събота, 14 януари 2012 г.

Вафлички




Често се връщам в спомените си от детството.Та кой не го прави!Нали там някъде са скътани най-свидните моменти  на  безгрижие, любящи мама и татко........и вкусна истинска храна.
Става въпрос за 70-те години на миналия век.Мама беше работеща жена, главата и подпушваше през седмицата от сметки и баланси, но в неделя/събота беше работен ден/, та в неделя тя беше истинска фурия вкъщи.Намираше време за всичко.Винаги имах колосани кордели за цялата следваща седмица.А какви домашни торти и сладкиши правеше!Но на аванс и заплата винаги ни купуваше една огромна кутия с обикновени вафли- хрупкави, вкусни, незаменими.От командировка ни носеше шоколад "Крава".Не, не лилава, на картинката си беше истинско нашенско говедо.Общо взето това бяха лакомствата, които купувахме от магазина.Всичко друго приготвяше сама при домашни условия.

Та се сетих за едни вафлички.Снабдявахме  се с вафлени кори от един сладкарски цех и мама развихряше фантазията си.
Когато видях
Торта с вафлени кори на Аелис ,нямах търпение да намеря кори и да направя домашни вафлички.Приятелка ме превари и ми донесе един комплект от руски магазин.
Сториха ми се големички/5 бр. с диаметър 26 см/, затова към нейната плънка добавих и светъл пълнеж- собствена импровизация.
Получиха се изумително вкусни, крехки и ароматни вафлички.
Аелисче, благодаря за рецептата!!!





1ч.ч. =200 мl

за шоколадовия крем
-200г масло
-1/2 ч.ч. мляко
-200г тахан халва
-300г шоколад/използвах с 50% какао/
-1/2 ч.ч. захар
Маслото и млякото се загряват на котлона, докато маслото се разтопи.Добавят се всички останали продукти и се бърка до получаване на хомогенна смес.Вари се на тих огън около 5 мин.Охлажда се до стайна температура, като се разбърква , за да остане кремът лъскав и гладък.


за светлия пълнеж
-125г масло
-1ч.ч.пудра захар
-100г бял шоколад
-100ml млечна сметана
-10 бр.смлени обикновени бисквити.
-ванилов екстракт
-орехов крокан
Сметаната се затопля до степен преди кипване.В нея се начупва шоколадът и се бърка до разтапянето му.Охлажда се до стайна температура.
Маслото и пудрата захар се разбиват на пухкав крем.Смесва се с шоколадовия крем, бисквитите, ванилията и половината от ореховия крокан.

как се приготвя бърз и крехък крокан с ядки по желание
В голям тефлонов тиган се карамелизира 1ч.ч. кристална захар до степен  кехлибар.Добавя се 1ч.ч. ядки по желание/ в случая орехи/.Бърка се още малко, докато ядките се запекат.Накрая се добавя щипка/ на върха на ножа/ бакпулвер.Карамелът моментално се разпенва.Веднага се изсипва в/у намаслена пекарска хартия на тънък пласт.Когато се стегне напълно, а това става доста бързо, лесно се чупи, парченцата са хрупкави и има опасност да бъдат консумирани като бонбонки, преди да се превърнат в крокан.Колко едър да е кроканът, всеки решава сам.Аз завъртам в блендера, докато ми хареса.




сглобяване на вафличките
Тъмната смес се разделя на 3 части , а светлата на 2.Първа, трета и пета кора се мажат с тъмния крем , а втора и четвърта със светъл.Притискат се хубаво, за да прилепнат.Отгоре се поръсва останалия орехов крокан.След престой от поне 12 часа се пристъпва към нарязване с остър нож и сервиране.Аз лично предпочитам да не нарязвам всички вафлички наведнъж.
Сред изобилието от други сладкиши по Коледа, част от вафличките бяха забравени и ми се сториха още по- хубави след отлежаването.

Хубава събота и вълнуваща неделя ви желая от сърце!















33 коментара:

  1. Вили,много сладичко предложение!
    В къщи мам кори и се чуцех,какво да ги правя.
    С голямо удоволствие ще се възползвам от рецептата ти!
    Прегръдки и хубав уикенд*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и за теб , Кате!
      Подсладете се и вие в тези мразовити дни.
      Хубава вечер- топла и романтична!

      Изтриване
  2. Грабвам една, докато има. Чудесни са, Вили! Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Евка, вафличките свършиха, но има агнеси- двойна доза.
      Хубав уикенд и за вас- малки и големи!

      Изтриване
  3. Страхотни вафли! А как съм ти благодарна за чудната магийка с крокана, представа нямаш:)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траяна, магията с карамела я видях отдавна по Фиестата и вече все така го правя.Не става като камък, а порест и трошлив.
      Нубав уикенд и на теб!

      Изтриване
  4. Леле какви вкусни вафлички!!! Виждам, закъсняла съм за почерпката, но пък ще си запиша рецептата. Сега се заемам със задачата да открия вафлени кори?! Вили, наистина чудесно предложение и много интересно! Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, мила , на какви чудесии се нагледах при теб напоследък!Хубаво е , че все има нещо да ни хареса и подсети.
      Прегръщам те и аз и ти желая спокойствие, почивка и вкусни моменти!

      Изтриване
  5. Чудесни вафлички, Вили!
    и като съм закъсняла, ще си взема агнеса :)
    Много ми харесва тъмния крем, заради халвата и
    непременно ще му намеря приложение!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, не е истина колко крем изблизах, докато правех вафличките.
      Хубав уикенд и за теб!

      Изтриване
  6. Вили, стахотни вафлички, как ми се иска да си грабна едничка...поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Хубава вечер и за вашето семейство , Ети!

    ОтговорИзтриване
  8. Вили, тези вафлички веднага грабват окото! Ще потърся и аз вафлени кори и да видим какво ще се получи :) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Габи!Няма как да не се получи.Важно е пълнежът да става за ядене и без корите.
      Хубава неделя!

      Изтриване
  9. Много ми е приятно! Вили, върнах се много назад с тези вафли, майка ми приготвяше такива и бяха невероятни, но не съм виждала вафлени кори отдавна, трябва да я питам как бяха нейните. Страхотно изглеждат! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлина, и на мен ми е приятно , че се отби.Кори се намират в руските магазини.
      Приятен следобед!

      Изтриване
  10. Вили,гледах я тази рецепта от доста време при Аелис,толкова ме изкушава,но все забравям да потърся вафлени кори.Прекрасни са станали твоите вафлички-направо суперски...
    Прекрасна неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, на Аелисчето така апетитно е потекла плънката, че и аз се заоблизвах, като видях.То вафли всякакви под път и над път, но нали луд умора няма....
      Прекрасен да е и за теб неделният следобед!

      Изтриване
  11. Чудни вафли, кремчетата са вълшебни, браво Вили!!! Поздрави, Маги :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Маги!
      Хубава неделна вечер и успешна нова седмица!

      Изтриване
  12. Какво вкусно и хрупкаво изкушение си ни показала Вили?! Вафличките изглеждат чудесно.
    Уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Вили,чудесно предложение!
    Идеята за крокана много скоро ще я реализирам.Благодаря, че я сподели!
    Отивам да хрупам вафлички.../ от магадина,уви /
    Спорна седмица, Вили!
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аууу, Нора, как сладичко се зачетох при Графинята.Оставих си и за приспиване.
      Успешна седмица и за теб!

      Изтриване
  14. Вили, чудесни са! И аз бях правила тези вафлички, но идеята за двата крема ми хареса много.
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили,
      страхотен спомен ми върна и тези невероятни вафлички, само, че не сме слагали тогава тахан, даже на помня имаше ли по магазините!
      Много вкусна снимка си направила!А от Березка ли са корите?
      Хубава нова седмица ти пожелавам!!!

      Изтриване
    2. Ели, вярно , че и при теб ги бях виждала вафлите.Светлото кремче с крокан наистина ги прави още по- вкусни.
      Вкусна и спорна седмица и за теб!


      Бети,сусамова тахан халва се слага , а не само тахан.Тази обикновената .Има я от време оно.У бабини се търкаляха тенекиени кутии от началото на 20 век.Какво говоря, още през турското робство може да я е имало.Много я обичаме с топъл хляб и масълце.
      Свежо утре и хубава седмица !

      Изтриване
  15. Абе не съм много по купешките вафли,даже бих казала никак,но на домашни и от Вили не бих отказала!
    Много вкусно ми изглеждат!
    А пък за десертите от едно време и преди съм казвала-бяха окайващо ужасни и с нулево разнообразие.Аз си спомням шоколад Кума Лиса.

    Много успешна нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Момиче, ти , от ерата на "Кума Лиса", как ще знаеш за шоколадите "Крава"!!!
      Роси, някои от купешките вафли така ми се лепят по небцето , че се питам с какво ли са пълнени и тунквани.А тук си знам масълцето , шоколада....друго е .
      Прекрасни изживявания за теб през идващите мразовити дни!

      Изтриване
  16. Вили, пак съм аз :) Заповядай при мен за малко награди от сърце! поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. В неделя правих също вафлена торта с този пълнеж- (кафявия имам предвид, с тахан халвата) и редувах с домашно приготвен ванилов крем. На следващия ден тортата беше превъзходна. Твоите вафлички с крокан също са станали страхотни. Благодаря ти за този вариант!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за посещението и коментара,Краси!Ще обменяме идеи и вбъдеще.
      Хубава вечер!

      Изтриване