събота, 2 февруари 2013 г.

Сладкиш с мармалад и шоколад


Има една безспорна януарска закономерност:  изтънял бюджет-наедряла фигура.Но пък съвсем без неделен десерт....живот ли е !? Решавам да не насилвам бюджета и да направя нещо с наличните продукти.Мармаладът на свеки е от балкански сини сливи, същите , от които се прави прочутата тетевенска сливова.Ароматизиран с ендрише...ммммм, как да не е в главна роля.Готови изчистени ядки от мама... и комплектът се заформя, а от другите продукти все се намира нещо в къщата.Представям си малки ролца с мармалад, потопени в течен шоколад и богато оваляни в орехи.



Докато визуализирам идеята в главата си, фурната е включена и блатът се пече........и печееее.....поглеждам го и с ужас разбирам , че е прескочил фазата за успешно навиване на малки ролца.Да не ми се е случвало друг път, пък то......И ПРЕДИ.....съм се заплесвала.Упорито разрязвам блата на малки парченца и започвам да навивам с мармалад, а те се получават едни напуканки, рошави......неугледни отвсякъде.Нищо, ама нищо общо с елегантните десертчета , които си представях.А  музата ми приседнала на дясното рамо, кикоти се и ми гледа саира.Пък взе , че се смили, пошушна бързо нещо на ушенце и зачезна.
Та с общи усилия в крайна сметка се получи приличен неделен десерт.
Ще напиша как стана.Може някоя заплесана да си "изтърве" блата и да се чуди бонбонки ли, пастички ли, що ли да измисли.



1ч.ч.= 200ml

за блата:

-4 яйца размерL
-1ч.ч. захар
-3с.л. гореща вода
-3с.л.олио
-ванилия или лимонова кора по желание
-1ч.ч. брашно
Белтъците се разбиват на сняг с малка щипка сол.На няколко порции се добавя захарта и разбиването продължава още няколко минути.Следват един по един жълтъците , а след тях лъжица по лъжица горещата вода.Миксерът се оставя и се добавя олиото, а след него брашното и ароматите.Разбърква се внимателно с шпатула./Набухвател не е нужен, ако яйцата са бухнали добре.Но ако имате съмнения, добавете щипка бакпулвер./Сместа се изсипва в голямата тава на фурната в/у хартия за печене.Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване.Става бързо и трябва да се внимава крайчетата да не стават сухи и чупливи.Готовият блат се изважда заедно с хартията и се оставя за минутка да почине, а после се обръща в/у хария /или кърпа/поръсена с малко пудра захар.Хартията се отлепва и с  диск за пица се разкроява на 12- 16 еднакви парчета.Всяко едно се намазва с  мармалад и се завива на ролце./И хич да не се ядосвате , ако се напукват/

за намазване:

около 300ml мармалад от сливи/или друг ваш любим/



за шоколадовия сос:

-100г захар/1/2ч.ч./
-40г масло
-1/2ч.ч.вода
-50г сухо мляко
-1 пълна с.л.какао
-ванилия или лъжица ароматен алкохол

Захарта, маслото и водата се загряват на котлона до разтопяване на маслото и разтваряне на захарта.В купа /за предпочитане тясна и висока/ се пресяват сухото мляко и какаото.Горещата смес се прибавя към сухите съставки при непрекъснато разбиване с миксер.Получава се гладък шоколадов сос, който се ароматизира по желание с ванилия или алкохол.Ако е много гъст, се добавя малко гореща вода.Сосът се охлажда, но не напълно, за да може по- добре да напои сладкиша.

сглобяване:

Ще опиша как постъпих аз, а на вас може музата да ви предложи и по-хитра идея.
Застлах стандартна продълговата форма за кекс със свежо фолиоПодредих един ред от ролцата, обилно ги полях с шоколадов сос и поръсих щедро с орехови ядки/смлени не много едро/..Продължих да редя ролца ,поливам сос и ръся с ядки.От соса ми остана малко, но можеше и него да поеме.За орехите ,признавам, не знам колко ми бяха нужни, защото бях приготвила доста.Важно е ролцата да са плътно едно до друго, празнините да са запълнени с ядки и сосчето да проникне навсякъде.Последно поръсване с ядки и фолиото се загръща в/у сладкиша със съвсем леко притискане.Оставя се на хладно за няколко часа. Изважда се от формата и се полива с шоколадова глазура.Направих това , за да прикрия неравностите и придам по-компактен вид на сладкиша.


за глазурата:

-50г шоколад/в случая млечен, но може черен или бял по избор
-1ч.л. олио или масло
Начупеният шоколад и мазнината се поставят в найлоново пликче и се загряват в МВ фурна за 30 сек.Проверява се степента на готовност и пак се загрява до пълното разтапяне.С пръсти се размачква леко, пробива се пликчето и глазурата се нанася в/у сладкиша без да се цапат купичка и лъжичка.Изчаква се глазурата да стегне и сладкишът е готов за сервиране.



Да ви е сладко........и не се ядосвайте, ако нещо не ви се получава!!!Няма начин да не се изяде под някаква друга форма.

Другите изпълняват смислени и интересни проекти, пък аз ще взема да публикувам поредица как превръщам дефектите в ефекти.

Хубава събота и вълнуваща неделя за всички!!!




34 коментара:

  1. Много полезна поредица ще се получи, Вили! По някое време, до довечера и аз ще пусна моят вчерашен "гаф" :) Явно някое дяволче е вилняло и при двете ни, но слава Богу музите ни са били на щрек! ;)
    Много сполучлив ти се е получил неделният сладкиш, мила! Сочен и толкова ароматен, не знам как би издържал до утре (или е било миналата неделя?) Поздравления!
    Хубави и весели почивни дни и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, чакам с нетърпение.Видях в групата съботния ти разкош.А ние хапнахме нашия миналата неделя, ама аз съм все закъсняла.
      Приятна вечер и уютна неделя!

      Изтриване
  2. Вили, толкова е апетитен!
    Гафове всички имаме и най съм доволна,
    когато като теб го превърна в нещо вкусно!
    И аз деня използвах сладко в десерта, защото
    имам направени и чакат кротко :)
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще видя и твоята идея , Дани, че имам още от мармалада.
      Прегръдки и за теб и добро настроение!

      Изтриване
  3. Вили, неустоим е сладкиша. Винаги съм казвали, че гафовете водят до нещо хубаво :)Ами така, как ще постигнеш иначе този мраморен ефект....
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,така е, но все има хора, които се шашардисват и паникьосват, все едно иде края на света.
      Хубава вечер, мила и слънчева неделя!

      Изтриване
  4. Вили, не знам какви гафове имаш, ама дано и моите приключват като твоите. И... какво готвиш, как го готвиш, но всичко ми изглежда толкова вкусно при теб.
    Искрени поздрави и слънчев уикенд!

    Само да ти кажа, ако не си видяла. Драснах ти няколко реда и на пощата. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, в abv нямам нищо.Къде ми писа?
      Успех на сесията и дано кулинарните приключения ти действат отморяващо!

      Изтриване
  5. Сладкишът е станал много апетитен, Вили! Особено с този шоколадов сос, а пък и в комбинация с домашен мармалад от сливи (един от любимите ми) направо си е истинска наслада! :) Много ми хареса публикацията ти, забавна и закачлива. :)
    Хубава вечер и сладка неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Светле, позна ли си шоколадчето?Моите синове не признават марковите.Луди са по този вкус.
    Вълнуваща съботна вечер и прекрасна неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Мммм, Вили, мога само да се облизвам. Страхотно ефектен и изкушаващ сладкиш се е получил!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за посещението, Илианка!
      Слънчева неделя и прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  8. Вили, ей такива домакини харесвам най-много!Да умеят да импровизират и да създават от "дефекта"-ефект и то какъв!Чудесен неделен сладкиш с еколочични продукти!Приятна и лежерна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, вкъщи казват , че не мога да поддържам асортимент.Едно с едно не се получава еднакво.
      А неделята ми е наистина лежерна.
      Хубава да е и за теб-със слънце и настроение!

      Изтриване
  9. СПоменавала ли съм вече какво мисля? Великите идеи се раждат в такива моменти.
    Станал е страхотен и много неделен на вид;)
    Хубава да ви е неделята, Вили@!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, неделният вид ми е много важен, да не се излагам пред снахата./намиг/
      Слънчице и много настроение и за вашата весела компания!

      Изтриване
  10. Прекрасен сладкиш Вили.Е всички имаме колкото искаш гафове :) важното е ,че се е получил много вкусен и хубав сладкиш.
    Хубав уикенд ти желая Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня!
      Прекрасна неделя и спорна нова седмица!

      Изтриване
  11. Вили, дефектът се е превърнал в ефект! В момента, в който видях снимката ми се дояде от сладкиша, пък е посреднощ... ще го сънувам май ;)

    Топъл и усмихнат неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмивки и за теб, Таня!
      Дано са ти били сладки сънищата.

      Изтриване
  12. Колко познато ми звучи! :) Има ли някоя домакиня, която да няма гаф в кухнята! Според мен именно така се раждат много по-интересни и вкусни ястия!
    Вили, разкошен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили!
      Вкусна и уютна неделя!

      Изтриване
  13. Гаф ли...къде? Сладкиша ти изглежда толкова апетитно, че веднага грабвам парченце :)). Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубава да е и за теб, Дианка и успешна нова седмица!

      Изтриване
  14. Вили,много ми допадна този ефектен сладкиш!
    Историята около неговото зараждане ми беше изключително интересна!
    Подобни ситуации развихрят въображението ни и водят в повечето случаи до чудесни крайни резултати ,като твоя..
    Идеята много ми хареса!
    Сърдечни поздрави,Вили!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Мира!То уж всичко вече е измислено, пък не е съвсем така.
    Усмивки в неделя и през новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Вили, не знам каква е била идеята ти, но крайния резултат е впечатляващ! Не мога да оприлича на пеперуда или цвете ми прилича разрезът, но усещам страхотен аромат и вкус. Страхотна комбинация на продукти си избрала, точно по мой вкус :) и ще се възползвам от рецептата. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Elti,реди смело пандишпан, мармалад и шоколад, ръси ядки, пък ще видим каква пеперуда ще разпери крила при теб.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  17. Впечатляващо решение - ефектно и оригинално,
    изглежда много красиво, апетитно и изкушаващо - обичам тези вкусове и аромати!
    Поздравления и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубава седмица и за теб, Дианка и благодаря за посещението!

      Изтриване
  18. Вили,наскоро видях в Тортелина такива мини рулца,за които говориш и се замислих тогава дали ще успея да ги навия така добре или ще ми се напукат и затова неглижирах идеята.Но ето,че има спасителен вариант и кой ако не Вили ще го реализира така перфектно!Страхотно сочен сладкиш ти се е получил,направо прелест!
    Много,много ми хареса!
    Лека нощ и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Роси,там ги видях и аз.Следващия път няма да своеволнича, а ще направя нейното тесто и ще използвам нейната технология.Тайната е в тънкия блат и колко изпечен е той.
    Благодаря за милите думи!
    Прекрасен ден със слънце и усмивки за теб!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Вили, ама какъв гаф бе Слънце? Толкова очарователен сладкиш си направила, че ако не беше разказала за кулинарните си премеждия, щях да си помисля че нарочно така си го планирала:)
    И толкова соченннн…да не ти казвам как ми въздействаха слънчевите ти снимки:)
    Ама тя твоята муза май не е слизала никога от дясното ти рамо? :)

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти , мила!Радвам се , че ти харесва моята импровизация.
    Весел ден!

    ОтговорИзтриване