неделя, 28 април 2013 г.

Соленки с извара


   Това са любимите соленки на децата- за следобедна закуска в занималнята, за похапване на другия ден в голямото междучасие.Стига се дотам, че си ги броят и делят и едва заделям да изпратя и за Венци.А той, милият ,си ги гризка като мишленце и все намира повод да каже колко вкусни неща мога да правя.
   Дълго време ги правех по рецептата на    Венета ,а после видях и тези на Нели,които са почти същите.
    Соленките са  без набухвател и предполагат различна плънка и поръска.
    Хубави са както топлички, така и след ден два.








за тестото:

-250 гр. извара/използвам мека кашкавалена безсолна/
-250 гр. брашно
-150 гр. масло
-1 голямо яйце
-1ч.л. сол
-ким, мак, сусам,шарена сол за поръсване

начин на приготвяне:
Отделяме жълтъка от белтъка. 
Разбъркваме добре изварата с жълтъка и посоляваме.
 Намачкваме пресятото брашно с мазнината до получаване на трохи. 
Събираме двете смеси и омесваме меко тесто, което разделяме на 4-6 топки. 
Увитите във фолио топки престояват в хладилника 1час./Аз ги приготвих предния ден/
Всяка топка се разточва тънко, слага се плънка по желание и се завиват кифлички.
Плънката в случая е настърган кашкавал, но може да се сложи парче маслина, яйце и сирене...
 Въпреки че не се надуват много, оставете достатъчно разстояние между тях при печене.
Разбийте белтъка и с помощта на четчица намажете обилно всяка соленка. Поръсете със семена по избор и изпечете в предарително загрята на 180 градуса фурна.


















Слънчева и красива Цветница за всички!!!!

петък, 19 април 2013 г.

Торта с маскарпоне плодове и шоколад



    Много ми се ще да ви представя като хората  тортата от  рождения ден,
.......ама няма да стане.Късно е да се уча на прецизност, пък и калпавите снимки ще си подхождат с една по-хаотична "презентация".
    Наместена между другите задачки,тортата просто си стана готова в уречения час, нищо че действията се проточиха от четвъртък, та до събота.Това е идеалният вариант за правене на торта, защото липсва моментът на нетърпение и напрягане.......ама дали се охлади вече.....ох, не се е стегнала май......дали е време за глазурата.....
    Претенциите на Илиянка бяха само и единствено тортата да е домашна.Тя си знае защо.Предупредих я да не очаква чудеса и до там.
    Когато преди време видях идеята на Лулу  за лесна украса на торта, бях сигурна , че ще се възползвам.Много я харесаха децата.Пред очите им извадих тортата от хладилника, боднах украсата и свещите и всички запяха  и запляскаха с ръце.
  

за блатовете:
1ч.ч.=200ml
формата е с диаметър 30см
Избрах тънки пандишпанови блатове, които са универсални,лесни и "носят" всякаква плънка.
При този диаметър предпочитам да пека блатовете отделно.При по-малък диаметър успешно деля на 3 с конец.

-2 яйца
-3/4ч.ч.захар
-2с.л.гореща вода
-2с.л.олио
-3/4 ч.ч.брашно
-ванилия или лимонова кора за аромат
Белтъците се разбиват на сняг, докато започнат да се задържат на бъркалките.Отнема няколко минути.На порции се добавя захарта и разбиването продължава още минута- две.Следват жълтъците един по един, а след тях и горещата вода.От нея захарта по-лесно се разтваря.Олиото, брашното и ароматите се добавят накрая при внимателно разбъркване,за да не спадне сместа.Бакпулвер не е необходим.Блатовете се пекат на 180градуса в предварително загрята фурна.Става много бързо,защото блатовете са тънки.

Продуктите са за 1 блат.Приготвят се 3 еднакви и се съхраняват заедно с хартията до момента на сглобяване на тортата.




за крема:
-500г маскарпоне
-250ml млечна сметана за разбиване
-пудра захар на вкус
-ванилия
-2-3ч.ч.пресни плодове/ягоди,банани,портокали,киви/
Сиренето се разбива с пудрата захар и ванилията.Добавя се и разбитата сметана до получаване на пухкав и ароматен крем.Подслаждането и наситеността на аромата е въпрос на вкус.Към 1/3 от крема се добавят нарязани на дребно плодове.


сглобяване на тортата:
Прецених, че блатовете са тънки, а кремът достатъчно влажен,затова съвсем леко напръсках блатовете с портокалов сок, което в никой случай не е сиропиране.
Между първия и втория блат нанесох 1/3 от крема.
Порцията крем с плодове намазах в/у втория блат.
Останалия крем нанесох в/у тортата,оставяйки малко за странично измазване на другия ден.
Важно е тортата да "почине "в тортен ринг,докато поеме крема и стегне.Все пак е хубаво да не е гърбава и разклекната.

за шоколадовата глазура;
-200г черен шоколад със съдържание на какао50%
-200ml течна млечна сметана,която леко подсладих
Шоколадът се начупва на парченца и се добавя към затоплената до кипване сметана.Снема се от огъня и се бърка до получаване на гладък шоколадов крем.
Предпочитах да действам по задачките извън работно време, за да не разсейвам момичетата, но с шоколада ме хванаха натясно.Чакаха майка им да ги прибере вечерта и бяха щастливи , че тя се бави и ще видят как това нещо на парцали ще се превърне в глазура.Е, видяха, но се наложи майка им да почака на паркинга ,за да имам аз свидетелки и по време на измазването.
Освободихме тортата от ринга, позагладихме я отстрани със заделения крем и с най-дългия нож я намазахме цялата с шоколад.Глазурата беше се охладила точно толкова, че да се нанесе лесно.Прибрахме тортата в хладилника и момичетата спокойно си тръгнаха.



за украсата:
-разбита млечна сметана подсладена на вкус
-четвъртинки от големи ягоди
Количеството на сметаната не мога да уточня, защото с нея гарнирах и плодовите салати, а една част остана в поша.С нея изненадвашо намазах Илиянка по време на пижаменото парти, защото все за мазало със сметана си мечтаеше.




Останалата част от украсата виждате сами.Беше готова 3дни предварително.Надписът не се чете, но се досещате какво пише.
Благодарна съм на Лулу за идеята.Неядливата украса е практично нещо!!!
За мен беше важно да мога да разрежа тортата на много и еднакви парчета, без сръдни на кого какво се е паднало.
Размерът и дебелината ми помогнаха да я разпарчетосам набързо, без да мия ножа след всяко парче, без да се старая парчетата да са изправени.......абе , можеше и по-добре, но кой да ме чака да се туткам.
Затова и парченцето е едно такова рошаво, полегнало и неглиже.


Това е тортата.Когато консуматорите са много и не познаваш техния вкус,залагаш на семплото, не подлагаш рецепторите на изпитание и имаш празен поднос накрая , без начоплени и изоставени парчета.

събота, 13 април 2013 г.

Рожден ден


Много внимавам какво обещавам,защото още в ушите ми кънтят думичките на разочаровано малко хлапе, произнесени преди има -няма 25г. "Обещавачка, квачка и неспазвачка"!!! Аууууу, люта обида за една добричка майка, която е допуснала да смотолеви някакво "добре, де!"...и да забрави.
Повече никой не си позволи да ме нарече обещавачка и неспазвачка, а квачка......ами , квачка съм , щом все някое пиленце е под крилото ми- де мое, де чуждо......


.......И като дадох едно обещание лани, та до тази пролет ден след ден ми се напомняше колко време остава.Става въпрос за рождения ден на Илиянка/по-малката от ученичките ми/.
Две седмици преди събитието започнахме подготовката.Опасявах се  да не забатачим науките, защото емоциите блокираха мисловната дейност на госпожицата  .Когато разбра, че щом тя се отнесе , аз "блокирам" подготовката, нещата потръгнаха.

1.Определихме мястото , датата и гостите.
2.Избрахме темата .
3.Изготвихме менюто.
4.Пресметнахме бюджета/и го защитихме пред спонсора, разбира се/.
5.Направихме календарен план...
...и половината работа беше свършена, а след това ден по ден, точка по точка стигнахме до заветната дата.Следобедно зелено парти, плавно преливащо в пижамено за част от гостите,закуска с Мери Попинз и......... кой, откъдето е......било, каквото било.....


На случаен принцип съм снимала това онова.Посуда и покривки за еднократна употреба, украса от подръчни материали,дори вазичките са от бурканчета.




Ръчно изработени послания за гостите.


Свещници за пижаменото парти.



Чак сега си дадох сметка колко много стаи/ и стени/ има в апартамента- занималня.Десетки балони и още повече хартиени цветя придадоха празничност на обстановката.Само сауната не беше украсена , а се оказа , че в един момент е любимо място за част от гостите/без да е затоплена, моля ви се.../


Постарах се да направя любимите на Илиянка неща за похапване-солени кифлички, кошнички-пици,пилешки хапки.







Сладичко също се намираше- кексчета, бонбони, шоколадови лъжички,бисквитени плодчета...
За децата, които не обичат сладко, бях приготвила плодови салатки, но нямаше кой да ги снима в хладилника.








Персоналните кексчета и опакованите лъжички позволиха децата да си ги вземат като подарък, защото колко може да изяде едно дете, пък и аз се бях престарала в количествата.

























И една голяма , сочна домашна торта, без претенции за оригиналност и красота, но приета с бурни аплодисменти.

Парти без сърдити и недоволни.
Висока оценка за домашната храна, интериора и организацията.
Много настроение и приятни емоции.
Пълна програма почти 24 часа.

Между другото, аз бях единственият възрастен, допуснат до същинската част на празника.Родителите и близките поднесоха поздрави, пожелания, подаръци.......и бяха любезно помолени да напуснат"терена".

Ще публикувам и рецептите някой ден.........обещавам!!!........а аз не съм някаква си там обещавачка, квачка и неспазвачка.

петък, 5 април 2013 г.

Торта-цвете


Не мога да събера мисли, да ги облека в думи, да съм духовита и забавна.
Едно тъжно събитие отне голяма част от енергията ми.Показвам ви тази тортичка, за да ви напомня, че и потънало в скръб, майчиното сърце винаги прелива от любов.


На рождения ден на по-малкия ни син направих тази тортичка набързо преди работа, за да го усмихна и му покажа колко много го обичам.



Всъщност направих руло/пандишпан/, но се сетих , че някъде бях видяла как да го превърна в торта-цвете.Нямах никакво време да чакам рулото да стегне , а направо го нарязах след завиване.Венчелистчетата не станаха перфектни, до до вечерта тортата стегна, беше стабилна и  най-важното вкусна.




Ето тук съм отделила внимание на любимите ми рула.Можете да видите рецептите.
Направих крем от 250г маскарпоне,200г разбита животинска сметана , пудра захар и ванилия.
С половината от крема намазах блата,като в основата добавих малко сладко от ягоди.
С останалия крем измазах тортата и панирах с кокосови стърготини.




На всички е ясно как се оформя цветето.
Рулото се завива с крема и се оставя да стегне за няколко часа .Аз пропуснах тази стъпка.
Готовото руло/34см/ се нарязва на 6 еднакви части, които се подреждат и измазват с крем.
Невъзможно е да се досетя къде и кога съм видяла начина на оформяне.Мога само да благодаря на автора на тази идея.


До скоро, приятели!