неделя, 9 октомври 2011 г.

Рулца-пандишпанчета с мус от бял шоколад и карамел

Когато бях млада домакиня/Боже мили , колко отдавна беше това/,се страхувах да пека дебели кексове.Нервите ме хващаха да чакам 40-50 минути, отгоре все  дебна да не изгори/ без успех, разбира се/,после -сух им бил, кремче да имало......Тогава се специализирах в направата на пандишпанено руло.Измолвам парче бяла/и не толкова бяла/ хартия от магазина, включвам фурната,разбивам набързо, за няколко минути е изпечено и .........следва завиване на това пухче с каквото дойде- мармалад/имаше един истински шипков/, домашен млечен крем, кремче от някоя любима торта,разтопен в крем -нишесте локум.....
С годините останах вярна на този вид сладкиш.Тук може да го видите като Руло с ягоди и сметана , с шоколадова глазура , коледно пънче ,   виолетово или с ганашс еклеров крем шоко мока вариант , а тези малки рулца ми станаха толкова симпатични , че реших да ги направя в нов вариант.Удобството на малките сладкишчета е , че се порционират, съхраняват и пренасят лесно.Пък и подносите ми са все по- къси от голямото руло и трябва предварително да режа/ и изяждам/ крайчетата.
Та ето ги моите пандишпанчета с мус от бял шоколад и карамел. 


1ч.ч.=200ml
за блата
-5 яйца
-1ч.ч. захар
-3с.л.олио
-2 прахчета ванилия
-1ч.ч. брашно
начин на приготвяне на блата

Тавата към фурната/моята с полезна площ 36/32 см/ се застила с хартия за печене.Фурната се загрява до 180 градуса.Белтъците се разбиват на сняг. На няколко порции се добавя захарт и разбиването продължава още няколко минути.Следват един по един жълтъците. накрая се добавя олиото.Пресятото брашно се поръсва в/у  яйчената смес и се разбърква внимателно с шпатула , за да не спадне пандишпанът.Изсипва се в/у хартията, разпределя се на равен слой и се пече само няколко минути, докато бухне и порозовее. В никой случай не бива блатът да е препечен , защото ще стане чуплив.След изваждане от фурната се оставя да почине както е с хартията, а след това с ножица се разрязва на 4 равни части.Всяка част се загръща както е с хартията и се изчаква пълното охлаждане и готовността на крема.

за крема
-100г бял шоколад
-1с.л.краве масло
-2  белтъка/ задължително пресни/
-4 с.л. захар
-1прахче ванилия
-400ml готов обем разбита млечна сметана подсладена на вкус
-10г желатин/1 пак./
-шепа бели стафиди предварително набъбнали в ром и вода 1:1.
приготвяне на крема
При мен нетърпението изигра лоша шега , но пък някой е измислил желатина, за да се предпазим от провали.
Шоколадът и маслото се разтопяват задължително на водна баня.Охлажда се до стайна температура.Захарта се карамелизира в тефлонов тиган до кехлибарен цвят.Белтъците се разбиват на плътен сняг, който се задържа на бъркалката.На тънка струйка карамелът се прибавя към белтъците при интензивно разбиване.Получава се жилав и устойчив шаум, а белтъците вече не са съвсем сурови от врелия карамел. До тук добре , но когато смесих шаума с шоколада , сместа се отпусна.Но пък беше толкова карамелена и шоколадова.За да постигна пухкавата структура на истински мус, разбих млечна сметана.Не измерих течния обем , но готова беше 400ml.Смесих сметаната с шоколадовия крем и добавих 10 г предварително набъбнал и втечнен желатин и стафидите .Оставих крема за малко в хладилника. Когато започна да стяга и прецених , че няма да изтича от рулцата, ги завих.За целта използвах парчета  хартия за печене,с които загърнах рулцата и стегнах , за да запазят формата си. Прибрах в хладилника до пълното им стягане, отвих хартията и декорирах с черен шоколад.Досвидя ми да правя плътна глазура , затова разтопих на водна баня само 50г черен шоколад с 1ч.л. олио, изсипах в хартиена фунийка и небрежно нашарих рулцата.При дегустацията разбрах , че горчивата нотка от глазурата е напълно достатъчна да балансира сладкия вкус.
След стягане на шоколада, рулцата могат да се опаковат поотделно, за да се съхраняват в хладилника без да изсъхват.

#Ако не сте почитатели на суровите белтъци, можете да направите класически шоколадов мус само от шоколадов ганаш и сметана.Карамеления вкус ще получите , ако подготвите предварително сметаната за приготвяне на ганаша. 
#Готовите рулца/4бр./ са с дължина 18 см и диаметър 7 см.









13 коментара:

  1. Вили,
    страхотни сладурчета са тези рулца :)))
    Рулото беше много "важен " сладкиш у дома,
    защото тогава беше на мода!
    Имам рецепти от майка ми и на-много обичам с
    лимонов крем!
    Така че и аз от онези години си обичам този вид сладкиши!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Хубава неделя и на теб , Дани.Гушни писанката и ....ама то било време за следобеден сън.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са, Вили!
    Отдавна съм забелязала, че много разнообразни варианти предлагаш на рулата, страхотни идеи ти хрумват. Прекрасен десерт са!
    Тази вариация с бял шоколад и карамел освен изкусителна на външен вид ще е и много вкусна.
    Уютна вечер и хубаво начало на новата седмица утре!

    ОтговорИзтриване
  4. Вили, рулцата несъмнено са много вкусни, а крема ще е да го хапвам с лъжицата :)))))))))))))))
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Леле,как обичам домашно приготвени рулааа!
    Ще ти дойда на гости аз и докато се занимавам с децата,ти ще врътнеш едно руло:)
    Прегръдки и много поздрави за малчуганите:)

    ОтговорИзтриване
  6. Вили,рулцата ти са страхотни,и то във всички варианти!
    Аз все още отлагам този тип десерти,все си мисля,че ще ми се начупи при навиването,но ще взема да се престраша в скоро време!

    Пожелавам усмихнат ден!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  7. Вили, майсторлъка ти е в това, дори пандишпаново руло да превърнеш в изкусителен десерт, като тези мини бижута. Няма да се уморя да ти се възхищавам, да се уча от теб и да се радвам на нестихващото въображение, майсторство и усет към красивото.
    Прегръдки и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Вили, страхотни рула си направила! Майсторски завити, а крема толкова вкусно звучи и изглежда!:-)) Майсторка си!
    Когато имаш време, заповядай в блогчето ми, там те очаква една награда!:-))
    Прегръдки и уютни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Не останали едно рулце и за мен? Вили наистина са страхотни! Както нямам нищо сладичко вкъщи с удоволствие бих си взела макара и да е време за вечеря :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря на всички за коментарите и милото отношение!
    Лети,безброй варианти за рула имам в главата , но не се знае кога ще им дойде редът.
    Жани, признавам , че и с лъжицата злоупотребих в работния процес.
    Кате,тези рулца ги правих вкъщи, а в занималнята имаше други прекрасности за госпожиците.Ела помагай за десетичните дроби и ще те нагостим със сигурност.
    Ева, Ева, заедно се учехме, мила,....и има цял клуб пълен с доказателства.А кой напредва с най- големи крачки, се вижда.
    Мони, пак ме изненада!Аз още не мога да свикна с тези награди и им се радвам като дете.Благодаря ти за доверието и оценката!!!
    Габи, да ти призная , че скромният ни екипаж до четвъртък подслаждаше вечерите с рулца.Младите идваха , но забравиха да си вземат за вкъщи.

    Хубави почивни дни ви желая !!!

    ОтговорИзтриване
  11. Вили , чудесни рулца си направила ! Майсторка си !!! Сърдечни поздрави от мен ! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Наистина си им майсторка, Вили -
    много варианти и всичките страхотни.
    Прекрасно напълнени и завити, чудесна е и идеята за мини рулца - обичам очарованието на малките сладкиши.
    Благодаря и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Сабина,благодаря!Чак пък майсторка....., ама то при 30години тренировки, крайно време е да се получат нещата.
    Дианка,радвам се , че ти харесват моите десертчета.Винаги намираш думи да ме поощриш.
    Топла и уютна вечер, момичета,а утре един прекрасен, слънчев ден!

    ОтговорИзтриване