събота, 12 ноември 2011 г.

Домашно корни и моите вкусни торбички с плодове


Защо катеричките са винаги толкова енергични и весели?Защото се хранят с ядки и семена , разбира се.Моите катеричета също често посягат към рафта с корни, когато пазаруваме.С удоволствие си хапват вкусните блокчета.
Един ден Илиянка ме провокира с въпроса:"А ти това можеш ли го?".Много добре знае , че ще отвърна на предизвикателството.Резултатът-цял куп от любимите лакомства.Наложи се да скрия част от тях, за да не изчезнат в същия ден.
Вариантите за приготвяне на корни са практически бзброй.Комбинацията от ядки, семена и сушени плодове предполага всякакви импровизации.Консистенцията варира от хрупкави корнита тип сусамка, до жилави и разтегливи блокчета.Няколко малки парченца, добавени в кексчето, му придават много приятен вкус.Днес дори смлях няколко от по- твърдите за поръска на тортичка.
Предлагам ви един от вариантите за корни, а ако вие и децата ви също го обичате, развихрете фантазията си.






1ч.ч.=200ml
 необходими продукти:
-1ч.ч.орехови ядки, счукани едро
-1ч.ч. мюсли със сушени плодове
-1ч.ч.кокосови стърготини
-1ч.ч.сусам
-1ч.ч.мед
-1ч.ч. захар
-3с.л. млечна сметана
-3 прахчета ванилия
за шоколадовия слой:
-150г млечен шоколад

начин на приготвяне:

В сух тефлонов тиган се запичат ореховите ядки.Непрекъснато се разбъркват, за да не прегорят.Прехвърлят се в голяма купа.Следва същата процедура с кокоса, мюслито и сусама.Всичко се разбърква в купата заедно с 3 прахчета ванилия.
Захарта се разтопява в тефлонов тиган до степен светъл карамел.Добавя се сметаната и се разбърква .Снема се от котлона и се смесва с меда до получаване на хомогенна карамелена смес.Още топла, тя се разбърква с останалите продукти.Разстила се в/у хартия за печене на дъното на правоъгълна /квадратна/ тава.Аз използвах 2 правоъгълни кутии.С ръка в найлонова ръкавица се притиска хубаво до получаване на равномерен пласт.Докато обработвах първата доза, сместа във втората кутия започна да стяга.Вкарах за 15 сек. в микровълновата фурна и после лесно оформих.След няколко мин.прецених , че моментът за разрязване е настъпил.Извадих заедно с хартията в/у дървена дъска и с помощта на макетен нож нарязах на правоъгълници.Оставих ги напълно да изстинат.
На водна баня разтопих 100г от шоколада.Темперирах с 50г студен шоколад и разбърках до разтопяването му.С термоустойчива четка нанесох пласт шоколад в/у всяко корни. Изчаках да поизсъхне и нанесох още един слой.Оставих шоколадът да стегне напълно и подредих в кутия с парчета хартия за печене м/у пластовете.Получиха се 28 вкусни хрупкави десертчета тип корни.
Колко ще бъдат твърди корнитата, зависи от спойващата смес.Ако е много карамелена, стават твърди като сусамки.


Понеже корнитата не са кой знае колко фотогенични, компания им прави моя любим десерт за есента и зимата.Не чакам Коледа, за да си напълня тиква.Кухата част на "цигулките" напълвам с плодове, подправям с туй-онуй,пъхам в термична торба и ............който иска да опита, ТУК
ще намери повече подробности.


А ето с какво ме изненада  Роси - Кулинарен еликсир.
Тази сладка картинка-награда вече краси страничките на много от вас.
Благодаря ти , Роси , че не ме делиш от останалите, въпреки слабата ми активност.Наистина забравям за умората и дългите работни дни, когато сме заедно в прекрасния и вкусен виртуален свят.

Предавам  наградата  на




Ани










17 коментара:

  1. Вили,
    чудесно предложение :)
    А пълнената тиква е повече от чудесна!!!!
    Като приятелската награда!
    Поздравления и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Вили,скъпа,как така ще те деля,та ти си толкова мила,добра и способна!
    Много ми е драго,че наградката ти стопли сърцето!
    С удоволствие бих си взела корни,че и едно за госпожицата,и тя ги харесва като твоите любимци у дома.
    А тиквата е вълшебна и само мога да си представя как ухае у вас на Коледа!

    Хубави почивни дни ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Вили,много хубави предложения!Аз съм много голям фен на пълнената тиква!Страхотни снимки!Пожелавам ти уютна вечер:)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни предложения! И честита наградка!

    ОтговорИзтриване
  5. Хубава вечер и на теб , Дани!Ей сегичка ще прескоча при теб да видя с какво ще ме изненадаш.

    Роси, моите любимци у дома повече харесват луканка.Дребните залъгвам с корни.Ама като прекарвам повече време в занималнята, май вече там е у дома.

    Кате, знам аз , че си търкулнала няколко тикви на подходящо място и ще си похапваш през сезона.

    Благодаря , Траяна!

    Спокойна вечер, дами!Утре се насладете на прекрасен ден с любимите хора!

    ОтговорИзтриване
  6. Вили благодаря за сърдечната награда, трогната съм от вниманието!;)

    ОтговорИзтриване
  7. Вили, прекрасни предложения!! Обичам всякакви неща с тиква! Обичам тези есенни аромати!
    Сърдечни поздрави и уютна неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни са тези корнита, Вили, големият ми син много обича, но като си помисля колко ли са здравословни купешките...благодаря ти за рецептата, съвсем скоро ще му направя.
    Поздрави за теб и малките катеричета:)

    ОтговорИзтриване
  9. Ани, дори само усмивката от снимката ти заслужава много награди,а кулинарните ти способности са си друга тема.

    Мони,дори в момента пека тиква, че да се затопли кухнята за бриошчетата на Дани.

    Ети, миналата година подхранвах малките с орехи и мед, но на корни с повече ядки много им харесва.Щипни по бузките малкия помощник от мен.

    Неделята е слънчева!Пожелавам ви да я използвате по най-хубавия за вас начин.

    ОтговорИзтриване
  10. Корнита не съм правила, но за тиквата гарантирам, че е уникално вкусна. Прегръдки, Вили с пожелания за хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Вили,и аз много обичам корни и бих си направила,а пълнена тиква не съм хапвала,но си представям вкуса и.
    Лека вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Вили, фантастична си! И корнитата и тиквата изглеждат много, много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  13. Прегръдки и за теб , Ева!Благодаря , че се отби.

    Живка,добре дошла.Радвам се , че предложенията ти харесват.

    Руми,мила ми Лулу,благодаря ти за коментара и отделеното време.

    До скоро , дами!
    Спокойна вечер с дъх на есен и домашни гозби!

    ОтговорИзтриване
  14. Ехаа, тази рецепта много ми допада!
    Поне като не могат без сладко децата, по-здравословно да е това, което ще им дадем. Много хубава идея ми даде, Вили. Благодаря!
    Сърдечен поздрав, чудесен петъчен ден и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Лети!
    Направи и на твоите катеричета корни,за да хрупкат ядки и подскачат весели през зимата.
    Поздрави от мен и много слънце и приятни занимания през уикенда!

    ОтговорИзтриване
  16. Не знам дали е много на място да питам тук, но проблема ми е следния.Приготвих едно домашно корни, от друга рецепта ( за жената - домашно шоколадово корни) и спазих комай всички заръки.Изделието ми стана много твърдо .Така ли се получава или аз нещо сбърках.Ако може някой да ми помогне,че иначе си е много вкусно и бих повторила опита, ако мога да избегна този проблем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Десетки пъти ги правих тази зима и всеки път с различна структура.Действам смело, защото децата ги обичат хрупкави, жилави,крехки, по-плодови,по-ядкови.....Когато са с карамел, стават твърди.Ако карамелът се омекоти с достатъчно сметана ,стават по жилави и разтегливи.ако са с по-малко спойваща смес , са крехки.А с добавка на фъстъчено масло са направо божествени.Не мога да ви помогна с прецизна рецепта , но експериментирайте смело с любими продукти .Със сигурност без индустриални добавки резултатът е по- добър.
      Успех!

      Изтриване