петък, 8 юли 2011 г.

Шоко-мока руло






1ч.ч. = 200 ml

за блата
-4 яйца/М/
-3/4ч.ч.захар
-2с.л.какао
-2ч.л.нес кафе
-1ч.л.бакпулвер
-2 прахчета ванилия
-30ml горещо прясно мляко
-1/2 ч.ч.разтопено и леко охладено масло
-1ч.ч.брашно
-2с.л. царевично нишесте
Белтъците се разбиват на сняг .Постепенно се добавя захарта и разбиването продължава още няколко минути.Следват жълтъците един по един.Кафето се разтваря в горещото мляко и се добавя на няколко порции при непрекъснато разбиване.Оборотите на миксера се намаляват и се добавя маслото , а след това и пресятото брашно с бакпулвера , какаото и ванилията.Сместа се изсипва в/у хартия за печене в тава с размер 32/36 см. и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.Следи се да не се препече.Изважда се и хартията се поставя за малко в/у влажна кърпа.След това се обръща в/у суха хартия, поръсена с пудра захар и хартията от печенето се отлепва.Леко се загръща, за да изстине .

за крема
-600ml прясно мляко
-6 пълни с.л. захар/или на вкус/
-2 прахчета ванилия
-1 яйце
-2с.л. брашно
-2с.л. нишесте/натурално или с ванилов аромат/
-75 г краве масло
-2ч.л. нес кафе
Млякото се довежда до кипене.В него се разтваря кафето.Яйцето , захарта, брашното и нишестето се разбъркват с малко мляко на гладка каша.Разрежда се с млякото и сместа се връща на котлона . Бърка се непрекъснато няколко мин. до получаване на гладък крем.В топлия крем се нарязва маслото и се бърка до поемането му. Накрая се добавя ванилията.Изчаква се кремът да се охлади напълно.Покрива се със свежо фолио, или се разбърква многократно , за да не хваща коричка.

С охладения крем се намазва блата/оставя се и за покритие/, поръсва се със стърготини тъмен и млечен шоколад и се завива на руло. Загръща се с хартия и се оставя за няколко часа в хладилника да стегне.Намазва се с крем и се поръсва със стърготини от тъмен и млечен шоколад.
Аз нямах тъмен шоколад и използвах тъмни шоколадови пръчици.


2 коментара:

  1. Поздравления за блога! Имаш страхотни рецепти, някои ще пробвам обезателно!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря , Федора!Добре дошла си винаги.

    ОтговорИзтриване