четвъртък, 5 юли 2012 г.

Торта с ягоди , кисело мляко и други простички неща

Когато жегата е нетърпима, пак огладняваме.Пъстри салатки, постни летни манджи, таратор........, а за десерт- плодове и сладолед, разбира се.Като казвам плодове,разбирайте всичко, което може лесно да се приготви с тях.Клафути, коблер и крамбъл са трите К с предимство, защото стават бързо и с всякакви плодове, но до снимки нe  се стига.
Парче лека плодова торта извади късмет и е непростимо да не ви предложа рецептата, въпреки че в блога подобни тортички съвсем не липсват.
Пртедимството на тази торта е , че стана голяма и имахме приятен десерт за няколко дни.Тя е доказателство за това, че и без маскарпоне, шоколад,масло и сметани можем да похапнем вкусен десерт.Е, не е достатъчно изискан, но за две работещи , уморени и гладни душици е прекрасен завършек на деня.


1ч.ч.=200ml

за блата
-3 яйца
-1ч.ч. захар
-3с.л. гореща вода
-3с.л. олио
-1ч.л.ванилия
-1ч.ч.брашно
-1ч.ч.смлени орехови ядки
Белтъците се разбиват на сняг.На няколко порции се добавя захарта и разбиването продължава още няколко минути.Следват един по един жълтъците и лъжица по лъжица горещата вода.От топлината захарта се разтваря по-лесно и сместа е готова за добавяне на олиото и сухите съставки.Брашното и ядките се добавят при внимателно разбъркване, за да не спадне тестото.Пече се във форма с диаметър 24 см в предварително загрята до 180 градуса фурна.Изпеченият блат се охлажда и се разделя на две с помощта на конец.



за крема между блатовете
-500ml прясно мляко
-1 пакетче пудинг ванилия за 500ml прясно мляко
-захар според вкуса
-допълнително ванилия по желание
-бучка масло- около30г
-10г желатин и 50ml  вода за приготвянето му
-пълна супена чиния почистени и нарязани ягоди и кайсии
Пудингът се сварява според указанията на опаковката.В топлия крем се добавя бучката масло и се разбърква добре.Маслото помага кремът да не се разводнява при последващото разбъркване при охлаждането му.Желатинът се оставя да набъбне в студената вода и се втечнява само за 30 секунди в микровълновата фурна, или на водна баня.Охладеният крем се разбърква заедно с плодовете и желатина.

за горния слой
-1 супена чиния почистени и нарязани плодове/ягоди, кайсии/
-400г хубаво гъсто кисело мляко
-ванилия
-пудра захар на вкус
-10г желатин и 50ml вода за приготвянето му
Млякото се подслажда на вкус, ароматизира се и се разбърква с плодовете и предварително подготвения желатин

сглобяване

Първият блат се поставя в тортена чиния и се стяга с ринг.Изсипва се пудинговият крем и се оставя в хладилника да стегне леко.Поставя се и вторият блат, леко се притиска и в/у него се разпределя слоя крем с кисело мляко.Тортата се оставя за няколко часа  в хладилника да стегне и блатовете поемат от влагата на кремовете.Тънък нож се прокарва м/у ринга и тортата, рингът се сваля и тортата се декорира с глазирани със сладкарска глазура плодове.Аз имам такава глазура, която пречи на плодовете да изсъхват , придава блясък и ги подслажда.Същата работа може да свърши и домашно желе, светъл конфитюр, мед...

Ето как с килограм плодове, кофичка мляко, малко пудинг и туй онуй става една дебела,креместа и ароматна торта.Съхраних в хладилник няколко дни под капак.Остана свежа и в задоволителен вид.Последното парче го доказва.



Поздрави от мен за всички кулинарни блогъри.Етусиазмът и талантът ви  са  впечатляващи.Винаги намирам време поне да се разтоваря сред кулинарните ви и фотографски шедьоври.
На всички посетители се извинявам за редките публикации , но се надявам, че намирате подходящи рецепти сред вече публикуваните.

Слънчево и незабравимо лято за всички!!!