неделя, 30 октомври 2011 г.

Шоколадов кекс с червено вино

Има ли някой, който не познава  Ирина Купенска  ?Да попълни веднага пропуска си, защото тази млада дама заслужава цялото ни внимание и уважение.Аз прекланям побелялата си глава пред таланта и  на кулинар и фотограф.Винаги с възхита се любувам на публикациите в нейния блог.А когато представи шоколадовия кекс с червено вино, реших , че непременно ще го предложа на любимите си хора. И без това сезонът на червеното вино у дома вече е открит.
Изпълних точно рецептата и се насладихме на един много вкусен и  ароматен кекс.Позволих си под шоколадовата глазура да подредя вишни от превъзходното сладко на свекърва ми .
Извинете ме за вечерните снимки с отвратително качество, но за дневни вече само мога да мечтая.
Не ви остава нищо друго, освен да се отбиете при Ирина и да видите  рецептата и фотографиите, които ще ви накарат да помислите за следващия десерт на семейната ви трапеза.
Слънчева, вкусна, емоционална и неповторима нова седмица за всички!










неделя, 23 октомври 2011 г.

Хрупкави шоколадови десертчета




Децата много обичат шоколад.Та кой ли не обича!Искат да е голям въпросният шАколад, както казва Венци.Ще има да вземат!!!Големите шоколади са за големите лелички, дето после се потят във фитнеса и се подлагат на зверски диети.Името ми да не е Мери Попинз, рекокох си, ако не измисля начин да ги баламосам моите три слънчица.Искат обем, лесна работа.Трябва да се помисли за нещо леко, обемно и хрупкаво, което да е съвместимо с вкуса на шоколада.Първо експериментирах с експандиран ориз и пшеница.По- просто казано- пшенични и оризови пуканки.Получиха се прекрасни шоколадови сандвичи.За лятото измислихме вариант сладоледени сандвичи с хрупкави скалички.Подобни скалички съм използвала и за допълнение към тези бисквитени рула.
Този път не разполагах с пуканки , но пък ни се намираха доволно количество зърнени закуски. Избрахме хрупкави медени рингчета.Обемът е измислен .Да се залавяме с шоколада.

за 8 бр.

-200г млечен шоколад
-50г черен шоколад
-2с.л.разтопено масло/олио/
-2ч.ч. зърнена закуска- медени рингчета
Гнездата на тавичката за кексчета се застилат със свежо фолио.В/у него на дъното се поставят кръгчета релефен найлон.
Млечният шоколад се разтопява на водна баня с маслото.Топлият шоколад се темперира с 50г студен черен шоколад.Бърка се до хомогенна смес.
На дъното на гнездата/в/у релефните кръгчета/ се сипва по една ч.л. шоколад и се разнася равномерно.
Зърнените рингчета се изсипват в останалия шоколад и се разбъркват ..
Гнездата се напълват с шоколадовите рингчета и с помощта на фолиото се притискат добре.Прибират се в камерата до пълното стягане на шоколада.
Изваждат се , фолиото и релефните кръгчета се отлепват и десертчетата се опаковат в станиол.Съхраняват се на хладно.


Накрая децата са доволни.Като малки катеричета започват да хрупат своите шокозрънчовци.И са щастливи.Аз също........Разбира се не раздавам  всичките 8бр.  в един ден.Нали трябва да има изненади за непредвидени ситуации.

Руло с кайма , ориз и гъби...... и нови награди

Това е една импровизация по темата "руло с кайма".Просто ми се ядяха гъбки с ориз и ги завих в каймата, вместо традиционната плънка за руло Стефани.
необходими продукти:
-600 г кайма смес
-1 яйце
-чубрица
-червен пипер
-черен пипер
-1 малка глава лук
-1 зелена люта чушка
-1 филия стар хляб
-магданоз
-сол/ако каймата не е солена/
-галета/или панировка с корнфлейкс/ и шепа настърган пармезан за поръсване
за плънката:
-1 супена чиния нарязани печурки
-бучка масло/олио/
-сол на вкус
-щипка черен пипер
-2ч.ч готов ориз за гарнитура /предварително сварен със сол и бучка масло/

начин на приготвяне:
Каймата се омесва хубаво като за кюфтета.Разстила се на равномерен слой в/у намазнено  свежо фолио.Правоъгълникът трябва да е с дължина 25см/колкото е дълга формата за печене/.Върху каймата се слага готовият ориз и гъбите, предварително задушени в малко масло и подправени със сол и пипер.С помощта на фолиото се завива руло , което се прехвърля в правоъгълна форма за кекс в/у хартия за печене.Поръсва се с хрупкава стандартна панировка с корнфлейкс.Пече се до готовност.За да не загори коричката, може хартията да се загърне накрая в/у рулото.По желание се поръсва с пармезан няколко минути преди изваждане от фурната.


Отново приятно бях изненадана от приятелския жест на Еликсир и Мони.Възхищавам се на умението им да намират време за всичко .....и всички.
Много ви благодаря, момичета!!!Слабата ми активност в никой случай не означава , че не следя всичко , което публикувате.Освен на прекрасните рецепти, се радвам и на искреното приятелство между вас.Действа много заразително и показва най- човешкото в човека- да живее с другите в хармония.Продължавайте да поддържате това ми усещане във времената на вълчи нрави и тотален хаос.
А ето и наградите.Не знам дали вече  имам право да ги връчвам на други ентусиасти от кулинарното братство.Затова  ще ги посветя на всички момичета и момчета от кулинарните форуми Гответе с мен, Български бебе център  и Вкусно и красиво .Те са били моето вдъхновение ,още когато нямаше кулинарни блогове.Впоследствие много от тях създадоха собствени виртуални местенца, където често гостувам с удоволствие.





Прекрасна неделя и усмихната нова седмица за всички!

неделя, 9 октомври 2011 г.

Рулца-пандишпанчета с мус от бял шоколад и карамел

Когато бях млада домакиня/Боже мили , колко отдавна беше това/,се страхувах да пека дебели кексове.Нервите ме хващаха да чакам 40-50 минути, отгоре все  дебна да не изгори/ без успех, разбира се/,после -сух им бил, кремче да имало......Тогава се специализирах в направата на пандишпанено руло.Измолвам парче бяла/и не толкова бяла/ хартия от магазина, включвам фурната,разбивам набързо, за няколко минути е изпечено и .........следва завиване на това пухче с каквото дойде- мармалад/имаше един истински шипков/, домашен млечен крем, кремче от някоя любима торта,разтопен в крем -нишесте локум.....
С годините останах вярна на този вид сладкиш.Тук може да го видите като Руло с ягоди и сметана , с шоколадова глазура , коледно пънче ,   виолетово или с ганашс еклеров крем шоко мока вариант , а тези малки рулца ми станаха толкова симпатични , че реших да ги направя в нов вариант.Удобството на малките сладкишчета е , че се порционират, съхраняват и пренасят лесно.Пък и подносите ми са все по- къси от голямото руло и трябва предварително да режа/ и изяждам/ крайчетата.
Та ето ги моите пандишпанчета с мус от бял шоколад и карамел. 


1ч.ч.=200ml
за блата
-5 яйца
-1ч.ч. захар
-3с.л.олио
-2 прахчета ванилия
-1ч.ч. брашно
начин на приготвяне на блата

Тавата към фурната/моята с полезна площ 36/32 см/ се застила с хартия за печене.Фурната се загрява до 180 градуса.Белтъците се разбиват на сняг. На няколко порции се добавя захарт и разбиването продължава още няколко минути.Следват един по един жълтъците. накрая се добавя олиото.Пресятото брашно се поръсва в/у  яйчената смес и се разбърква внимателно с шпатула , за да не спадне пандишпанът.Изсипва се в/у хартията, разпределя се на равен слой и се пече само няколко минути, докато бухне и порозовее. В никой случай не бива блатът да е препечен , защото ще стане чуплив.След изваждане от фурната се оставя да почине както е с хартията, а след това с ножица се разрязва на 4 равни части.Всяка част се загръща както е с хартията и се изчаква пълното охлаждане и готовността на крема.

за крема
-100г бял шоколад
-1с.л.краве масло
-2  белтъка/ задължително пресни/
-4 с.л. захар
-1прахче ванилия
-400ml готов обем разбита млечна сметана подсладена на вкус
-10г желатин/1 пак./
-шепа бели стафиди предварително набъбнали в ром и вода 1:1.
приготвяне на крема
При мен нетърпението изигра лоша шега , но пък някой е измислил желатина, за да се предпазим от провали.
Шоколадът и маслото се разтопяват задължително на водна баня.Охлажда се до стайна температура.Захарта се карамелизира в тефлонов тиган до кехлибарен цвят.Белтъците се разбиват на плътен сняг, който се задържа на бъркалката.На тънка струйка карамелът се прибавя към белтъците при интензивно разбиване.Получава се жилав и устойчив шаум, а белтъците вече не са съвсем сурови от врелия карамел. До тук добре , но когато смесих шаума с шоколада , сместа се отпусна.Но пък беше толкова карамелена и шоколадова.За да постигна пухкавата структура на истински мус, разбих млечна сметана.Не измерих течния обем , но готова беше 400ml.Смесих сметаната с шоколадовия крем и добавих 10 г предварително набъбнал и втечнен желатин и стафидите .Оставих крема за малко в хладилника. Когато започна да стяга и прецених , че няма да изтича от рулцата, ги завих.За целта използвах парчета  хартия за печене,с които загърнах рулцата и стегнах , за да запазят формата си. Прибрах в хладилника до пълното им стягане, отвих хартията и декорирах с черен шоколад.Досвидя ми да правя плътна глазура , затова разтопих на водна баня само 50г черен шоколад с 1ч.л. олио, изсипах в хартиена фунийка и небрежно нашарих рулцата.При дегустацията разбрах , че горчивата нотка от глазурата е напълно достатъчна да балансира сладкия вкус.
След стягане на шоколада, рулцата могат да се опаковат поотделно, за да се съхраняват в хладилника без да изсъхват.

#Ако не сте почитатели на суровите белтъци, можете да направите класически шоколадов мус само от шоколадов ганаш и сметана.Карамеления вкус ще получите , ако подготвите предварително сметаната за приготвяне на ганаша. 
#Готовите рулца/4бр./ са с дължина 18 см и диаметър 7 см.









неделя, 2 октомври 2011 г.

Представяне в сп."Домашна кухня", награда от Маги и кошница зеленчуци

Когато блогът ми излезе на светло и се радвах на първите си читатели, бях приятно изненадана от редакцията на сп. "Домашна кухня".Приех  предложението да представят блога на страниците на списанието.Тук е мястото да благодаря за вниманието и коректното отношение.Пожелавам успех на изданието и много нови читатели.


В брой 28, който излезе на 23 септември бяха публикувани пет мои рецепти.








А  Маги  сподели с мен тази награда.Много благодаря за изненадата и специалното отношение.




За да не е публикацията съвсем без рецепта, ще ви кажа как съхраних свежи доматчета чери , за да мога да ги запазя известно време.
Имах щастието да гостувам на леля ми в провинцията и да се порадвам на съкровищата в нейната градина.Разбира се , получих и доволно количество безценни дарове като различни видове доматки, чушки, шарени патладжани, домашномлян червен пипер...
Доматките чери бяха в такова изобилие, че дори заминаваха за консервиране.Няколко дни не можах да им се наситя, прибавях ги в ястия , предястия....и пак не свършваха.Тогава реших да си запазя малко от тези невероятни рубинчета.Ето как:


В буркан с вместимост 2 литра разтворих с чаша вода 5 аспирина  2 с.л.сол и 2с.л. захар. Напълних буркана с измити доматчета и долях с вода . Затворих буркана и прибрах на тъмно и хладно.Няколко дни го обръщах, за да се раздвижи саламурата.
Днес , на десетия ден, опитах и прецених , че опитът е успешен . Доматките са целички, ароматни и леко солени. Мисля , че в този разтвор могат да се съхранят и по- дълго време.
 Тук се вижда част от буркана , в който доволно си плуват малките ми съкровища.