понеделник, 18 юли 2011 г.

Пандишпанено руло с крем и шоколадова глазура



За блата
1ч.ч.=200ml

-5 яйца
-1ч.ч. захар
-5с.л. гореща вода
-5с.л. олио
-1 1/2 ч.ч. брашно
-2 прахчета ванилия
Белтъците се разбиват на сняг.
Добавя се захарта на няколко порции и разбиването продължава още няколко минути.
Следват един по един жълтъците.
Горещата вода се добавя на 2-3 порции.Тя спомага захарта да се разтвори по- лесно.
Олиото също се добавя постепенно.
Накрая на много бавни обороти/или с бъркалка на ръка/ се добавя пресятото брашно и ванилията.
Тестото се изсипва в/у хартия за печене в голямата тава към фурната.
Блатът се пече до бледо розово на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Важно е да не се препече , за да не се напука при навиването.
Когато се извади от фурната ,се поставя заедно с хартията в/у влажна кърпа.След това се обръща в/у суха кърпа/или хартия/ и се отлепва хартията, в/у която е печен.
Блатът не се охлажда напълно, а се намазва с много добре охладения крем.
С помощта на кърпата се навива на руло.

За крема
-1/2 литър прясно мляко
-2с.л./с куп/ нишесте/с неутрален аромат или с аромат на ванилия/
-1 с.л./с куп/ брашно
-1 яйце
-1ч.ч. нарязан на кубчета локум
-1/2 пак.масло
-5-6 с.л. захар/ или на вкус/
-2 прахчета ванилия
Млякото се загрява до кипване и се отмества от котлона.
Яйцето, захарта, брашното и нишестето се разбъркват на гладка каша с малко вода/ мляко/.
Изсипват се при млякото и съдът се връща на котлона.
Кремът се бърка непрекъснато няколко мин. , докато се сгъсти.
В топлия крем се добавя локумът и маслото. Бърка се отново , докато поеме маслото , а локумът остане на дребни парченца.Охлажда се напърно , като се разбърква на хладно място , или в съд с ледена вода.

Рулото се оставя загърнато в кърпата/ хартията/ докато стегне за няколко часа на студено.
100г млечен шоколад/или по ваш вкус/ се разтопява на водна баня с лъжичка олио.Рулото се полива с шоколадовата глазура и се украсява по желание.
Аз използвах домашни бонбони/ имам ги в изобилие/.Така във всяка порция ще има и бонус- бонбон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар