понеделник, 16 юли 2012 г.

Царевичен галет с нектарини и орехи

Когато приготвих този  солен галет,   ми остана малко тесто при оформянето.След двудневен престой в хладилника, загърнах в него малко нектарини с орехи и канела.Много ни хареса сладкия вариант и днес замесих тесто нарочно за направата на десерт.

Споделям този вариант, защото намирам тестото за подходящо.Държи се много прилично при замесване и оформяне, не изисква ледени ръце/къде ти в тези жеги/,приятно е на вкус , макар и без масло..........на мен ми харесва.


за тестото/1ч.ч.=250ml/

-1пак./7г/суха мая
-100ml леко затоплена вода
-2 с.л. захар
-1/2 ч.ч.олио
-малко сол/колкото да овкуси тестото, без да е солено /
-1ч.ч.царевично брашно/ползвах фин царевичен грис/
-1 1/2 ч.ч. бяло брашно
-лимонова кора  или ванилия по желание



Захарта и солта се разтварят във водата.В купа се смесват с маята и олиото.Добавя се царевичното брашно/не напълних чашата до горе/.Следва бялото брашно на няколко порции.Аз не го измерих.Когато тестото се събра на топка и се отдели от купата, го измесих за кратко в/у плота.
Замесването на това тесто става изключително лесно.Не лепне и не изисква продължително измесване.Оставя се да втаса на топло за 1час, покрито със свежо фолио.Не се изисква получаване на двоен обем, но при мен май така стана , защото се заплеснах и втасва 2 часа в жегата.



Втасалото тесто лекичко се премесва на хубава топка, за да е по- лесно правилното разточване.Голямо парче хартия за печене леко се намазва с олио и направо в/у нея се разточва тестото.Моята тава е с диаметър 30см, затова разточих кръг около 38-40см в диаметър.Тестото се пренася заедно с хартията в тавата.На дъното може да се поръси галета, смлени бисквитки, които да изолират влагата, но аз не го направих и нямаше проблем.Подреждат се парченцата нектарини плътно едно до друго.Посипват се с 3-4 с.л. кристална захар,малко канела и шепа счукани орехи.Краищата на тестото се загръщат хубаво със застъпване.Оставеният резерв позволява това да стане лесно.Този път не набодох плисенцата с клечки, защото знаех , че не се отварят при печене.Видимата част на тестото обилно се намазват с пчелен мед и се поръсват по желание с мак, сусам или ядки.




Аз пекох галета 40 мин. на 180 градуса с вентилатор.Последните 10 мин покрих, за да не загорят ядките и тестото отгоре.Извадих галета с хартията и охладих в/у решетка.
Не си направих труда да глазирам с малко мед парченцата плодове, защото и така си бяха много апетитни.

Отново благодаря на Ина 
за чудесното тесто!

Да ви е сладко!











11 коментара:

  1. Аз сладък галет все още не съм правила, но като гледам твоя, особено плънката ти, която адски много ми допада, ще взема и аз да се пробвам, пък каквото сабя покаже :)
    Чудесни снимки и перфектна форма на галета, Вили!

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина!
      Хубавата форма иде от това, че тестото не се накъсва като масленото и лесно се изтеглят крайчетата.
      Хубава вечер и приятни емоции!

      Изтриване
  2. Вили, много вкусно ще да е станало :)
    Аз опитах и соления вариант и много ни хареса!
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусничко е , Дани и не знам дали ще дочака съпружето да се върне от командировка утре.
      А прохладата.....ах, усещам я и се наслаждавам!
      Ведро настроение през новата седмица!

      Изтриване
  3. Аз пък не съм правила никакви галети, ама този също много ми допадна. Както и соления. Откъде да започна?;))
    Хубава седмица, Вили!

    ОтговорИзтриване
  4. Вили, чудесно изкушение ни предлагаш. Много е съблазнително!

    ОтговорИзтриване
  5. Вили и сладкия вариант ми допада много! То от твоите сръчни ръце всичко ми допада!:)Типично в стил изненадите на Мери:):):) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Едни нектарини отлежават в хладилника и ето на какво ще ги направя. Благодаря за споделената рецепта, Вили! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Вили, от кога се каня да направя галет ако знаеш :) Като гледам как хубаво си я спретнала с нектарини май и е време да и дойде ред :) Прегръдки и прохладни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Вили, прекрасен галет си ни поднесла, толкова изкусително изглеждат снимките, браво!
    Хубава и прохладна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване