Прегледах рецептите в блога и намерих два варианта
ТУК и ТУК , а всъщност съм го правила безброй пъти с всякакви теста и всякакви плодове/круши, ябълки, череши,дюли, тиква,праскови,кайсии,сливи, грозде/
Когато плодовете са твърди, се пекат с карамела и маслото предварително.Така постъпвам с тиквата, твърдите круши, ябълките ,дюлите.
.
За меките плодове е достатъчно да се пекат едновременно с блата.Той от своя страна може да е класически пандишпан, с кисело мляко и набухвател,пухкав сметанов или маслен.....просто рецепта за любим кекс.
В случая разполагах с дребни зрели смокини и използвах рецептата за най-лесния кекс.Екстрите дойдоха от карамела, ядките и маслото, които направиха сладкиша неустоим.
Формата е стандартна правоъгълна с размери 25/10см.
Мерителната чаша е с обем 200ml
Обичам да меря с обеми, а не с грамажи, какво да се прави, нали съм от старата школа.Е, понякога слагам и дослагвам на око и в блога се мъдрят разни такива публикации, които служат само за идея.
за карамела:
-3/4ч.ч.захар
-1/2пакетче масло от 125г
В тефлонов тиган се приготвя карамел с кехлибарен цвят.Правя го без вода.Добавя се маслото и се разбърква , докато се разтопи.Дългите страни и дъното на формата се застилат с хартия за печене.Карамелът се излива на дъното, подреждат се около половин кг разполовени смокини и се поръсва обилно с начупени орехови ядки/1ч.ч./.
за кекса
-2яйца
-1ч.ч.захар
-1ч.ч.кисело мляко
-1/2ч.ч.олио
-1ч.ч.смлени орехови ядки
-1ч.л.ванилов екстракт
-1 пак. бакпулвер
-1 1/2 или 2 ч.ч.брашно/зависи колко е рядко млякото и колко са големи яйцата/
При забъркване на тестото няма абсолютно никакви правила.Винаги ми се получава.Не се използва миксер, а обикновена телена разбивачка, колкото всичко да се смеси.При изсипване в/у плодовете трябва да се точи на лента, толкова да е гъсто.
Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна до суха клечка.Няколко мин. след изваждане от фурната кексът се обръща, хартията се отлепва и дъхът спира от гледката на блестящи карамелени смокини, препечени ядки и ..........опитайте и ще се уверите сами.
Вили, толкова е апетитен този карамелов слой :)
ОтговорИзтриванеИ би направил всеки кекс чудесен!
Благодаря за идеята!
И нямаш нужда от гинко билоба!
Прегръдка!
Благодаря, Дани!Оказа се , че диоптрите не са наред с грешката в обема на чашата.
ИзтриванеХубава съботна вечер и неделно вдъхновение!
Прегръдка!
Много пухкав и вкусеен! Чуден карамел!
ОтговорИзтриванеБлагодаря , Траяна!
ИзтриванеВесел финал на ваканцията!!!
Кекса изглежда вълшебно!Със смокини много ми допада а и снимките са направо омайващи, все едно е пред мен на масата:):)
ОтговорИзтриванеМисля че е допусната грешка с обема на чашата, едната нула май липсва.
Благодаря ти , мила- за посещението и зоркото око!Редактирах!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и прекрасно утре за теб и семейството!
Чудно лакомство ..карамелено,с вкус на смокини и хрупкави ядки!
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда кекса,Вили!
Поздрави и хубава вечер!
Вили,така хубаво си го описала,че няма какво повече да добавя освен,че го обожавам,това е най-любимият ми десерт!А при теб е с толкова много карамел,че залепнах захласната по снимките!Страхотен ти е станал!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Вили,наистина ти повярвах,че ти спира дъха!Видно е от снимките.Чудесен кекс,особено ми хареса с карамел,а и в съчетание с плодовете,божествен!
ОтговорИзтриванеВили,карамела и ядките само засилиха апетита ми-кекса ти е станал приказен!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Карамел, орехи, смокини - чудесно!
ОтговорИзтриванеСлед такова апетитно представяне,не може да не се направи!
Вили, приятна и слънчева неделя!
Благодаря за хубавите думи , момичета!
ОтговорИзтриванеСпокойна и вкусна неделя за всички!!!
Много вкусен сладкиш и се радвам, че си го открила!:) "дъхът спира от гледката на блестящи карамелени смокини, препечени ядки.." Това е изречението! Комплименти!
ОтговорИзтриванеО, Вили, останах без думи, а и с празни ръце, Добре, че очите напълних :) Със сливи опитах и останах очарована, а сега - смокини, орехчета - пак любими неща. Прекрасен е! Поздрави и успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеВили, на мен ми спря дъха само докато четях описанието на приготвянето на кекса, а като добавиш и снимките ... направо ми взе ума! Страшен е! Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица!
ОтговорИзтриванеКате,Еlti,Габи,благодаря ви за посещението и милите пожелания за хубава седмица.
ИзтриванеДано и за вас тя е плодотворна ,слънчева и забавна!
Вили, очите ми останаха в този сладкиш! Направо искам да гризна монитора!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Диди
Ех,момиче, при толкова проблеми с нета, сега мониторът да пострада.
ИзтриванеПриятни емоции през почивните дни!
Наистина неустоим, Вили!Карамел и смокини, нямам думи!Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря , Сонче!
ИзтриванеХубава вечер!