вторник, 19 юли 2011 г.

Маймунски хляб



-6яйца/оставя се 1 жълтък за намазване/ -300г захар/и още малко за поръсване/ -250ml олио/половината за измесване/ -250ml прясно мляко -42 грама мая -1/2 ч.л. сол -2 -3 ванилии -кората от един лимон -2с.л. лимонов сок -около 1 кг брашноЗа маймунския хляб 1/3 от втасалото тесто се разделя на топчета колкото орех. Всяко топче се потапя в разтопено масло и се овалва обилно в кристалана /по желание кафява/ захар подправена с канела и щипка индийско орехче.Количеството не мога да кажа , защото доправях смес за овалване.В правоъгълна форма за кекс/в случая кръгла/ се застила хартия за печене / да хваща дъното и големите страни и да остава отвън достатъчно , че да може да се повдигне след печене/.Топчетата се подреждат едно до друго на един ред , поръсва се с парченца локум/ този със сметанов аромат е чудесен/ и пияни стафиди и се нареждат и втори ред топчета .Отгоре се поръсва с филирани бадеми. За любителите на сладкото това е перфектния вариант . Хем козунак , хем по- сладък от обикновено

Това е голямо тесто за няколко форми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар