четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Шекерпаре

 

Ако обичате сиропирани сладкиши,
ако не ви се чака тестото да отлежава сто часа в хладилника,
ако искате съпругът ви да е доволен , че има с какво да задоволи въглехидратния си глад, 
това е решението.


Миналата зима видях тези бижута 
и те бяха подходящото решение за мен при никаквата възможност да се старая ежедневно.Просто подреждам кутийките в хладилника и който иска, да се подслажда.
Предлагам рецептата на Леви и в скоби моите бележки.


1ч.ч.=200ml

за сиропа:
  • 3 ч.ч захар
  • 4 ч.ч вода
  • сок от половин лимон
  • /аз ароматизирам и с ванилия/
 за тестото:
  • 1 пакетче масло/125г/Правила съм и с маргарин80%.Става./
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 4 с.л. грис/Когато нямам пшеничен, ползвам царевичен./
  • 2 с.л. кокосови стърготини/Ползвала съм и други смлени ядки  3-4лъжици./
  • 2 яйца
  • 4 ч.ч. брашно/С 3 чаши бъркам тестото , а с четвъртата измесвам./
  • есенция ванилия/Чудесни са и с орехи и канела./
  • 1 пакетче бакпулвер/10г/
  • лешници/ или други ядки,стафиди/    
  •  
  •                   начин на приготвяне
  •  
  • Маслото и захарта се смесват добре.
  • Прибавят се яйцата при непрекъснато бъркане.
  • Всички сухи съставки се смесват и се прибавят.
  • Омесва се меко тесто./Тестото е изключително приятно и лесно за оформяне./
  • Оформят се еднакви по големина топчета./Леко ги сплесквам./
  • Подреждат се в тава постлана с хартия за печене и се поставя по един лешник/.Оставям разстояние, защото бухват./
  • Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
  • Изваждат се, изчаква се 5 минути и се заливат с предварително подготвения и охладен сироп./Бързо поемат сиропа и са готови за опитване./
  • Сиропът се приготвя като захарта и водата се кипват за около 10 минути, преди да се свали от котлона се прибавя пресния лимонов сок/и ванилията/.
  •   Получават се около 45 изкусителни сиропирани десертчета, които се съхраняват в затворе съд на хладно.Да ви е сладко!     

27 коментара:

  1. Първа съм, нали, грабвам едното, защото не ми се чака даже и да ги направя:) Толкова са изкушаващи! Прелестни малки бижута!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И лесни, което не е маловажно!
      Хубав уикенд, Кате!!!

      Изтриване
  2. Катето ме е изпреварила, но тя е добричка и сигурно ще ми остави поне едно да опитам, че аз съм луда по сиропирани сладкиши. Те са ми голяма страст и много, много ги обичам.

    Поздрави и една прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, малко ориенталски сладости никога не са излишни .......чакай на моста!
      Усмихнат и ведър уикенд!

      Изтриване
  3. Ее и за мене има,а за останалите?Не съм ги правила до сега,но са ми в листата на чакащите!Поздрави Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ги отлагай , Таня!Много са лесни и търпят всякакви заигравки с вкусове и аромати.
      Приятни събота и неделя!

      Изтриване
  4. Вили, мисля че и за мен е останало едно сиропирано изкушение :)
    Чудесни са!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  5. Вили, точно такива сладкишчета обичам и все се каня да си направя, веднага записвам рецептата да не я търся след това.

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко, Петя!
      Хубава вечер и за теб и прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  6. Оо, това ще се хареса и на моя винаги търсещ нещо сладичко съпруг!Забелязала съм, че май всички мъже обичат сиропираните сладкиши:)Чудесно предложение, Вили, от което ще се възползвам!Поздрави1

    ОтговорИзтриване
  7. P.S. това ли са едни сладки, които помня от детството като ''пъпа на ханъмата'' или се бъркам?
    Само от любопитство защото събудиха този детски спомен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, за "сладките" ни момчета ханъмските пъпчета са също много подходящи .Правила съм ги по рецепта от Веселия готвач.Те са от парено тесто и на вкус са като тулумбичките.На този адрес са в блога http://vili-konova.blogspot.com/2011/07/blog-post_2763.html
      На какво ли всъщност се крепят дългите бракове!?
      Весел и уютен уикенд!

      Изтриване
  8. Тези сладки от много време им се каня..
    Вили ,чудесно изглеждат ,а за вкусът не се й съмнявам!
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира,опитай!Все пак ,зима иде и трябва да борим мрачното настроение.
      Спокоен и вкусен уикенд!

      Изтриване
  9. Ох, Вили, колко са сочни..., а аз все съм си въглехидратно гладна. Как ми се прииска да си взема. Няма да ти остане кутийка за прибиране в хладилника :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се , че ти харесват, Elti!
      Хубав уикенд за теб!

      Изтриване
  10. Че кой не обича сиропирани сладкиши, ние си обичаме:)
    Сочно и сладичко!Изглеждат чудесно!
    Благодаря за споделеното Вили!

    ОтговорИзтриване
  11. Ама само колко примамливо глазирани са, само дето не викат изяж ме :))
    Чудесни са тия, как им беше името, :)) вкусотии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Федорка, сиропчето им с всеки изминал ден става все по-гъстичко и лъскаво.....докато свършат.
      Весел уикенд!

      Изтриване
  12. Вили,как позна какво обича моето момче?!!:))))))Превъзходни са !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, нищо друго не ти остава.....зарадвай го!
      Вкусен и спокоен уикенд!

      Изтриване
  13. За съжаление няма да мога да им се насладя, само ще опитам едно маааалко крайче, но другите сладокусници у дома ще ги опустошат за нула време! :)
    Приятни почивни дни, Вили!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Тили!Много често и аз само душа и облизвам пръсти...ама воля дал Господ.
    Хубава вечер и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  15. Вили,разкошни са ти шекерчетата!И аз отдавна съм им хвърлила око,че обичам сиропирани десерти,но то кое по-напред да опитам?!Супер са,бързи за правене,бързи и за хапване,ей това е десерт-мечта!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване