вторник, 19 юли 2011 г.

Соленки



1ч.ч. = 200 ml -1ч.ч. стопена мас -1ч.ч.кисело мляко -1 яйце+ 1 белтък/ жълтъкът за намазване/ -натрошено сирене -1 пак.амонячна сода -малко сол/зависи от количеството и колко е солено сиренето/ - брашно за нормално тесто -поръска по желание-кимион, сусам , маково семе, кашкавал... Маста , млякото, яйцето , белтъкът се разбъркват в купа.Постепенно се добавят пресятото брашно със солта и содата.Бърка се с дървена бъркалка , докато тестото се събере на топка . Измесва се с още брашно на плота.Разделя се на 6 топки , които се разточват , намазват се с жълтък/разбит с малко кисело мляко/ и се нарязват по желание . Може да се навият и малки кифлички .Соленките се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна.Амонячната сода мирише само по време на печене,а след това не се усеща никаква миризма.Незаменима е при подобни печива .

2 коментара:

  1. Кога се слага сиренето?

    ОтговорИзтриване
  2. Съжалявам за пропуска!Сиренето/натрошено/ се слага заедно с яйцата и млякото.

    ОтговорИзтриване