вторник, 19 юли 2011 г.

Козунаци разни








тесто за козунак



-6яйца/оставя се 1 жълтък за намазване/
-300г захар/и още малко за поръсване/
-250ml олио/половината за измесване/
-250ml прясно мляко
-42 грама мая
-1/2 ч.л. сол
-2 -3 ванилии
-кората от един лимон
-2с.л. лимонов сок
-около 1 кг брашно

По желание на потребителка давам повечко подробности около замесването.Моля напредналите да са снизходителни. smile1

- Размих маята в 100г топло/но не горещо/ прясно мляко/от общото количество/, лъжичка захар и 2 с.л. брашно.Изчаках хубаво да бухне.
-Едновременно с маята в дълбока купа разбих яйцата , захарта , ароматите, лимоновия сок и половината мазнина.Докато маята втасва , захарта в тази смес се поразтопи.
-Към яйчената смес добавих останалото прясно мляко, толкова топло , че цялата смес да стане приятно топличка.
-Добавих втасалата мая към сместа и започнах да добавям брашното чаша по чаша, бъркайки с дървена бъркалка само в една посока.
-1 кг брашно е 7ч.ч. по 200 ml.След 5тата, 6тата чаша тестото вече се събира на топка и трудно се бърка.
-На плота се изсипва 1ч.ч. брашно разстила се и в/у него се изсипва тестото.Подхваща се лекичко от всички страни с брашно да не лепне и започва измесването.Намесих около 200 пъти с брашно. Пое и 7те чаши.Оформи се на топка , която доизмесих с останалото олио.
-Намазах тенджера с дебело дъно/запазва топлината/ с олио и сложих тестото в нея . Захлупих с капака и сложих тенджерата в/у капака на печката.Той беше леко топличък , защото във фурната се печеше пиле.
-Времето за втасване зависи от това колко е топло в стаята, но не по- малко от1 ч.Тестото трябва да удвои обема си, да е пухкаво и шуплесто.Често поставям тенджерата с тестото в съвсем леко загрята и ИЗКЛЮЧЕНА фурна.
-Следва премесване с олио , при което тестото отново намалява обема си.
-Аз разделих тестото 1/3 + 2/3.
-1/3 разделих на 3 топки , които оформих на фитили и заплетох плитка .Оставих да втасва в правоъгълна форма с размери 11/26 см.Застлах дъното и две от страните на формата с парче хартия за печене, намазана с мазнина.Незастланите страни също намазах.Покрих с кърпа и оставих да втасва.
-2/3 от тестото разточих на правоъгълник , намазах лекичко с мармалад , завих на руло , нарязах на филии и оформих в кръгла форма с диаметър 23 см.

-Оформените козунаци отново втасват .Пак трябва тестото да бухне .
-Намазва се с жълтък разреден с малко прясно мляко и обилно се поръсва с кристална захар.
-Изпекох козунаците заедно на средна скара с вентилатор на 180 градуса.Почти 40 мин.



От това количество тесто също стават 15 козуначета и един маймунски хляб в правоъгълна форма.Може да се изпече на 3 плитки в правоъгълни форми .
За малките козуначета тестото се разделя на топчета колкото яйце.Разплескват се и се слагат няколко парченца локум и няколко стафиди/предварително накиснати в алкохол/.Завиват се фитилчета , които се усукват и се преплитат . поставят се в намаслени чашки за крем карамел/алуминиевите са идеални/ и се оставят да втасат отново.Преди печене се намазват с жълтък и се поръсват с кристална захар и бадеми.В малки форми козуначетата се изпичат по- бързо , затова се следи и се изваждат преди големия козунак .Аз слагам в намаслената чашка и хартиена кошничка за по= лесно отделяне.



За маймунския хляб 1/3 от втасалото  тесто се разделя на топчета колкото орех. Всяко топче се потапя в разтопено масло и се овалва обилно в кристалана /по желание кафява/ захар подправена с канела и щипка индийско орехче.Количеството не мога да кажа , защото доправях смес за овалване.В правоъгълна форма за кекс се застила хартия за печене / да хваща дъното и големите страни и да остава отвън достатъчно , че да може да се повдигне след печене/.Топчетата се подреждат едно до друго на един ред , поръсва се с парченца локум/ този със сметанов аромат е чудесен/ и пияни стафиди и се нареждат и втори ред топчета .Отгоре се поръсва с филирани бадеми. За любителите на сладкото това е перфектния вариант . Хем козунак , хем по- сладък от обикновено.Може да се изпече и в кръгла форма , но на мен така ми е по- удобно за едновременно печене с малките козуначета.


Тип "книга"


За една стандартна правоъгълна форма за кекс използвах 1/3 от основното козуначно тесто/показано в тази тема/.
След първото втасване разделих на две части. Всяка една топка разточих на правоъгълна петура с дебелина 5 мм.Намазах с разтопено масло , поръсих със смес от кристална захар , канела и щипка индийско орехче, обърнах и повторих процедурата и от другата страна.
Нарязах на правоъгълни парчета.
По същия начин постъпих и с втората петура.
Правоъгълните "странички" подредих в/у хартия за печене във формата.Оставих отново да втаса добре.
Изпекох на 180 градуса в предварително загрята фурна.Отне 35 мин.Последните минути загърнах хартията отгоре , за да не се препече козунака.
Дели се на диплички , които от захарта и маслото са малко лепкави , влажни , но в никой случай длетави.

Този начин на оформяне видях в кулинарен блог неотдавна , но за съжаление не помня кога и къде.

Ето така изглежда преди печене.










 Плънката е от домашен сливов мармалад, кокос и канела.





Няма коментари:

Публикуване на коментар