Имах щастието да отгледам децата си в китния балкански град Тетевен.Разположен е на двата бряга на река Вит, а къщите му са накацали по стръмните склонове.Дворът на къщата ни е не по-голям от килим .По този повод един от синовете ми от малък все повтаряше, че ще си вземе булка с баба на село и животинки в двора.Това момче каквото си пожелае, все му се случва.Има си сега и баба с животинки.Та една от тях е обект на днешната рецепта.Жертвата е млада патица, а два заека берат студ във фризера и си чакат реда.
За супата използвах половината от почистената, добре опърлена и измита патица.
След отпенването оставих да ври, докато се оголиха костите.
Извадих месото и прецедих бульона.Обезкостих и нарязах на късчета.
Посолих бульона,добавих чубрица и черен пипер и добавих зеленчуците.
-2 глави лук
-2 моркова
-1червена чушка
-250г гъби
-2 големи картофа
-300г консервирани домати/смлени/
Малко преди зеленчуците да са напълно готови, добавих фидето/ползвам спагети N10/.
Накрая прибавих месото и подправих с пресен магданоз.
Предпочетохме супата да остане бистра.Картофите бяха придали достатъчна плътност на бульона .
Богат вкус на патешко , зеленчуци и подправки.Питателна и ароматна супа , която поднесох с ябълков чипс, който добави финалния щрих.
За чипса:Ябълките се почистват от семенната част и се нарязват на кръгчета.Тефлонов тиган се намазва съвсем леко с масло.Ябълките се оставят на умерен огън до изсушаване и леко карамелизиране .
Това е любимата ми добавка за крем супи , но и патешката супа само спечели от компанията на ябълките.
А това са
Благодаря за рецептата, Дани!Знаех със сигурност , че ще се харесат, защото подобни печива са на почит у дома.
Остана ми малко захар с канела и поръсих отгоре.Това направи бриошите по- мургави, но пък коричката им стана толкова хрупкава и ароматна , че никой не позволи да ги поливам с каквото и да било.
Направих двойна доза, за да си нямаме рекли- казали с домочадието.1/3 от тестото подредих в правоъгълна форма , защото много обичам да гледам как момчетата отделят "страничка по страничка" и се облизват.Този начин на редене ни е любим от миналия Великден.
Може да видите неизпеченото тесто
Опитайте!!!Няма да съжалявате.
Толкова красив и уютен град е Тетевен! Ходили сме два пъти и сме с прекрасни впечатления и спомени. :-)
ОтговорИзтриванеТази вкусна патешка супа е идеална за това студено време! Изглежда много вкусна.
А бриошчетата на Дани също съм харесала, чакат си реда да бъдат направени.:-)) Аз понякога тестените неща съвсем нарочно ги оставям по-дълго на "солариум", на почит е по-препеченкото.:-)
Поздрави и хубава вечер, Вили!
Вили,
ОтговорИзтриванетолкова е апетитна супата :)
А идеята за ябълковия чипс е чудесна :)))
Радвам се за бриошчетата, големи сладурчета са станали :)
Прегръдки, Вили и спокойна вечер!
Вили,супата изглежда страхотно вкусно,особено с тези чудесни ябълки,така изкусително карамелизирани!
ОтговорИзтриванеБриошчетата са страхотни,ароматни и пухени,а подреждането тип Книга-от миналия Великден ми хвана окото и за първи път видях идеята от теб, и още му се каня!
Минахме през Тетевен и това лято,бяхме в Рибарица,харесва ми там района!Китно,зелено!
Поздрави от мен и ти пожелавам уютна неделя!
Вили,много ме разсмя с булката с бабата,селото и животинките!
ОтговорИзтриванеСупичката е чудесна и безспорно много интересна с този ябълков чипс,който обожавам,но засега съм го ползвала само за салати!
Бриошчетата на Дани съм им хвърлила окото и аз и като гледам колко хубаво са ти се получили,май няма да чакам още много.
Тетевенския балкан е всеизвестен с красотата си!
Прегръдки и хубв утрешен ден!
Вили,пак вкусотии около теб.Патешката супа е чудна за това студено време.Бриошите също.Изминалия Великден правих подреждането на козунака-книга по твоя рецепта.Все нещо съм научила от тебе, за което -благодаря!
ОтговорИзтриванеПрегръдки за теб от мен!
Мони,наистина Тетевен е най-подходящото място за отглеждане на деца.На чист въздух, без антибиотици...и градски транспорт.За съжаление няма езикови гимназии и университети.
ОтговорИзтриванеДани,тези сладурчета следващия път ще бъдат настанени в отделни формички, че по-лесно се разнасят насам-натам.Отново благодаря за рецептата.
Роси, мама и татко са се запознали в Рибарица като млади специалисти по разпределение.Ние с брат ми сме отглеждани там няколко години.Наистина е вълшебно място.
Кате,не се съмнявам , че ще опиташ бриошите.Много добре ти се получават печивата, както и всичко останало, разбира се.
Живе,за първи път направих козунак- книга , когато Калоян четеше за държавни изпити.Казваше , че това е любимата му книга .
Благодаря ви за посещението, приятели, прегръщам ви и ви желая прекрасен слънчев ден.
О, много вкусна и интересна супа, сега да имах и домашна патица, за да я пробвам...Всъщност имам купешка замразена, но аз все си ги пълня цели и ги пека, но сл.път ще резна малко за супичка.С тия чипсчета от ябълки, мечта!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Мария
Хубава неделна вечер и на теб, Мария.И ние обичаме пълнени птици-месцето и гарнитурата на едно място.
ОтговорИзтриванеВили,
ОтговорИзтриванепатета и ябълките май доста често си вървят ръка за ръка;-) Този чипс е чудна идея към супичката!
А Тетевенският балкан си е едно от най-красивите кътчета в България!
Поздрави и хубава нова седмица!
Вили, браво на момчето - изпълнило е детската си мечта, пък и сега вкусно ще си похапвате, защото домашното месо няма нищо общо с това от магазина...прекрасна супа си приготвила, ябълковият чипс е много интересен, но бриошчетата, ах, тези бриошчета...направо се размечтах за едничко към сутрешното ми кафе...
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната седмица!
Вили, бриошите ти са станали като по учебник, а в комбинация от топла и вкусна супа са истинска мечта. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеМъхче, да ми се неначуди човек как съм напуснала това райско място. Какво да се прави, като си вървя все след мъжете.
ОтговорИзтриванеЕти, слушай внимателно какво си пожелават момчетата, че после да им припомняш.Завиждам ти, като си помисля колко неща още ще изживеете заедно.
Евка,бриошите вярно станаха като по учебник , но да имаше и кой да ги снима подобаващо.
Хубава вечер,дами!