вторник, 19 юли 2011 г.

Руло с ягоди и сметана


1ч.ч. = 200ml
за пандишпановия блат

-5 яйца
-1ч.ч. захар
-1ч.ч. брашно
-2 прахчета ванилия
-кората от 1 лимон
-5 с.л. олио
Белтъците се разбиват на сняг.Постепенно се добавя захарта и жълтъците един по един.Накрая при внимателно бъркане се добавят олиото , ароматите и брашното.
Блатът се пече в/у хартия за печене в предварително загрята до 180 градуса фурна .Тавата е с размер 36/32см.
След изваждане от фурната,блатът се навива заедно с хартията и се оставя да приеме формата , докато изстине.


За ягодовото желе

-350 г пюре от пресни пасирани ягоди
-захар за подслаждане на пюрето- на вкус
-10г желатин/предварително набъбнал в 80г студена вода и втечнен на водна баня или микровълнова фурна/
Пюрето се желира , след което се поставя в сърцевината при навиване на рулото.

крем за пълнежа
-400г заквасена сметана
-100г кремообразно сирене
-пудра захар на вкус
-2 прахчета ванилия
-10 г желатин
Сметаната , сиренето и захарта се разбиват. Кремът се ароматизира и се добавя втечненият и леко охладен желатин.Изчаква се кремът да започне да стяга и тогава с него се намазва блата.

Крем за глазурата
-200г течна животинска сметана
-захар на вкус
-ванилия
-1ч.л. стабилизатор за сметана
Добре охладената сметана се разбива на пухкав крем, подслажда се , добавя се ванилията и стабилизатора и се нанася в/у завитото руло.

за гарниране
-6 пресни ягоди
-2 плодчета киви
-шоколадови дражета със стафиди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар