събота, 26 януари 2013 г.

Медена торта с три блата и други торти и бонбонки

Че обичаме тортите тип Медовик, е факт.Интересът към тях в блога ми подсказва , че са любими не само на нас.Затова ще представя и този вариант на медена торта, въпреки че не разполагам със снимка на разреза.Така се случва с тортите -подаръци,но това не ми пречи да ви показвам и тях.Дори не се насилих да измислям различни декорации, защото консуматорите са от три различни компании.



за 1 блат  /пекат се 2блата,разрязват се на 2 части, ползват се 3 половинки, а една половинка остава за направа на бонбонки /
-2 яйца
-2/3ч.ч. захар
-1/3 ч.ч. мед
-1/2ч.ч.олио
-1/2 ч.ч.кисело мляко
-1/2 ч.ч.горещо кафе/ползвах нес/
-1ч.л.канела
-1ч.л.ванилия
-1пак./10г/бакпулвер
-2ч.ч.брашно
-125г микс от ядки и сушени плодове

Този тип блат съм приготвяла много пъти под формата на кекс.Няма никакви уловки и опасности от провал.Аз лично слагам горещото кафе накрая, но мисля , че това няма кой знае какво значение.Ползвах микс от ядки и сушени плодове, като отделих ядките, за да ги натроша, а плодовете да накисна в малко алкохол.
Пекат се два еднакви блата с диаметър 24см, които се разрязват на две части.Прецених, че с 3 половинки тортата ще е доволно висока и оставих една половинка за направата на бонбони.

за крема
-800 ml прясно мляко
-60г нишесте ванилия
-1с.л. брашно
-8с.л.захар/или на вкус/
-1яйце
-100г масло
-100г бял шоколад
-1ч.л.ванилия
Това е един от любимите ми домашни кремове.Уж млечен с нишесте, но яйцето, маслото и шоколадът го правят много вкусен и удобен за сглобяване на всякакви тортички.Шоколадът и маслото се добавят във вече готовия крем, докато е още топъл.Може да се приготви ден по-рано и да изчака покрит със свежо фолио.

за сиропиране
1ч.ч.подсладено нес кафе с мляко

за глазурата
-100г черен шоколад
-1ч.л.олио
Твърдата шоколадова глазура не е най- удобната за рязане, но добре капсулира тортата, особено когато ще се транспортира и консумира след ден-два.За улеснение ножът се потапя във вряла вода.Релефната глазура използвам не само за ефект.Просто неизбежната кондензация при температурните разлики не се забелязва.Пък и по- лесно е да залепиш парче найлон, вместо да търсиш перфектна гладкост на покритието.
За паниране отстрани използвах кокос,въпреки че тортата е вътре с други ядки, а цветенцето е направено от бял шоколад.Използвах листенца от Бенджамин, защото лесно се отлепят от шоколада.






Това е най-вкусната шокоадова торта на Ирина. И тя пропътува много километри ,затова е обилно панирана с кокос,орехи и какао.За да не е съвсем семпличка откъм украса, преди панирането залепих няколко кръгчета опаковъчен найлон ,намазани с бял шоколад.
Когато решите да правите тази торта, доверете се на Ирина.При нея всичко е точно и прецизно обяснено.Е, не го мога аз това упражнение, защото съм малко джаста-праста в кухнята.



Тази торта-купол/поредна/ приготвих за нула време като изненада за една младежка компания.Спомням си , че пазаруването ми отне повече време от приготвянето.До последния момент си кротуваше в купата на студа вън и накрая я декорирах  за минутка.През зимата шоколадът се държи много възпитано .Под шоколадовите точки се крият бишкоти савоярди-сочни и пияни, крем сирене, сметана......нещо като тирамису, но без рецепта и претенции за точност.






Ако някой намери един бонбон , който да е на фокус, ще му изпратя цяла кутия.Идеята ми е не да ви шашкам със снимки, а да ви припомня , че от всеки блат за торта и крем можете да си направите бонбонки или кейкпопс.Тези тук са от 1/2 блат за медената торта,допълнително ядки и сушени плодове, крем от тортата,какао,сухо мляко и масло/домашен шоколад/аромати, алкохоли........пълна импровизация.Буквално си хапвах от сместа и притурях от каквото си поискам от наличностите.Накрая бройката ми подсказа , че наличният 100г шоколад ще стигне до никъде, затова не последва  потапяне в шоколадовата баня, а само дозичка , отпусната от найлоновата торбичка с разтопен шоколад.


Да ви е сладко!!!


ВАЖНО!!!!
Направих си труда да се върна във форумите , където съм публикувала , за да потърся източника на идеята за шоколадовата декорация.Вярно , че е било отдавна, но това не ме оправдава.ЕТО ТУК във форума на "Вкусно и красиво" видях тирамисуто на Милена и запомних идеята.

35 коментара:

  1. Е, определено ми стана много сладко, след толкова и все вкусни изкушения, Вили! Да се чуди човек кое да предпочете! :) Взимам си накрая бонбонче, за да остане и за другите след мен по нещо. А импровизациите, така както ги описваш, след години натрупан опит в кухнята, са винаги сполучливи! Гаранция! Поне и при мен е така.
    Хубава, снежна и усмихната събота ти желая! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, Ирма!
      Уютна и спокойна неделя за теб и семейството!

      Изтриване
  2. Чудесни предложения и изпълнение, Вили!
    И виждам поне 5 бонбона на фокус :))))
    Прегръдка и хубав настроение през уикенда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, Дани, хайде да си менкаме очилцата, че твоите ми харесват повече!
      Хубава неделя с много усмивки!

      Изтриване
  3. Еее,Вили,така ни подслади с невероятните ти торти и накрая с шоколадовите бонбонки,че ще ни държи влага...Много интересна тази импровизирана украса от опаковъчен найлон - истинска нестандартна идея!
    Блазе им на консуматорите!
    Лек и приятен уйкенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , че се отби, Таня!
      Ведра и усмихната неделя за теб и семейството!

      Изтриване
  4. Този бонбон, който е най-отгоре и най-вляво - той е на фокус. Хайде, чакам сега кутия от тези... не знам, умопомрачителни бонбони!
    Шегувам се, но наистина всичко е повече от прекрасно. Само стоя и като един краен почитател на сладичкото си мечтая за парченце от всяка вкусотия.
    Браво за идеите и търпението, необходими за направата на толкова вкусни десерти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако знаеш как ме зарадва посещението ти, Гери!
      Нямам търпение и аз да те посетя.
      Вълнуваща неделя и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Вили,то не са торти ,ами чудо.И прекрасни идеи ни даваш-ти си истински майстор!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Живе, чак пък майстор!
      Хубава неделя и до скоро!
      Прегръдката...наживо!

      Изтриване
  6. Ехе, чудесна си , Вили!Все интересни и вкусни предложения!Изчетох всичко 2 пъти, не съм ползвала този трик с найлона и балончетата !Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче!Подръчните материали понякога са доста ефектни.Опитай!
      Спокойна и уютна неделя!

      Изтриване
  7. Е, тази декорация ме грабна! Супер са тортите и красиви и вкусни! А според мен всички бонбонки са на фокус:):):)Прегръдки от мен, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, виж как великодушно прощавате фотографските ми гафове!
      А найлончетата можеш да залепиш даже на бисквитки.Много сладурско става.Само гледай да има релеф, че понякога балончетата са между два гладки листа.
      Прегръдки и от мен , мила!

      Изтриване
  8. Вили, чудесни торти и бонбони!
    Интересна хитринка да се ползва опъковъчен найлон за направата на украса :)
    Цветето от бял шоколад направо ме грабна! Прекрасно е!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, опитай с листенцата да видиш колко лесно и приятно е.Най-хубаво става с листа от рози, защото са назъбени, твърди и много лесно се отлепят.
      Сърдечна прегръдка и от мен!

      Изтриване
  9. Олеее… какви торти, какви идеи Вили!
    Отмятам си публикацията ти че скоро може да ми потрябва:)
    С прегръдка и усмивка:) хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Събирай найлончета , Гоголинка и съм убедена , че ще измислиш оригинално приложение.
      Хубав ден и за теб, слънчево момиче!

      Изтриване
  10. Вили, много красота, много сладости, много нещо! Рецептата за медената торта много ми допадна, декорацията с найлон ми е новост и направо ме изуми. Много красива и сладка публикация! Черпя се с бонбон и ти пожелавам хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Да ти е сладко,Elti!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, коя от коя по-хубави и вкусни! Грабвам си и бонбонче и ти пожелавам топла и уютна неделна вечер, Вили!

    ОтговорИзтриване
  13. При тези бонбони, хич не ме интересува фокуса, а само това, че са страшно примамливи. Както и тортетата;) Где таз наслада сега? Чудесни са, Вили, а за времето за приготвяне, вярвам ти;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче , ще взема да ти изпратя някой ден бонбонки,а ти ще ми върнеш красиви снимки и празната кутийка, че си ми е нужна.
      Спокойна нова седмица ти желая, но не чак скучна!

      Изтриване
  14. Страхотни бонбони -- много ме грабнаха и супер се е получила декорацията с найлон! :) И медовикът отдавна искам да пробвам <3 Чудесно местенце си имаш, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирка!
      Има безброй варианти на медена торта,все примамливи.Пробвай.
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  15. Абе да ти кажа право аз много добре ги фокусирах бонбонките,поне до толкова,че да ми намигнат изкушаващо,Вили!Страхотни торти,а това с топчестата украса е твой патент и много ефектен завършек на всяка торта!Факта,че правиш тортите по-бързо,отколкото пазаруваш ми образува комплекси,само аз ли толкова им се туткам :(( ?!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска,не е мой патент найлончето, но ....абе ще издиря аз къде съм го мярнала.И не се комплексирай де,тортите не са като козунак да им затопляш кухнята и им пазиш тишина...особено надробените.

      Изтриване
    2. И да ти е спорна и вълнуваща седмицата,мила!!!

      Изтриване
  16. Вили, непременно ще я пробвам! Не съм правила досега, но обясненията и снимките са неустоими!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След колибрите и декорираните ти сладки съм така респектирана, че очаквам прекрасности без край.
      Лека и приятна нова седмица, Траянка!

      Изтриване
  17. Тази идея да се използват листата от бенджамин като молд си я записвам - гениална е :) А, и чудесно си фокусирала бонбоните ;)

    ОтговорИзтриване
  18. Кали, друг избор нямах.....е, и трилистникът ми.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване