събота, 3 ноември 2012 г.

Кекс със смокини и карамел

Обичам обърнати сладкиши с плодове и карамел.Гледам при черновите изоставено и забравено такова кексче и се чудя защо не съм го публикувала.Види се , по-важна работа съм имала, но сега му дойде времето.Добре , че редовно си пия гинкобилобата, та не съм забравила как се прави.
Прегледах рецептите в блога  и намерих два варианта
ТУК   и   ТУК   , а всъщност съм го правила безброй пъти с всякакви теста и всякакви плодове/круши, ябълки, череши,дюли, тиква,праскови,кайсии,сливи, грозде/



Когато плодовете са твърди, се пекат с карамела и маслото предварително.Така постъпвам с тиквата, твърдите круши, ябълките ,дюлите.
.
За меките плодове е достатъчно да се пекат едновременно с блата.Той от своя страна може да е класически пандишпан,  с кисело мляко и набухвател,пухкав сметанов или маслен.....просто рецепта за любим кекс.


В случая разполагах с дребни зрели смокини и използвах рецептата за най-лесния кекс.Екстрите дойдоха от карамела, ядките и маслото, които направиха сладкиша неустоим.

Формата е стандартна правоъгълна с размери 25/10см.
Мерителната чаша е с обем 200ml
Обичам да меря с обеми, а не с грамажи, какво да се прави, нали съм от старата школа.Е, понякога слагам и дослагвам на око и в блога се мъдрят разни такива публикации, които служат само за идея.

за карамела:
-3/4ч.ч.захар
-1/2пакетче масло от 125г
В тефлонов тиган се приготвя карамел с кехлибарен цвят.Правя го без  вода.Добавя се маслото и се разбърква , докато се разтопи.Дългите страни и дъното на формата се застилат с хартия за печене.Карамелът се излива на дъното, подреждат се около половин кг разполовени смокини и се поръсва обилно с начупени орехови ядки/1ч.ч./.

за кекса
-2яйца
-1ч.ч.захар
-1ч.ч.кисело мляко
-1/2ч.ч.олио
-1ч.ч.смлени орехови ядки
-1ч.л.ванилов екстракт
-1 пак. бакпулвер
-1 1/2 или 2 ч.ч.брашно/зависи колко е рядко млякото и колко са големи яйцата/
При забъркване на тестото няма абсолютно никакви правила.Винаги ми се получава.Не се използва миксер, а обикновена телена разбивачка, колкото всичко да се смеси.При изсипване в/у плодовете трябва да се точи на лента, толкова да е гъсто.
Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна до суха клечка.Няколко мин. след изваждане от фурната кексът се обръща, хартията се отлепва и дъхът спира от гледката на блестящи карамелени смокини, препечени ядки и ..........опитайте и ще се уверите сами.





20 коментара:

  1. Вили, толкова е апетитен този карамелов слой :)
    И би направил всеки кекс чудесен!
    Благодаря за идеята!
    И нямаш нужда от гинко билоба!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!Оказа се , че диоптрите не са наред с грешката в обема на чашата.
      Хубава съботна вечер и неделно вдъхновение!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Много пухкав и вкусеен! Чуден карамел!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Траяна!
      Весел финал на ваканцията!!!

      Изтриване
  3. Кекса изглежда вълшебно!Със смокини много ми допада а и снимките са направо омайващи, все едно е пред мен на масата:):)
    Мисля че е допусната грешка с обема на чашата, едната нула май липсва.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти , мила- за посещението и зоркото око!Редактирах!
    Хубава вечер и прекрасно утре за теб и семейството!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудно лакомство ..карамелено,с вкус на смокини и хрупкави ядки!
    Прекрасно изглежда кекса,Вили!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Вили,така хубаво си го описала,че няма какво повече да добавя освен,че го обожавам,това е най-любимият ми десерт!А при теб е с толкова много карамел,че залепнах захласната по снимките!Страхотен ти е станал!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Вили,наистина ти повярвах,че ти спира дъха!Видно е от снимките.Чудесен кекс,особено ми хареса с карамел,а и в съчетание с плодовете,божествен!

    ОтговорИзтриване
  8. Вили,карамела и ядките само засилиха апетита ми-кекса ти е станал приказен!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Карамел, орехи, смокини - чудесно!
    След такова апетитно представяне,не може да не се направи!
    Вили, приятна и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за хубавите думи , момичета!
    Спокойна и вкусна неделя за всички!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусен сладкиш и се радвам, че си го открила!:) "дъхът спира от гледката на блестящи карамелени смокини, препечени ядки.." Това е изречението! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  12. О, Вили, останах без думи, а и с празни ръце, Добре, че очите напълних :) Със сливи опитах и останах очарована, а сега - смокини, орехчета - пак любими неща. Прекрасен е! Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Вили, на мен ми спря дъха само докато четях описанието на приготвянето на кекса, а като добавиш и снимките ... направо ми взе ума! Страшен е! Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,Еlti,Габи,благодаря ви за посещението и милите пожелания за хубава седмица.
      Дано и за вас тя е плодотворна ,слънчева и забавна!

      Изтриване
  14. Вили, очите ми останаха в този сладкиш! Направо искам да гризна монитора!

    Поздрави, Диди

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех,момиче, при толкова проблеми с нета, сега мониторът да пострада.
      Приятни емоции през почивните дни!

      Изтриване
  15. Наистина неустоим, Вили!Карамел и смокини, нямам думи!Поздравления!

    ОтговорИзтриване