вторник, 19 юли 2011 г.

Содени мекици /стъпка по стъпка/






В дълбока купа се изсипва 1 кофичка кисело мляко, 1 равна ч.л. сол,1ч.л. захар, 1с.л. олио и 1/2 ч.л. сода за хляб,1 яйце

Ето толкова трябва да е содата- 1/2 лъжичка с куп , или 1 равна лъжичка.Ако е повече , мекичките ще миришат на сода.А това е мерителната чашка -200 ml.

Сместа се разбърква и се добавя брашно чаша по чаша.
След четвъртата чаша тестото започва да се събира около бъркалката и изглежда така.

Петата чаша брашно се разстила в/у плота и се изсипва влажното тесто.

Подхваща се отстрани с брашно и започва да се измесва.

Измесването продължава , докато тестото поеме петата чаша и малко от шестата.То вече може да се оформи на топка, която не се разлива. Мека е , но жилава и пластична.

Тестото се разделя на четири части. Вижда се , че вътре то е влажно и лепкаво.

Ако ще се приготвят малки мекички без пълнеж, топките се покриват с кърпа , оставят се за малко да починат и тогава се разточва кора. От нея се изрязват кръгчета , триъгълници , квадрати и се пържат в сгорещена мазнина.Разточва се в/у намазан с олио плот , а не с брашно.Така мазнината не прегаря от излишното брашно при разточване.

Ако ще се правят мекички с пълнеж , топките се нарязват на 4 , така че да се получат 16 малки топки.Заоформянето им се използва брашно от шестата чаша.До края на процеса от нея дори остава малко.

Топките се покриват с кърпа и се оставят да починат малко време/ докато се почисти плота /.

В купа се разбъркват 2 яйца и сирене , за да се получи пълнеж за мекичките.Количеството сирене зависи от това колко е меко. Пълнежът не бива да е много течен.

В/у плота се капва малко олио и всяка топка се разточва. Поставя се от пълнежа , загръща се и се притиска с пръсти.
Готовите мекички се пържат в сгорещена мазнина до порозовяване.Мазнината трябва да не е само на дъното на тигана, а мекиците да плуват в нея.Не се притеснявайте , че ще станат много мазни.Това се получава , когато мазнината не е достатъчно силна.
Готовите мекички се сервират в/у салфетка , която да поеме излишната мазнина.
Купичка кисело мляко със сладко от диви ягоди....и вашата перфектна закуска за почивния ден е готова.
Да ви е сладко.
Повярвайте , публикуването на тази рецепта ми отне повече време от приготвянето и .Направих го с удоволствие за вас. girl in love

*Предупреждавам , че това е закуска за 3 огромни и ящни мъже. Ако семейството ви все още не разполага с подобни гладници , намалете дозата. Не делете яйцето , и в половин доза 1 яйце не ще е много.

8 коментара:

  1. Чудесно представена рецепта Вили!Много хубави снимки.А и аз замесвам тестото по същия начин!Спечели ме от раз с това тесто и всичко приготвено с него!Мисля да предприема разходка из блога ти-както виждам има много тестени изкушения-а аз умирам за такива! :)
    Поздрави и слънчева неделя! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се , че съм ти полезна ,Диди.Съжалявам , че съм снимала повече десерти, но тестените неща са вкусни топлички и хич не ми е до снимки.Дано си намериш нещо по твой вкус.
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. pitkite stanaha strahotni:)

    ОтговорИзтриване
  3. Тази рецепта ми хареса от самото жигдане,а всицхко емного улеснено с тези снимки.Днес ще я направиа. мисля цхе ще е страхотна

    ОтговорИзтриване
  4. Strahotni sa.Poolovinat napravih sas sirene,a drugite s kaima

    ОтговорИзтриване
  5. Радвам се , че са ти харесали мекичките.
    В тази тема можеш да видиш какво още правя с това тесто.
    Хубава вечер!


    http://vili-konova.blogspot.com/search/label/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8

    ОтговорИзтриване
  6. Vili Iskreno ti blagodarq za tazi recepta! Da si giva i zdrava! Az ne giveq v BG poveche ot 15 godini i maika mi pochina i za parvi pat namiram recepta koqto mi napomnq za istinskia vskus na domashna Balgarska kuhnq!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадваха думите ти, мила.Вместо сода напоследък слагам бакпулвер/пакетче от 10г./ и мекичките стават още по-хубави.Един от синовете ми работи в Щатите през по-голяма част от годината и винаги си приготвя нашенска храна.С тази цел съм събрала рецептичките.
      Спокойна събота и неделя от мен!

      Изтриване