително толкова е ширината на корите.
Те се залепват по две с капки олио , поставя се парчето блат и се завива на стегнато руло.Краят се залепва с мокра четка.Реже се на парченца , които  се пържат в маслена баня до златисто.Горещите куркубинчета се потапят в студения сироп и стоят там до изпържване на следващата партида.Подреждат се и накрая се поливат с останалия сироп.
При Здравчето може да видите и видео към рецептата.





Предвид увеличения обем на сладкишчетата, увеличих и дозата сироп.

за сиропа;
-3ч.ч.захар
-3ч.ч.вода
-лимонова кора
-лъжичка лимонов сок
-от мен добавих и прахче ванилия
Сиропът ври 5 мин. и се охлажда до стайна температура.

 Изглеждат големички , но са 3-4 см, не повече.



Сънотворни???Антидепресанти???Айде бе!............Това е хапчето!!!

25 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, и на теб са ти се получили страшно симпатични куркубинчетата;)
      И да, едно такова е готово да ми повдигне настроението поне до обяд;) После още едно за следобеда;)
      Хубава седмица!

      Изтриване
    2. Приятни да са и за теб дните, Мъхче,изпълнени с радости от всякакво естество.

      Изтриване
  2. Ех, колко сладост си събрала в една хапка! Не съм чула за точно този десерт, но ми напомня на мамината баклава с тестена плънка. А свекърва, кльощава нищо хубаво не вещае, Вили ;)) И.. хапче ли каза? Какво е това? Аз бих добавила и шоколад :)))
    Успешна, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да , Ирма, правехме я много тази баклава едно време.Предимството тук е хрупкавост от всички страни.
      Благодаря ти за посещението!
      Благодатни есенни дни за теб и семейството!

      Изтриване
  3. Никаква диета,Вили! Само като гледам и вече знам , че ще ги направя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, Траянка , настройвай се на балканска кухня, че тази Европа......много хубав репортаж си ни предложила при теб.
      Спокойни и ведри да са дните ти!

      Изтриване
  4. Стига с тези диетни напъни, все пак времето позволява разходка, работа в градина, та се изгарят калориите...Грехота е да не се похапне подобно сладко изкушение, представено и от теб толкова приятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разхождам се , Иглика, и още как.Търча като моторетка, но сладичкото ми се лепи и гаражна врата няма да ме побере, ако не внимавам.
      Ползотворни и вълнуващи дни желая!

      Изтриване
  5. Много забавно пишеш,Вили!А десерта си обогатила перфектно,поздравления!
    С пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,благодаря!Забавлението е част от блоговоденето и то много важна част.
      Забава, слънце и ентусиазъм ти желая, мила Роси!

      Изтриване
  6. Какви ти сънотворни, то аз ако знам че в хладилника ми има куркубинчета :)няма изобщо да заспа :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Що сега ме подсещаш и нощем да ровичкам по кутийките.
      Усмивки и сладки изкушения ти желая!

      Изтриване
  7. Много сочен десерт...Поздрави за тази красота и вкусота:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Милена,много си мила!
      Приятни емоции и много слънце пожелавам!

      Изтриване
  8. Прекраснен сладкиш,Вили!
    Допълнението към рецептата много ми допадна!
    Благодаря за идеята!Ще ги правя ....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, роди ми главата как тези бижута да "изпият" още повече сироп, ама колкото повече......
      Благодаря , че винаги намираш време да се отбиеш!
      Хубава вечер и усмихнато и слънчево утре!

      Изтриване
  9. Виленцеее, ама те твоите куркубинчета и с екстри пилеее ,ехааааа ще се правят пак ама твоите ,потстрекателта такава:)))
    Невероятна си свекървичке ,кльощи няма да ни харесат снахите.:)))
    Прегръдки за лека нощ ти пращам и внимавай да не залепнеш с тези сладости!:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кой е подстрекател?Аз?Дето си кротувам и мирувам цяло лято , а вие само ми палите фитилте.
      Прегръщам те, Здравче и да ти кажа , че ми се приисква да сме си съседки , за да си ми подръка за раздумка и идейка.

      Изтриване
  10. Вили, при мен тази рецепта е под името гръцка баклава,само че тук се пържи.И аз видях от zi4e рецептата,изгледах и видеото,купих и кори,които прилежно отлежават в хладилника вече втора седмица.Но им дойде времето след твоето изкушаващо творение.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и за теб, Таня!!!Да ви е сладко, като ги направиш.Аз следващия път ще направя половин доза , а с другите кори нещо по-щруделско.
      Хубава вечер и красиви листопади през следващите дни!

      Изтриване
  11. Вили,страхотни са тези сладости-как ми се иска и аз да ги направя по-скоро.Добре ,че са тези блогове,за да правим различни вкусотии за семействата ни.Сигурна съм,че си зарадвала домашните...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А , Живе, радвам ги аз.Подсладих младоженците, пратих кутийка за вкъщи и пак останаха мнооого.
      Весел уикенд , мила!

      Изтриване
  12. Оооо изглеждат ужасно съблазнително! Прииска ми се да се присегна и да си дръпна няколко :). Перфектни са!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Диана!!!
      Хубави почивни дни и за теб и много вкусни моменти!

      Изтриване