събота, 5 ноември 2011 г.

Шоколадово суфле и награда-предизвикателство


Когато видях прекрасното шоколадово суфле на Гуинет, се сетих , че и аз съм го прихванала отдавна отЙоли и го приготвям често.


Та реших аз да ги приготвя за пореден път, нооооо.......някой беше посегнал на запасите ми от шоколад.Без да търся виновника , реших да импровизирам.При мисълта , че може и да не ми се получи, ме домързя да подготвям чашки с масло и какао/брашно/.Рекох си , ще ги облизваме от хартийките  и толкова.
Подготвих тавата за кексчета с 12 гнезда .Подредих хартиените кошнички и се захванах с шоколада.

Ето необходимите продукти:
-100г черен шоколад
-200ml разтопено масло
-1ч.ч./200ml/ захар
-3 яйца
-3с.л.какао
-50г сухо мляко
-3с.л. брашно
-2 прахчета ванилия
-малко ром по желание

Разтопих шоколада на водна баня с половината масло.Другата половина от маслото разбих с яйцата и захарта.От топлината му захарта бързо  се разтвори. Пресях сухото мляко, какаото , брашното и ванилията и смесих с яйчената смес.Накрая добавих разтопения шоколад.Облизах лъжицата, капнах малко ром и реших , че тази шоколадова смес ще се хареса, независимо от формата, която ще придобие.Разпределих шоколада  в кошничките , пъхнах тавичката в камерата и я забравих до вечеря.Тогава включих фурната да згрее до 220 градуса, извадих суфлетата от хладилника и пекох точно 11мин.Когато мъжете приключиха с вечерята, боязливо и скришно се опитах да отлепя суфлетата от кошничките и оооо, чудо, без проблем се отделиха от хартията.Чувствах в ръката си течната им сърцевина, задържана само от крехка шоколадова коричка.Сервирах с топка сладолед и захаросани портокалови корички и обрах овациите.На другия ден липсваше ефектът лава, но оплаквания нямаше.
Така стигнах до новата рецепта за шоколадово суфле.Малко ми бил шокладът, голяма работа.Та нали сме отгледани с домашен шоколад от масло, какао и сухо мляко.И до днес той е любим на много хора, а вложен в сладкиши, достойно замества блокчето разтопен шоколад.





Сега е ред на наградата - предизвикателство, с която едновременно ме зарадваха Нина и Маги.
Благодаря ви, мили дами!Отговарям на предизвикателството със закъснение , но не без  удоволствие.



Ето и нейният регламент:


1. Благодари в свой пост за наградата и посочи линк на наградилия те;
2. Напиши 7 неща са себе си;
3.Предай наградата нататък на /най-много/ 15 блога;
4. Информирай посочените от теб за наградата.
Ето ме и мен в седем точки:

1.Аз съм като половинвековна часовникова кула - малко ми е поолющена фасадата, но още съм изправена и часовникът ми показва точно време.
2.Ако ме срещнете на улицата, няма да ме забележите, но ако имате нужда от помощ, ще разберете , че съм някъде там.
3.Изключително лоялна, изпълнителна и точна съм , а това , повярвайте, съвсем не е здравословно.
4.Със съпруга ми отгледахме две невероятни момчета/вече мъже на 25 и 22г./,заради които сме имали САМО една безсънна нощ- при първото прелитане над океана.
5.За 28 години не съм чула лоша дума от свекърва ми по мой адрес и се моля кукувица да не ми изпие акъла и наруша семейната традиция.
6.Три десетилетия уча малките деца на България да пишат правилно думички като врабче и шоколад и да прибират хартийките от бонбонки в джобчето си.Ако видите някой неграмотник, дето си хвърля фасовете на улицата, да знаете , че не е мой ученик.
7.Най-голямата ми мечта е облечена в розова рокличка с джувки , дантелки, шнолки и корделки.Ако Дядо Боже реши да прати сини панталонки/задължително с презрамки/, хич няма да съм сърдита.Ще видите вие тогава колко ме бива в отглеждането на момченца.

Ето, разкрих ви се.Радвам се , че още съм разтворена книга , а не прочетен вестник.


Ха сега, как да разбера кой още не е получил тази награда!?
Ще погостувам тук-там и все ще открия съмишленици, за които знам малко и ще е добре да се разкрият пред останалите.

Ето ги и тях:
Illina от моята магия в кухнята
Geri
Tanita

Слънчев и весел уикенд за всички!!!

25 коментара:

  1. Чудесно суфле! наистина много вкусно изглежда:)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря , Траяна!
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Вили,суфлето е много изкушаващо,но останалото,което прочетох ме развълнува до сълзи!
    Ох,така ми се иска повечето хора да са като теб!
    Пожелавам ти от цялата си душа и сърце да се сбъдне красивата ти мечта,няма значение в синьо или розово,все е красиво!
    Пожелавам ти един прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,докато си чакам Нобеловата награда в розово или синьо, ще открадвам минутки на отмора с приятни хора като теб, които ме разтоварват и все нещичко ново научавам.
    Уютна вечер и златна слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Вили, страхотно суфле си спретнала! Моята малка дъщеря е маниак на тази тема, опитва го във всички заведения и изпробва и много рецепти, сега ще й предложа и твоята, аз не умея да правя сладки неща.
    Слънчев уикенд!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Мария, фенка съм на дъщерите ти.Нали за момиченца си мечтая, все на чуждите се радвам.Ако Еличка поддържа тази фигура с шоколадови суфлета,здраве му кажи.
    Хубава вечер и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Вили,
    от това което чета за теб, смятам че си научила на достойни неща твоите ученици, а не само да пишат грамотно!
    На-важното е да ходят изправени цял живот /не само от здравословна гледна точка/
    А розовата, или синята мечта / а защо не и от двата цвята/ на всяка цена ще ти те случи!
    Пожелавам ти го от сърце!
    А шоколада го обичам във всичките му варианти!
    Сърдечни прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Ехааа,
    какво суфле само!!!
    Беше ми приятно да прочета за теб. Това, че все още съществуват хора като теб, крепи хора като мен:-) Личният пример е най-добрият учител
    Благодаря за положителния пост и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Вили,десерта ти ме съблазни и в трите варианта,чудесен е станал и този път и много подходящо си го поднесла с това двуцветно сладоледче!
    За изчезналите запаси те разбирам напълно,защото напоследък и в нашия дом започна да се консумира като никой път и май в скоро време няма да съм в редиците на нешокохолиците.
    Много ми бе интересно споделеното от теб,все неизвестни за мен неща около теб и семейството ти.
    Пожелавам ти все пак бог да бъде благосклонен и да връзваш кордели!

    Хубава неделя пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Майсторско суфле, Вили!
    Моите почитания и за майсторлъка в кухнята и за този, с който се справяш с живота. Шапка ти свалям!
    Въпреки, че виртуално се знаем от по-отдавна, пак имаше изненадващи моменти в това, което разказваш :)
    Това, което ме възхищава толкова много е търпението ти при възпитанието на децата, като имам предвид аз какво кълбо от нерви съм... Да ти кажа родителството е най-трудното нещо което съм правила и продължавам да правя през живота си.
    Пожелавам ти от все сърце, след някоя и друга година да сплиташ плитчици и да обличаш роклички на прекрасна малка внучка или да бършеш изцапаните ръчички на някой немирен палавник-внук :)) Сигурна съм, че ще се случи, когато му дойде времето - млади са ти момчетата още и май други неща ги вълнуват сега :)
    Сърдечен поздрав и уютна неделя :)

    ОтговорИзтриване
  11. Вили,видях суфлето и няма заспиване-нищо ,че полунощ минава...и аз му се каня още от времето когато Йоли го поднесе.
    С тебе ако не по друго ,поне по синовете си приличаме-и моите са горе-долу на такава възраст и аз бленувам за връзване на кордели...дано сбъднем мечтите си.
    Хубав неделен ден-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, Вили! Суфлето е прекрасно, но още повече ми харесаха нещата, които си споделила за себе си. С всяко следващо предизвикателство, което съм прочела се уверявам, че блогърите са страхотни хора!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, най- трудно е да стоиш изправен.Ако съм се навеждала чат-пат през годините, може би щях да съм по-добре в общия смисъл, но не и в мир със себе си.

    Мъхче, трогна ме!В този изперкал свят все трябва да търсим примерите за нормалност, иначе ще се изгубим.

    Благодаря за пожеланията , Роси!Хубава неделя и за теб!

    Лети,колко хубави думи си казала за мен! Много неща съм споделяла с теб за момчетата.Като погледна назад, май с отглеждането и възпитанието най-лесно се справих.Ще рече някой, едно голо възпитание и добро образование.Е, другото да си го купят сами с пари.

    Зори,не знам за другите блогъри, но за тези , дето пипат храната, съм убедена , че са добри хора.Готвенето е преди всичко любов и добронамереност.

    Живка, знаеш ли колко се радвам като срещна жени с подобна съдба.Свеки казваше , че сме богоизбрани, защото Бог е преценил , че ще се справим.От сърце желая щастие на семейството ви, пък каквото рече щъркела, това ще е.

    Прегръщам ви , мили приятели и се радвам на всяка минута заедно с вас.Малко са, но са ми ценни тези мигове.

    ОтговорИзтриване
  14. Вили, мила Вили, толкова ме развълнува написаното от теб. Не съм се и съмнявала, че си различна, дори само като те види човек на снимка, му става ясно, че си изключително одухотворен, ерудиран чонек с богата душевност, добро сърце и твърди принципи. Възхищавам ти се искрено и съм благодарна на съдбата, че имам възможност да контактувам дори само виртуално с теб, то си е цяло богатство!:-))
    А за суфлето, с риск да повторя прежде писалите, ще кажа, че изглежда зашеметяващо, съблазнителен е и тъй съм изключително пристрастна заради шоколада. :-))
    Желая ти изключително уютна и приятна вечер, както и успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Изпращайки младите след неделната вечеря, винаги съм малко тъжна.Съвсеееееем мъничко.Но топлите ти думи, Мони,ме усмихнаха.Благодаряти , мила,за отношението и уважението!Наистина във виртуалния кулинарен свят през последните години имам щастието да контактувам с изключителни млади жени, в които все търся неродените си дъщери.
    Нека и за теб новата седмица донесе само приятни изживявания!

    ОтговорИзтриване
  16. Вили,и аз така изпратих едните млади в неделя вечер,но малкия е в къщи ,та не съм съвсем без деца.Дали от зодията или от това ,че имаме синове,но наистина виждам сходни черти между нас.
    Успешна нова седмица и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Вили, суфлето ти е прекрасно, а това, което прочетох за теб, ме изпълни с уважение. Въпреки че от години не работя в сферата на образованието мисията и заряда на тази професия не са угаснали у мен. А как се чувствам, когато чуя на улицата "Госпожо".... Нека надеждите и мечтите ти се сбъднат!

    ОтговорИзтриване
  18. Вили, всичко при теб е толкова вкусно!
    При мен те очаква награда!

    ОтговорИзтриване
  19. Живка,имам си и аз едно момче при мен и ясно съзнавам , че скоро и той ще си събере багажа.Да си заформим група на "перфектните"свекърви, какво ще кажеш.

    Гуинет, когато водя момичетата на училище, все ми се ще да ги мислят за мои внучки, а те на всяка дума госпожо, та госпожо.И малкия са научили така.Пожелавам ти никога да не гасне у теб учителския заряд.

    Марияна,приемам наградата, а усмивката ти е повече от награда за мен.

    Усмихнат уикенд на всички!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Смятам ,че това е планувания успех на всеки .В този смисъл и така се усеща -ти си една щастлива жена:)
    Извинеи ме ,ако се пръска мисълта ми ,но до мен е моята малка розовка и държи да и обръщам внимание докато ми пее песничката си- МНОГО Е МИЛО ДА ИМАШ ДЪЩЕРЯ ,а на теб ти пожелавам внучка!Чао и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. Вили,съгласна съм-чудна идея.Поне ще имаме повод да се съберем и запознаем.

    ОтговорИзтриване
  22. Нели,много си мила!Благодаря ти!Бъдете благословени- майка и дъщеря!

    Живка,не те познах на новата снимка и си викам,я още една Живка.Много си хубава !

    Спокойна вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Невероятна си, Вили и никога няма да се уморя да го повтарям! За мен ти си вдъхновение, извор на идеи, знания и невероятен приятел. Сбъднати мечти ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ,Ева!Отдавна знаеш ти за мечтите ми и ще си от първите ,на които ще се похваля, когато се сбъднат.
    Хубава вечер и весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ти,Вили-много си мила...

    ОтговорИзтриване