С годините останах вярна на този вид сладкиш.Тук може да го видите като Руло с ягоди и сметана , с шоколадова глазура , коледно пънче , виолетово или с ганаш , с еклеров крем , шоко мока вариант , а тези малки рулца ми станаха толкова симпатични , че реших да ги направя в нов вариант.Удобството на малките сладкишчета е , че се порционират, съхраняват и пренасят лесно.Пък и подносите ми са все по- къси от голямото руло и трябва предварително да режа/ и изяждам/ крайчетата.
Та ето ги моите пандишпанчета с мус от бял шоколад и карамел.
1ч.ч.=200ml
за блата
-5 яйца
-1ч.ч. захар
-3с.л.олио
-2 прахчета ванилия
-1ч.ч. брашно
начин на приготвяне на блата
Тавата към фурната/моята с полезна площ 36/32 см/ се застила с хартия за печене.Фурната се загрява до 180 градуса.Белтъците се разбиват на сняг. На няколко порции се добавя захарт и разбиването продължава още няколко минути.Следват един по един жълтъците. накрая се добавя олиото.Пресятото брашно се поръсва в/у яйчената смес и се разбърква внимателно с шпатула , за да не спадне пандишпанът.Изсипва се в/у хартията, разпределя се на равен слой и се пече само няколко минути, докато бухне и порозовее. В никой случай не бива блатът да е препечен , защото ще стане чуплив.След изваждане от фурната се оставя да почине както е с хартията, а след това с ножица се разрязва на 4 равни части.Всяка част се загръща както е с хартията и се изчаква пълното охлаждане и готовността на крема.
за крема
-100г бял шоколад
-1с.л.краве масло
-2 белтъка/ задължително пресни/
-4 с.л. захар
-1прахче ванилия
-400ml готов обем разбита млечна сметана подсладена на вкус
-10г желатин/1 пак./
-шепа бели стафиди предварително набъбнали в ром и вода 1:1.
приготвяне на крема
При мен нетърпението изигра лоша шега , но пък някой е измислил желатина, за да се предпазим от провали.
Шоколадът и маслото се разтопяват задължително на водна баня.Охлажда се до стайна температура.Захарта се карамелизира в тефлонов тиган до кехлибарен цвят.Белтъците се разбиват на плътен сняг, който се задържа на бъркалката.На тънка струйка карамелът се прибавя към белтъците при интензивно разбиване.Получава се жилав и устойчив шаум, а белтъците вече не са съвсем сурови от врелия карамел. До тук добре , но когато смесих шаума с шоколада , сместа се отпусна.Но пък беше толкова карамелена и шоколадова.За да постигна пухкавата структура на истински мус, разбих млечна сметана.Не измерих течния обем , но готова беше 400ml.Смесих сметаната с шоколадовия крем и добавих 10 г предварително набъбнал и втечнен желатин и стафидите .Оставих крема за малко в хладилника. Когато започна да стяга и прецених , че няма да изтича от рулцата, ги завих.За целта използвах парчета хартия за печене,с които загърнах рулцата и стегнах , за да запазят формата си. Прибрах в хладилника до пълното им стягане, отвих хартията и декорирах с черен шоколад.Досвидя ми да правя плътна глазура , затова разтопих на водна баня само 50г черен шоколад с 1ч.л. олио, изсипах в хартиена фунийка и небрежно нашарих рулцата.При дегустацията разбрах , че горчивата нотка от глазурата е напълно достатъчна да балансира сладкия вкус.
След стягане на шоколада, рулцата могат да се опаковат поотделно, за да се съхраняват в хладилника без да изсъхват.
#Ако не сте почитатели на суровите белтъци, можете да направите класически шоколадов мус само от шоколадов ганаш и сметана.Карамеления вкус ще получите , ако подготвите предварително сметаната за приготвяне на ганаша.
#Готовите рулца/4бр./ са с дължина 18 см и диаметър 7 см.
Вили,
ОтговорИзтриванестрахотни сладурчета са тези рулца :)))
Рулото беше много "важен " сладкиш у дома,
защото тогава беше на мода!
Имам рецепти от майка ми и на-много обичам с
лимонов крем!
Така че и аз от онези години си обичам този вид сладкиши!
Сърдечни поздрави и хубава неделя!
Хубава неделя и на теб , Дани.Гушни писанката и ....ама то било време за следобеден сън.
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Вили!
ОтговорИзтриванеОтдавна съм забелязала, че много разнообразни варианти предлагаш на рулата, страхотни идеи ти хрумват. Прекрасен десерт са!
Тази вариация с бял шоколад и карамел освен изкусителна на външен вид ще е и много вкусна.
Уютна вечер и хубаво начало на новата седмица утре!
Вили, рулцата несъмнено са много вкусни, а крема ще е да го хапвам с лъжицата :)))))))))))))))
ОтговорИзтриванеУсмихната нова седмица!
Леле,как обичам домашно приготвени рулааа!
ОтговорИзтриванеЩе ти дойда на гости аз и докато се занимавам с децата,ти ще врътнеш едно руло:)
Прегръдки и много поздрави за малчуганите:)
Вили,рулцата ти са страхотни,и то във всички варианти!
ОтговорИзтриванеАз все още отлагам този тип десерти,все си мисля,че ще ми се начупи при навиването,но ще взема да се престраша в скоро време!
Пожелавам усмихнат ден!
Роси
Вили, майсторлъка ти е в това, дори пандишпаново руло да превърнеш в изкусителен десерт, като тези мини бижута. Няма да се уморя да ти се възхищавам, да се уча от теб и да се радвам на нестихващото въображение, майсторство и усет към красивото.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава седмица! :)
Вили, страхотни рула си направила! Майсторски завити, а крема толкова вкусно звучи и изглежда!:-)) Майсторка си!
ОтговорИзтриванеКогато имаш време, заповядай в блогчето ми, там те очаква една награда!:-))
Прегръдки и уютни есенни дни!
Не останали едно рулце и за мен? Вили наистина са страхотни! Както нямам нищо сладичко вкъщи с удоволствие бих си взела макара и да е време за вечеря :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за коментарите и милото отношение!
ОтговорИзтриванеЛети,безброй варианти за рула имам в главата , но не се знае кога ще им дойде редът.
Жани, признавам , че и с лъжицата злоупотребих в работния процес.
Кате,тези рулца ги правих вкъщи, а в занималнята имаше други прекрасности за госпожиците.Ела помагай за десетичните дроби и ще те нагостим със сигурност.
Ева, Ева, заедно се учехме, мила,....и има цял клуб пълен с доказателства.А кой напредва с най- големи крачки, се вижда.
Мони, пак ме изненада!Аз още не мога да свикна с тези награди и им се радвам като дете.Благодаря ти за доверието и оценката!!!
Габи, да ти призная , че скромният ни екипаж до четвъртък подслаждаше вечерите с рулца.Младите идваха , но забравиха да си вземат за вкъщи.
Хубави почивни дни ви желая !!!
Вили , чудесни рулца си направила ! Майсторка си !!! Сърдечни поздрави от мен ! :)
ОтговорИзтриванеНаистина си им майсторка, Вили -
ОтговорИзтриванемного варианти и всичките страхотни.
Прекрасно напълнени и завити, чудесна е и идеята за мини рулца - обичам очарованието на малките сладкиши.
Благодаря и хубава нова седмица, Диана
Сабина,благодаря!Чак пък майсторка....., ама то при 30години тренировки, крайно време е да се получат нещата.
ОтговорИзтриванеДианка,радвам се , че ти харесват моите десертчета.Винаги намираш думи да ме поощриш.
Топла и уютна вечер, момичета,а утре един прекрасен, слънчев ден!