събота, 9 юли 2011 г.

Сладкиш с рикота





1ч.ч.=200ml
за блата
-3 яйца
-1ч.ч.захар
-3с.л. топла вода
-3с.л. разтопено масло
-1ч.ч. брашно
-2 прахчета ванилия
-на върха на ножа бакпулвер/ за всеки случай/
Белтъците се разбиват на сняг. Постепенно се добавя захарта и жълтъците.Следва топлата вода , която помага захарта да се разтопи по- бързо.Накрая с внимателно бъркане се добавя маслото и брашното.Блатът набухва и без набухвател, но понякога от маслото ми се струва , че лекичко спада и затова се застраховам с малко бакпулвер.Пече се във форма с диаметър 22-24 см.на 180 градуса в предварително загрята фурна.След охлаждане се дели на две с помощта на конец.Получават се две пухкави тънки платки, които леко се напръскват с подсладено и ароматизирано с ром еспресо.

за крема
-500г крем сирене Рикота
-6с.л.пудра захар/или на вкус/
-2 яйца
-2 прахчета ванилия
-10г желатин
Яйцата се разбиват с 3с.л. пудра захар, докато станат пухкави/може и отделно белтъци и жълтъци/.Сиренето се разбива с останалата захар и ванилията.Смесва се с яйцата .Желатинът се накисва до набъбване в 100 г вода.Втечнява се за 30 сек. в микровълновата фурна/или на водна баня/.Смесва се с крема.
Половината от крема се изсипва в/у първия блат.Ползва се форма с подвижен борд.Без да се притиска , се поставя и втория блат. Изсипва се и останалия крем и тортата се оставя за няколко часа в хладилника да стегне.Бордът се сваля и при сервиране всяка порция се поръсва с какао.

Няма коментари:

Публикуване на коментар