петък, 18 януари 2013 г.

Царевичен галет със сирена,царевица, грах, гъби и моркови

  За едно младежко събиране / без претенции за мащабно парти/ бях помолена да приготвя нещо солено и нещо сладко.
  Избрах вариант на   царевичен галет.Направих богата плънка и още топъл го изпратих където трябва/заедно с тортичка, разбира се/.За съжаление снимка с разрез нямам , но ще ви разкажа с какво напълних тестото.


Как се приготвя тестото може да видите ТУК.


За плънката:
-около350г сирене/сбор от  саламурено меко,саламурено твърдо,крема сирене,топено сирене/
-2-3 с.л. гъсто кисело мляко
-3 яйца/малки/
-1малка кутия грах
-1малка кутия сладка царевица
-2 моркова
-300г гъби
-пресен копър
-черен пипер
-малка опаковка пушено топено сирене
-шепа настърган кашкавал



 Сирената, яйцата и млякото се размесват добре.Добавят се консервираните грах и царевица и нарязаният копър.Морковите се обелват и се настъргват на тънки ленти с белачката .Обръщат се за няколко мин.в горещ незалепващ тиган с малко зехтин.Гъбите се нарязват на филийки и също се обработват топлинно с малко зехтин, докато се изпари водата им.
 Тестото се разточва на тънка кора в/у леко намаслена хартия за печене и се прехвърля в тавата заедно с хартията.Поръсва се леко с галета или царевично брашно и се разпределя половината плънка.Поставят се лентичките от моркови и останалата плънка.Най-отгоре се подреждат задушените гъби и тестото се загръща с помощта на хартията.Аз забождам с клечки за зъби, защото все се съмнявам , че ще има пробив, но страховете ми са неоснователни.Върху отворената част се подреждат парченца пушено топено сирене.
 Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна до зачервяване на коричката и стягане на плънката.По желание се поръсва с настърган кашкавал малко преди изваждане от фурната.

Не знам още колко пъти ще импровизирам по темата, но съм сигурна, че няма да има два еднакви галета.
Опитайте и вие!

11 коментара:

  1. И без снимки с разрез се вижда че Този Галет е страхотен!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Моята следваща вечеря;) Или не, утрешен обяд, за да е по-скоро;)
    Хубава вечер, Вили. Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  3. Представям си колко е вкусен този галет! Харесва ми тестото и импровизациите, които правиш! :)
    Приятни почивни дни, Вили!

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитен галет, Вили! Чудесна рецепта!
    Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятно изглежда!!! Не се съмнявам и във вкуса му. Записвам си за проба, благодаря ти!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Вили, много, много апетитно изглежда! Богата плънка и невероятно добър вкус (сигурна съм)! Поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно........Запазвам рецептата за скорошно тестване:)))))Прегръдки,Вили!

    ОтговорИзтриване
  8. Вили,няма нужда от разрез,вижда се,че е от богат по-богат.Чудесна плънка си съчетала!И аз като Марта, го взимам като идея за бъдеща вечеря.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Дай и насам по едно парче да опитат и моите мъже...Виждам,че е доста вкусна...

    ОтговорИзтриване
  10. Мммм,ухае божествено тук,Вили!Страхотен ти е галета!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване