понеделник, 18 юли 2011 г.

Рулца с лек плодов крем



за блата
1ч.ч.=200ml
-5 яйца
-1ч.ч.захар
-ванилова есенция
-кората от половин лимон
-3с.л. олио
-1ч.ч.брашно
Белтъците се разбиват на сняг.
Прибавя се захарта на няколко дози и разбиването продължава , докато сместа стане гладка и образува връхчета.
Следват един по един жълтъците , а след това и олиото.
Накрая при внимателно разбъркване без миксер се прибавят ароматите и брашното.
Тестото се разстила в/у хартия за печене в тавата към фурната.
Пече се на 180 градуса няколко мин. , докато порозовее.
Заедно с хартията блатът се оставя в/у влажна кърпа за няколко мин.
Разделя се на 4 части , които се навиват заедно с хартията и се оставят да изстинат.

за крема
-200г заквасена сметана
-200ml сметана за разбиване/ предпочитам млечна/
-пудра захар на вкус
-ванилова есенция
-1ч.ч. нарязани белени праскови от компот
-1ч.ч. желе от боровинков компот/на парченца/
-10г/1пак/ желатин
-100г сок от компот от праскови
Заквасената сметана се разбива със захар.
Млечната сметана се разбива на пухкав крем. Подслажда се и се ароматизира.
Двете сметани се смесват.
Добавят се плодовете.
Желатинът се накисва в сока , докато набъбне.За 30 сек. в микровълновата фурна се втечнява и се оставя леко да се охлади , но без да се стяга.Добавя се към крема.

Готовият крем леко се отпуска от топлината на желатина. Оставя се в хладилника , за да се стегне до толкова , че с него да може да се намажат рулата.
ГОТОВИЯТ КРЕМ
Всяко парче от блата се намазва с плодовия крем и се загръща в свежо фолио/или полиатиленови торбички/.
ЕТО ТАКА
Оставят се за няколко часа в хладилника.
Рулцата се нарязват на шайби/ изглеждат големи , но диаметърът им е 5-6 см/ и се поднасят с допълнително желе, сладолед, сорбе......

за желето
-400ml/+100ml за желатина/ добре подсладен компот от боровинки
-10г/1 пак. желатин/
Желатинът се накисва в 100г сок , докато набъбне.Втечнява се за 30 сек. в микровълновата фурна и се добавя към компота. За да стегне по- бързо се излива на тънък пласт и се оставя в хладилника.ЕТО ТАКА


Няма коментари:

Публикуване на коментар