Настъпи сезонът на дребните сладки.Обхваща ни еуфорията на идващата Коледа.Ще ни се отрано да започнем с подготовката, за да имаме купища дребни лакомства за празничните дни.
Е, рано е още!Но какво от това!Сладки се ядат не само на Коледа.
Предупреждавам върлите противници на свинската мас да затворят очички, или да прескочат направо на следващата рецепта.
Какво да се прави, остана ми мас след направата на едно домашно мехлемче.Да я изхвърля???? Хора, криза е, нищо не се изхвърля.
Рецептата за тези охлювчета е от бабините тефтери.Винаги се намираха при нея някакви курабийки или сладки .Простички, лесни, с достъпни материали.
Важно е сладките да се пекат в/у хартия за печене,защото мармаладът би залепнал върху тавата.
А това е вариант на любимия вкъщи лучник.Обичаме го със зелен лук и киселец, с кромид и орехи,с различни зелени и сухи подправки.
Спомних си един репортаж по телевизията.На въпроса с какво ще нахрани децата, бедна многодетна майка с достойнство отговаря:"С пържен кромид".Не знам дали нейните деца го обичат, притиснати от немотията, но моите като малки дебнеха със залче до тигана, когато пържех лук за нещо.
Тази рецепта е от типа "гозбата и хлябът на едно място".Търпи всякакви импровизации .Винаги приготвям голяма доза,че да има и за другия ден.
за тестото:
-500г айрян/леко затоплен/
-1 белтък/жълтъкът за намазване/
-1с.л. сол
-1с.л. захар
-2с.л. олио
-1с.л.оцет
-кубче/42г/ прясна мая
-брашно около 1 килограм
Маята се активира с малко топла вода, щипка захар и лъжица брашно в голяма купа.Когато шупне добре, се добавят останалите продукти без брашното.То се добавя чаша по чаша, като се бърка с дървена бъркалка.Когато това вече не е възможно и тестото се е събрало на топка около бъркалката, се изсипва в/у набрашнен плот и се измесва добре./Винаги го правя 200 пъти./.Трябва да е меко , но не лепкаво.Втасва около час.Дели се на 6 еднакви топки.Всяка от тях се разточва на правоъгълник, обилно се нанася плънка и се навива на руло.Рулата се подреждат в голяма тава на разстояние едно от друго и се оставят отново да втасат.Преди печене се намазват с жълтък и се поръсват по желание със сусам.Фурната се загрява до 180 градуса и лучникът се пече до зачервяване.
за плънката:
-1 купа нарязан праз
-1купа нарязан кромид
-олио за пържене/задушаване/
-1 суха чушка на малки парченца/или червен пипер на люспи/
-шепа сушени мариновани домати/нарязани/
-щипка черен пипер
-сол на вкус
-магданоз,розмарин или други зелени / сухи/ подправки по желание
Лукът се задушава в мазнината под капак до омекване .Добавят се останалите продукти и подправките.Отхлупва се и се оставя на котлона, докато остане само на мазнинка.Плънката не бива да е водниста, за да бухнат хубаво рулцата.
В къщи обожаваме лучник. За пръв път обаче виждам по този начин, на рулца. Изглежда ми доста вкусно и определено ще го пробвам. Много апетитни снимки:), а и охлювчетата си ги бива. Благодаря за рецептата и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеСтрахотни тестени вкусотии има днес тук!
ОтговорИзтриванеЛучник и аз много обичам, а охлювчетата са толкова неустоими, че ми се ще да се пресегна за едничко...
Поздрави и хубав неделен ден!
Вилиии,както луднах тези дни от гости,работа,отново гости и много приятели,сега с удоволствие сядам да хапна на твоята вкусна трапеза!
ОтговорИзтриванеВзимам си и от двете с голямо удоволствие!
И двете рецепти са превъзходни!
Хубав неделен ден и прегръдки!
Страхотни рецепти, Вили!
ОтговорИзтриванеЯвно и двете сме на охлювена вълна :). При мен, в солен вариант, но отдавна се каня и на сладък, ето удобен повод да направя и такъв :)
Поздрав и хубава неделя!
Вили, чудесни предложения :)
ОтговорИзтриванеАз си купих мас с мисълта, че ще ми потрябва защото с мас знаеш тестото е друго!
А лучника е чудесен :)
Много ли тънки ги точиш тези кори, че не съм им майсторка на тънките?
Сърдечни поздрави и хубава вечер!
Candy,на 3 пласта също става хубав лучникът , но така по- лесно се реже и пренася.Благодаря за посещението.
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Слънчева и спокойна неделя и за теб , Ети!
Кате след почивката на приказното място пак си ускорила темпото.Успешна и подредена нова седмица с вкусна трапеза и много усмивки!
Лети, сега ще прескоча до теб , че от миналата седмица не съм те навестявала.
Спокойна и изпълнена с детски усмивки неделя!
Дани, гледам и ти си завъртяла тестенцето.За лучник не се точи тънко.Колкото да се оформи някакъв правоъгълник.Все пак това не е баница .
Вкусна и емоционална неделя за теб и близките ти!
Не съм яла лучник, но твоят е така изкусителен, навярно е невероятен, а охлювчетата са прекрасни - пухкави и заснежени:)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Вили,от кое по-напред да си взема-страхотни неща си приготвила,мила,толкова ме изкушаваш!
ОтговорИзтриванеСладките са трепач/затварам очи за маста,но ще отворя устата по-широко,пусни някое по-голямо колелце/:).
А лучника е безспорно много любим,изобщо не бих му простила!
Снимките ти също са чудесни!
Пожелавам усмихната нова седмица!
Вкусно е при тебе,Вили-както винаги!
ОтговорИзтриванеТака ми се иска да приготвя тези рецепти,защото съм сигурна ,че в къши много ще им се израдват.
Благодаря за споделените рецепти-приятен ден!
Траяна, ако обичаш лук, няма начин да не ти хареса комбинацията с топла питка.Благодаря за посещението.Топла и уютна вечер!
ОтговорИзтриванеРоси,благодаря за комплимента за снимките и за усмивките .Имам нужда , че докато се усмихна.....и се озъбя.
Живе, на всичко месенко се радват вкъщи.И деликатности обичат , но тестенцето по наяжда.
Лека вечер и хубава сряда утре.....не забравяйте , че срядата е малкият петък.
Ех, че е вкусно и уютно пак при теб, Вили! Свинска мас си ползвам често, по-вкусно е с нея, а лучник отдавна не съм правила, ще запретвам ръкави. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеМного вкусни рецепти,благодаря че ги сподели!Направо ме засърбяха ръцете...а и тези хубави, изкушаващи снимки...как се устоява на такова нещо?
ОтговорИзтриванеПоздрави!