За шоколадови, кремести, пищни и изящни десерти винаги ще се намерят желаещи да опитат.Притваряне на очите,едно сподавено между хапките ммммм,комплименти за домакинята,нетърпение да се сдобиеш с рецептата на мига.......Заслужено внимание.
Думата ми днес е за един сладкиш, който няма подобни достойнства, но пък блести със своята простота, минимални усилия за приготвянето и един очакван,първичен вкус.Препраща те там някъде в детството,когато с малко продукти и много любов баба и мама правят домът уютен с уханието на домашен сладкиш.
Друго предимство при този сладкиш е , че може да се използват любими рецепти за кекс, носи ядки, но може и без тях, влизат в употреба всякакви мармалади и конфитюри......
Ето и рецептата :
1ч.ч.=200ml
Първо се приготвя тестото за маслените трохи, което да се охлади в камерата на хладилника.
-30г студено краве масло
-1с.л.пудра захар/ароматизирана с ванилия/
-1с.л. брашно
-няколко капки студена вода
Маслото ,захарта и брашното се стриват набързо на трохи.При нужда се добавят капки студена вода, докато се събере на топка/колкото голямо яйце/.Тестото се завива във фолио и се оставя в камерата/фризера/, докато се приготвя блата.
за блата:
-2 яйца
-1ч.ч.захар
-100ml олио/или разтопено и леко охладено масло/
-1ч.ч. кисело мляко
-2ч.ч. брашно
-1пак./10г/ бакпулвер
-ванилия и лимонова кора
От посочените продукти се забърква кексово тесто .
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.Аз го правя в тавичка с диаметър 26-28см, за да не става блатът много висок.
Когато се изпече, се изважда от фурната и внимателно, без натискане се намазва с 300 грама мармалад или конфитюр по желание.В случая- домашен мармалад от балкански сини сливи.
Охладеното тесто за трохите се настъргва на едро ренде върху мармалада.
Сладкишът се връща във фурната и се пече само на горен реотан до зачервяване на маслените трохи.
Преди сервиране се поръсва с ароматизирана пудра захар.
Да ви е сладко!
Днес, както ме е налегнала една такава носталгична вълна,думите ти " с малко продукти и много любов" дойдоха точно на мястото си.
ОтговорИзтриванеСладкиша ти е прекрасен, със сигурност и много вкусен. Лек неделен следобед.
Благодаря, Таня!
ИзтриванеВидях , че и ти си на ретро вълна !
Хубава нова седмица!
Обичам този сладкиш,Вили<а ти се справила блестящо с презентирането и поднасянето му:))Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря , Миленка!
ИзтриванеПрегръдки и за теб!
Вилииии,задължително ще го направя-освен че ми хареса само като го зърнах и защото ще използвам сладката си,че освен на руло и палачинки,се чудя какво да ги правя.Децата пораснаха и няма на кой да мажа филийка.ЧУДЕСН ТИ Е СЛАКИША!
ОтговорИзтриванеХубав следобед ти желая!
Опитай, Живе и дано ви хареса.
ИзтриванеЕмоционална нова седмица с малкото бижу!
Изглежда прекрасно! Много напомня на сладкиш, който съм опитвала в детството си, но така и не съм повтаряла. Много изкушаващи снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бубе!
ИзтриванеСпокойна, безгрижна и спорна седмица ти желая!
Както винаги невероятно вкусно! Прегръдки, Вили! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за теб, Евка!
ИзтриванеЦветна и успешна нова седмица!
Преди много (15)години правех един щрудел с такива трохи ,но съм забравила рецептата ! Много пъти се опитвах да си я спомня и не успявах , но твоята ще опитам като добавя стъргани ябълки ! Как мислиш ,Вили ,дали ще се получи ? То няма как да знаеш ако не опиташ де :))!
ОтговорИзтриванеМного сочно изглежда парченцето :) ! Прегръдка и узпешна нова седмица !
Ванюшка , стържа маслени трохи където трябва и където не, защото момичетата много ги харесват.Обичат да им е хрупкаво,а ядките не се топят в устата и им пречат на брекетите.На пайовете нямам време да правя решетка отгоре и ....хайде пак трохи.
ИзтриванеХубава да е и за теб седмицата, мила-слънчева и усмихната!
Тези стари рецепти! Лесни, вкусни и с много домашна топлина и уют!
ОтговорИзтриванеВили, сладкишът е прекрасен!
Приятна вечер!
Тили,ще взема да се разровя из старите тефтери.Кой знае какво още ще види бял свят.
ИзтриванеУсмихната и слънчева нова седмица !
Вили, гарантирам ти, че ще си хапна с голям кеф от този сладкиш и дълго ще се чува "ммм". Чудесен е!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, и съпругът ми много му се кефи.....с кофичка кисело мляко.
ИзтриванеУспешна и приятна нова седмица!
Невероятен е! Поздрави!
ОтговорИзтриванеАми разкошен е откъдето и да го погледнеш! Всяка от рецептите ти винаги е на ниво. Прекрасна нова седмица, Вили!
ОтговорИзтриванемного обичам този тип сладкиши!Даже ги предпочитам пред шоколадовите!Чудесно предложение, Вили!Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраяна,
ОтговорИзтриванеКате,
Сонче,
Благодаря ви!
Вили, и аз се размечтах за кухнята на баба;)
ОтговорИзтриванеМного е хубав, много! А точно сега искам сладкиш с мармалад;)
Вили,моля да не го неглижираш ни най-малко,на мен много ми харесва и даже бих предпочела пред парче торта!Чуден е,ще го опитаме някой ден обезателно!Сърдечен поздрав! :)
ОтговорИзтриванеВили ,твоята рецепта е интересна .При нея се съчетава кексова смес с маслени трохи,докато в моята има само на масленото тесто.Заинтригува ме и ще пробвам и твоя вариант.
ОтговорИзтриванеСладкишът изглежда чудесно и със сигурност е много вкусен!
Поздрави и приятен ден!
Честита Баба Марта, Вили! С пожелания за здраве и много усмивки!
ОтговорИзтриванеПоследната снимка е толкова изкусителна Вили:)))Чудесен сладкиш!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта с най-добри пожелания от мен!
Вили,Честита Баба Марта!Много здрава и усмихната през цялата година!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта, Вили! Ето, че и аз открих чудесните ти изненади!
ОтговорИзтриванеИ аз се заплеснах по този страхотен сладкиш та сега се пече във фурната. Дано да се справя с първият опит
ОтговорИзтриванеЛуд и вкусен
ОтговорИзтриване