неделя, 24 февруари 2013 г.

Сладкиш с мармалад и хрупкави трохи

За шоколадови, кремести, пищни и изящни десерти винаги ще се намерят желаещи да опитат.Притваряне на очите,едно сподавено между хапките ммммм,комплименти за домакинята,нетърпение да се сдобиеш с рецептата на мига.......Заслужено внимание.

 Думата ми днес е за един сладкиш, който няма подобни достойнства, но пък блести със своята  простота, минимални усилия за приготвянето и един очакван,първичен вкус.Препраща те там някъде в детството,когато с малко  продукти и много любов баба и мама правят домът уютен с уханието на домашен сладкиш.





Друго предимство при този сладкиш е , че може да се използват любими рецепти за кекс, носи ядки, но може и без тях, влизат в употреба всякакви мармалади и конфитюри......



 Ето и рецептата :

1ч.ч.=200ml
Първо се приготвя тестото за маслените трохи, което да се охлади в камерата на хладилника.
-30г студено краве масло
-1с.л.пудра захар/ароматизирана с ванилия/
-1с.л. брашно
-няколко капки студена вода
Маслото ,захарта и брашното се стриват набързо на трохи.При нужда се добавят капки студена вода, докато се събере на топка/колкото голямо яйце/.Тестото се завива във фолио и се оставя в камерата/фризера/, докато се приготвя блата.


за блата:
-2 яйца
-1ч.ч.захар
-100ml олио/или разтопено и леко охладено масло/
-1ч.ч. кисело мляко
-2ч.ч. брашно
-1пак./10г/ бакпулвер
-ванилия и лимонова кора
От посочените продукти се забърква кексово тесто .
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.Аз го правя в тавичка с диаметър 26-28см, за да не става блатът много висок.
Когато се изпече, се изважда от фурната и внимателно, без натискане се намазва с 300 грама мармалад или конфитюр по желание.В случая- домашен мармалад от балкански сини сливи.
Охладеното тесто за трохите се настъргва на едро ренде върху мармалада.
Сладкишът се връща във фурната и се пече само на горен реотан до зачервяване на маслените трохи.
Преди сервиране се поръсва с ароматизирана пудра захар.




Да ви е сладко!


29 коментара:

  1. Днес, както ме е налегнала една такава носталгична вълна,думите ти " с малко продукти и много любов" дойдоха точно на мястото си.
    Сладкиша ти е прекрасен, със сигурност и много вкусен. Лек неделен следобед.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня!
      Видях , че и ти си на ретро вълна !
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Обичам този сладкиш,Вили<а ти се справила блестящо с презентирането и поднасянето му:))Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Миленка!
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  3. Вилииии,задължително ще го направя-освен че ми хареса само като го зърнах и защото ще използвам сладката си,че освен на руло и палачинки,се чудя какво да ги правя.Децата пораснаха и няма на кой да мажа филийка.ЧУДЕСН ТИ Е СЛАКИША!
    Хубав следобед ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Живе и дано ви хареса.
      Емоционална нова седмица с малкото бижу!

      Изтриване
  4. Изглежда прекрасно! Много напомня на сладкиш, който съм опитвала в детството си, но така и не съм повтаряла. Много изкушаващи снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бубе!
      Спокойна, безгрижна и спорна седмица ти желая!

      Изтриване
  5. Както винаги невероятно вкусно! Прегръдки, Вили! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и за теб, Евка!
      Цветна и успешна нова седмица!

      Изтриване
  6. Преди много (15)години правех един щрудел с такива трохи ,но съм забравила рецептата ! Много пъти се опитвах да си я спомня и не успявах , но твоята ще опитам като добавя стъргани ябълки ! Как мислиш ,Вили ,дали ще се получи ? То няма как да знаеш ако не опиташ де :))!
    Много сочно изглежда парченцето :) ! Прегръдка и узпешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванюшка , стържа маслени трохи където трябва и където не, защото момичетата много ги харесват.Обичат да им е хрупкаво,а ядките не се топят в устата и им пречат на брекетите.На пайовете нямам време да правя решетка отгоре и ....хайде пак трохи.
      Хубава да е и за теб седмицата, мила-слънчева и усмихната!

      Изтриване
  7. Тези стари рецепти! Лесни, вкусни и с много домашна топлина и уют!
    Вили, сладкишът е прекрасен!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,ще взема да се разровя из старите тефтери.Кой знае какво още ще види бял свят.
      Усмихната и слънчева нова седмица !

      Изтриване
  8. Вили, гарантирам ти, че ще си хапна с голям кеф от този сладкиш и дълго ще се чува "ммм". Чудесен е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и съпругът ми много му се кефи.....с кофичка кисело мляко.
      Успешна и приятна нова седмица!

      Изтриване
  9. Ами разкошен е откъдето и да го погледнеш! Всяка от рецептите ти винаги е на ниво. Прекрасна нова седмица, Вили!

    ОтговорИзтриване
  10. много обичам този тип сладкиши!Даже ги предпочитам пред шоколадовите!Чудесно предложение, Вили!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Траяна,
    Кате,
    Сонче,
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  12. Вили, и аз се размечтах за кухнята на баба;)
    Много е хубав, много! А точно сега искам сладкиш с мармалад;)

    ОтговорИзтриване
  13. Вили,моля да не го неглижираш ни най-малко,на мен много ми харесва и даже бих предпочела пред парче торта!Чуден е,ще го опитаме някой ден обезателно!Сърдечен поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Вили ,твоята рецепта е интересна .При нея се съчетава кексова смес с маслени трохи,докато в моята има само на масленото тесто.Заинтригува ме и ще пробвам и твоя вариант.
    Сладкишът изглежда чудесно и със сигурност е много вкусен!
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Баба Марта, Вили! С пожелания за здраве и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  16. Последната снимка е толкова изкусителна Вили:)))Чудесен сладкиш!
    Честита Баба Марта с най-добри пожелания от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Вили,Честита Баба Марта!Много здрава и усмихната през цялата година!

    ОтговорИзтриване
  18. Честита Баба Марта, Вили! Ето, че и аз открих чудесните ти изненади!

    ОтговорИзтриване
  19. И аз се заплеснах по този страхотен сладкиш та сега се пече във фурната. Дано да се справя с първият опит

    ОтговорИзтриване