неделя, 25 ноември 2012 г.

Кокосова торта

   Есенен ден.Слънчев и ведър.Един от онези дни-привилегия на ромите.Аз съм кривнала от правия път след работа и потъвам в жълтата шума.Размотавам се блажено.
  Претупвам вечерята по пътя на най-малкото съпротивление.За десерт- дъхав меден кекс с ядки.Пека го в голяма тава, за да стане бързо.Ще го сервирам с кисело мляко.
  Готова съм.Я, има още малко време до вечеря.Размятам няколко ризи под ютията, а съпругът ми превключва каналите в очакване на новините....Стоп!Какво прави Йоли?Какво ли?Сладкодумничи и като на шега сътворява 
ЕТО ТАЗИ ТОРТА
Съпругът ми започва да се облизва като котарак пред кебапчийница, а аз захвърлям ютията и отлитам в кухнята...Нарязвам кекса на ленти...пудинг ванилия без варене...бял шоколад в микровълновата...чашка капучино...раз ...два...куполът е готов и прибран в хладилника.
  Следва лежерна вечеря...интересен филм...По време на рекламите махам фолиото от тортата, поръсвам с ядки...малко едри стружки бял шоколад и........тадаааааам......сервирам десерта....

Той: --- Ама?!
Аз:---Няма ама...има амммммм....






Следващия път решавам да изградя купола не от основата към върха, а обратно.Вземам полусферична купа,застилам със свежо фолио и...крем ...парчета блат...пак крем...плодчета..и т.н...Притискам добре,престой в хладилника...после обръщам , отлепям фолиото, гарнирам...и пак ефект уау...




тава за блата  с диаметър 28см
1ч.ч.=200ml
основа на тортата 22см /диаметър/
височина на тортата11см

за блата:
-2яйца
-1ч.ч.захар
-1ч.ч.кисело мляко
-1/2ч.ч. олио
-1пак./10г/ бакпулвер
-ванилия
-2с.л.с куп кокосови стърготини
-2ч.ч.брашно
Блатът се забърква по стандартния начин.Не е капризен и дори не се ползва миксер,а проста телена разбивачка.Пече се до суха клечка и след охлаждане се нарязва на ленти.
за сиропиране:
1с.л.с куп кокосови стърготини се загряват в малък съд на котлона, докото порозовеят и пуснат аромата си.Заливат се с 3/4ч.ч. прясно мляко и се подслаждат с 1с.л. захар.Млякото се прецежда много добре с притискане на кокоса.Получава се 1/2ч.ч./около100ml/ ароматно и сладко кокосово мляко за напръскване на блатовете.

за бонбонките
Отцедените кокосови стърготини се  разбъркват с малко кремче и трохи от блата.Овалват се в кокос и се хапват или с тях се украсява тортата.

за крема:
-600ml прясно мляко
-60г нишесте с аромат на ванилия
-1яйце
-.захар на вкус/няколко с.л./
-100г бял шоколад
-40г масло
-допълнително ванилия по желание

Захарта, яйцето, нишестето и малко вода/мляко/ се разбъркват добре.Прибавят се в кипящото мляко и с енергично бъркане се сварява гладък крем .В него веднага се начупва шоколада, добавя се маслото и ванилията и се бърка до усвояването им.Кремът се охлажда, покрит със свежо фолио, за да не хваща коричка.При спешност- на ледена баня с многократно разбъркване.

сглобяване

Полусферична купа с диаметър20-22см се застила със свежо фолио.Дъното се намазва с крем.Подреждат се ленти от блата, напръскват се с кокосовото мляко и се нанася втори пласт крем.Реденето продължава до изчерпване на крема и парчетата блат, като се завършва с блат.Загръща се фолиото , леко се притиска и се оставя за няколко часа в хладилника.След това се обръща в/у тортена чиния, отлепва се фолиото и се измазва с крем/ако е останал/.Тортата е достатъчно креместа и е достатъчно само да се позаглади.Гарнира се с ядки, кокос, или се облива с глазура по желание.







Това е начин да имаме нещо като торта.Не с перфектен разрез, разбира се, но и с минимум усилия.Може да използваме всякакви блатове,кремове, пълнежи/плодове, ядки, целувки.../,аромати, глазури ,декорации.Просто вземаме купата и.......Кой каквато попара си надроби, такава ще яде!



Да ви е сладко!!!



                                                  ПРОДЪЛЖЕНИЕ



      Докато се наканя да публикувам рецептата, направих още една "дробена" торта.Отрязах си тънко парче и реших да го снимам, но докато взех апарата, то полегна в чинията.Преди да го изям, все пак го щракнах.Снимах и разрязаната торта, за да добиете представа за структурата.


В този вариант използвах карамелен сироп и няколко палачинки с домашно сладко от зелени доматчета.За паниране- кокос и стърготини бял шоколад.

 
За любителите на сладко от зелени доматчета.....








22 коментара:

  1. Вили, фантастични са - леки, бели, ефирни и...много вкусни!
    Поздравления и за съпруга, който превключва каналите!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. ехе, супер са тортите!Кокосови са любими на моя съпруг.не съм се сетила да му направя скоро, добре ме подсещаш!Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са, Вили!
    Винаги най-хубави и вкусни се получават внезапните и спонтанни хрумки :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна! Само си представям и колко са вкусни всички:)

    ОтговорИзтриване
  5. Голяма красота, Вили! Много креместо и вкусно ми звучи!

    ОтговорИзтриване
  6. Ей, браво, Вили! И аз тортите, тип полусфера, ги редя отгоре-надолу (директно в купата.
    Тортето ти е станало вълшебно!
    Усмихната неделна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  7. Супер е и този вариант, изобщо толкова импровизации съществуват и могат да се направят и всичките ефектни и вкусни! При мен нямаше как да стане в купа, заради бананите, да не ги разместя, иначе и аз си го помислих:). Много ми харесва украсата ти! Много вкусна и ефектна е станала. Супер си, Вили, както винаги при теб има приятни изненади!:

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна ,сочна и ароматна...Изкусителна и неустоима!
    Поздравения,Вили!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Вили, страхотна си! И във въведението, и в изпълнението, и в показването!
    Поздравления за вкусната и красива торта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Превъзходна торта, Вили. Аз също правя доста торти и сладкиши от този род, и сега като гледам твоята торта, се облизвам като котарак пред рибарски магазин. :)

    Прегръдки, Вили и една прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна и лесна торта, Вили!
    Той мъж ти какво си мисли, че трябва да се въртиш ден около торта, за да ядете?
    Я хайде, с повод и без повод - 1 работен ден, амиии!
    Как ми напомняш, че отдавна не съм правила такава. А трябва. Ще. Направо се чувствам задължена сега.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Разкошна е! И с каква лекота си я приготвила :-)...

    ОтговорИзтриване
  13. Ама колко си идейна само Вили, и как умееш да възбудиш апетита на човек!
    Ех.... сега да имаше за кафенцето само едничко парченце:)
    Сладка фантазия!

    ОтговорИзтриване
  14. Много ме зарадвахте с коментарите си, мили момичета.Усмихнахте ме в този намусен мъглив понеделник.
    Много усмивки и за вас през новата седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Вили, страхотни неща си сътворили напоследък, включвам се със закъснение, но сега разгледах с интерес и се размечтах, толкова ефирна торта, интересни сладки, страхотна фурия си!

    ОтговорИзтриване
  16. Вили,
    тази Йоли вади всичките ми желания на масата;)
    Страхотна торта си направила. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  17. Вили, такава бяла страст ме беше хванала последно преди година, и от тогава кокосова торта не съм хапвала... Сега ме гъделичкаш безжалостно по небцето с тези красоти и вкусотии, дето показваш!!! Много нежна и вкусна ще е била! :)
    А историйката, разиграла се в твоя дом, толкова ми е позната, че сякаш си писала за нас :) Снощи даже рови господина за скрит шоколад(защото знае, че го правя) и като не намери отиде, та купи. Почти в 11ч. :))
    Ползотворен вторник ти желая! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Вълшебница си ти, нали знаеш? Единствен и неповторима с изключителен заряд, дух и майсторлък. Тортата, сигурна съм е с невероятен вкус. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Вили,Вили,как ми идваш като по поръчка с този пост и тази рецепта,която бях забравила от репертоара на Йоли,пък даже я бях гледала в предаването как я прави.
    И понеже сега се оглеждам за бърза торта за РД на половинката,че няма да имам време за много суетене ето какво ще да е-тази вълшебна торта!Снимките ти са страхотни,тортата е невъобразимо креместа,а ММ обожава такива.Вече имам идея и с какво още ще я напълня!Добавката на рулата палачинки е чудна хрумка,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  20. Вили, прекрасна публикация! Развесели ме с този замах "раз-два и готово" :)) Рецептата е страхотна, снимките още повече (на последната затварям очи, че съм от любителите) и те поздравявам искрено! Показа ми и една полза от рекламите :)) Иска ми се с рецептата да копирам и цялото настроение :)) Благодаря ти! Хубава и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря за уникална рецепта! Кокосовите торти са ми любими, рожденият ми ден наближава, ще я направя непременно.

    ОтговорИзтриване