понеделник, 5 септември 2011 г.

Кьопоолу , пърленки и много награди от Лети



Не мога да се наситя на изобилието от прекрасни зеленчуци през  този сезон.Когато  замирише на печени чушки, ми става някак носталгично, защото знам , че лятото си отива.Но докато то е още тук, докато сергиите на пазара са пълни с домати, чушки и патладжани, ще ядем кьопоолу като невидели.Поне аз  де...обожавам го.Има много варианти на тази вкусна разядка.Моята рецепта е простичка и всеки може да си я пригоди към своя вкус.

3 големи патладжана се изпичат в термична торба, за да не се цапа тавичката.Охлаждат се и се обелват.Към патладжаните се добавя равен обем печени и обелени чушки.Хубаво е да са 50/50 зелени и червени.Сместа се завърта в робота до желаната консистенция.Аз предпочитам чушките да са на малки късчета , а не на пюре.Овкусява се със счукан чесън и магданоз и се разбърква с олио до получаване на блясък.Гарнира се с печени доматки.Аз използвам сорт рома.Нарязват се на филийки, подреждат се в/у хартия за печене, леко се посоляват, поръсват се със зехтин и се пекат на 120 градуса/с вентилатор/ до желаната степен.Няколко пъти фурната се отваря , за да излезне парата.
И какво е кьопоолу без пърленка.За целта винаги заделям от тестото , когато меся мекички , бухтички , питки.Този път използвах тесто, съхранено в хладилника от  такива мекички .То не бива да престоява повече от 7-8 часа, за разлика от тестото с мая.Сервираме и бучка сирене и ето ви една лека лятна вечеря с намек за настъпваща есен.




А сега ще споделя новите си награди.С тях ме изненада Lety.Не една , не две, а цели пет.Казва , че съм ги заслужавала.Не я слушайте вие Лети.Тя е пристрастна.Толкова отдавна си надничаме в паничките , колко брашно сме омесили , колко сме захар поръсили.С това мило момиче съм прекарала едни от най-забавните си моменти в Интернет.А как се вълнувах , когато роди втората си рожба.Сега пътешествам с нея по света, наслаждавам се на всяко предложение в блога и ми е малко мъчно , че вече нямам толкова свободно време за забавления като преди.
Благодаря ти, Лети!!!Знаеш , че винаги можеш да разчиташ на моето приятелство.

















12 коментара:

  1. Обожавам кьопоолу,
    а това е толкова апетитно, че си взех с хапка пърленка!
    Божествено!
    Прекрасни награди от чудесната Лети!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, страхотно кьопоолу. И аз го правя по същия начин. Обожавам го и от няколко дни обмислям да си направя, но все излиза нещо друго... затова сега си взимам от твоето :)))
    Честити награди!
    Хубава и спокойна вечер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Оооо как обичам кьопоолу и как хубаво ме подсещаш какво да си направя тези дни. Моя вариант е много подобен, само дето тези печени доматки отгоре ги няма, ама са страхотна идея :)
    А Вили, ти хич недей да бъдеш скромна, заслужаваш ги наградите и още как! Ей сега, докато се обърнеш и ще видиш този блог с колко почитатели ще се окаже - старите ще те намерят и тук, пък колко още ще има, мога да се обзаложа за това. Беше истинко удоволствие да ти ги връча, точно защото сме си надничали доста в паничките и знам какви чудесни неща има в твоята :)
    Поздрав и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  4. Замириса на зима, почна да притъмняа от 8, трябва да приключваме с консевите, ах лятото си отиде...
    Проста и вкусна рецепта for ever :))))))
    Честити награди мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Честити награди!
    А кьопоолуто ти изглежда чудно!

    ОтговорИзтриване
  6. Вили,много вкусно е всичко-и кьопоолуто,и печените доматки,а със сиренце и пърленка-невероятно вкусна идилия!
    Честити наградки,нека стават все повече!

    Хубава вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусно, красиво е Вили! Веднага си топва един залък, ммммм... Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Топлина, уют, творческо вдъхновение, съвършенно финализиране на всяка кулинарна /и не само/ идея, богата душевност и сърце, в чието одухотворено пространство са намерили място не само трима прекрасни мъже /съпруг и двама сина/, но и много други, близки по различен начин хора.
    Поздравявам те, скъпа Виленце, със скока в поредното предизвикателство и съм убедена, че блогчето ти ще е често посещаван и уютен пристан за много почитатели и последователи. Дългата история на нашата близост ми дава право да кажа, че да имаш последователи е нещо съвсем естествено. Ти заслужаваш да бъдеш следвана, тъй като си учител не само по професия, но и по призвание. Като човек, който дълбоко познава богатството на личните ти качества, уверявам всеки посетител на блога, че изненадите предстоят! Защото можеш още много неща да кажеш и покажеш. На добър час! Обичам те!

    ОтговорИзтриване
  9. Приятно е да видя , че сте се отбили , за да ме поздравите.Тръгвам и аз на среднощна обиколка , за да се порадват очите ми, преди да заспя.
    Много сте мили!
    Румка, караш ме да се изчервявам.Благодаря ти за хубавите думи.Чувствата ни са взаимни.

    ОтговорИзтриване
  10. Много вкусно и интересно е при теб!
    Поздрави Марияна!

    ОтговорИзтриване
  11. Вили, най-напред честити и напълно заслужени награди!! Пожелавам ти още много други такива!
    Обожавам кьопоолу, като гледам твоето по консистенция се доближава до любимата ми. И за мен доматките отгоре са нещо ново, различно, но звучи изключително вкусно! Поздравления, Вили за прекрасната и вкусна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  12. Мони, благодаря за пожеланията и поздравите!
    Баба ми правеше сместа с печени чушки , печен патладжан и печени домати, а аз ги сервирам отделно, защото в този сезон не мога да им се наситя.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване