понеделник, 18 юли 2011 г.

Руло с шоколадов ганаш и руло "Виолета"




1ч.ч.=200ml
за блата
-4 яйца
-1 1/4 ч.ч. захар
-4с.л. топла вода
-4с.л. разтопено масло
-2 прахчета ванилия
-1 1/4 ч.ч. брашно

Белтъците се разбиват  на  сняг.
Постепенно се добавя  захарта .Следват  жълтъците  един по един.
Топлата вода се прибавя лъжица по лъжица.
Накрая при внимателно разбъркване се прибавя маслото, аромата и брашното.
Сместа се пече  на 180 градуса в/у хартия за печене в голямата тава към фурната.Отнема само няколко мин.
Когато се изпече , блатът се оставя за няколко мин. с хартията, след което се обръща в/у друга хартия. Загръща се на руло.След няколко мин. се отвива и се оставя да изстине напълно.

2/3 от блата се намазва с шоколадов ганаш.Завива се на руло, което също се намазва обилно и се набраздява с вилица.
Украсява се по желание.


за крем ганаш
-200 течна сметана/ в случая животинска/
-200 черен готварски шоколад със съдържание на какао най- малко 50%
Сметаната се загрява . Малко преди да заври , се добавя шоколадът начупен на парченца.Снема се от огъня и се бърка , докато шоколадът се разтопи напълно.Оставя се да изстине и се разбива с миксера на гладък крем.



Останалата 1/3 от блата, приблизително 12-15 см служи за експерименти и задоволяване на личните вкусове на домакинята.
1 кофичка мляко 4,5% се изцежда, докато намали обема си наполовина./Може да се използва заквасена сметана/.
Подслажда се на вкус с пудра захар, ароматизира се с ванилия и се размесва с 1/2 ч.ч. боровинки от компот.
Блатчето се намазва с млечната смес , навива се на руло и се загръща стегнато  в хартия за печене.Прибира се в хладилника.
10 г желатин се накисва в 80 г сок от боровинков компот.Като набъбне ,се разтопява за 30 сек.в микровълнова фурна/или на водна баня/.
Прибавя се към 350 ml сок от боровинков компот.
Взема се еднолитрова пластмасова бутилка по възможност с равно дъно./Мисля , че на бира  Загорка са такива./
Отрязва се горната част.
В цилиндричната останала част се поставя рулото.Диаметърът му е малко по- малък от този на бутилката.
Сокът се излива в бутилката/преди да е започнал да стяга/.Рулото поема течността, набъбва и уплътнява стените на бутилката.
Прибира се в хладилника .Трябва да престои , докато стегне добре.
Преди сервиране бутилката внимателно се разрязва с остър нож/ най- добре макетен/.
Рулото се гарнира по желание с ядки и се нарязва на парчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар