понеделник, 18 юли 2011 г.

Кексчета с шоколадови полички



Продукти за тестото/9 бр./: 1 ч.ч.=200 мл
150 гр масло
100 гр вода
350 гр захар
50 гр сухо мляко
3 с.л. какао
3 прахчета ванилия/или есенция ром/
1 ч.ч. брашно
4 яйца

Начин на приготвяне:

Маслото, водата и 200 гр захар се загряват на котлона, докато захарта се разтопи.
Сухото мляко, ванилията и какаото се смесват и с помощта на миксер се разбиват със захарния сироп.
Яйцата се разбиват с останалата /150 гр/ захар.
Прибавят се към шоколадовата смес.
Накрая се прибавя брашното, като се разбърква внимателно с бъркалка.
9 метални купички за крем карамел се намазват с масло и се поръсват с брашно.
Сместа се разпределя в тях, като не трябва да заема повече от 2/3 от обема.
Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Умерената температура и липсата на набухвател дават възможност кексчетата да бухнат постепенно, без да се напукат.
Готовността им се пробва с дървено шишче.
Няколко минути след изваждане от фурната се изваждат от чашките и се охлаждат.
С помощта на прибор за чистене на чушки в кексчетата се правят цилиндрични отвори.
От отделената част се изрязват капачета.
Сърцевината се напълва с любим крем и отворите се затварят с капачетата.
В случая е използвана подсладена заквасена сметана с аромат на ванилия.
Приятна би била и комбинацията с еклеров крем и крем за тирамису.

За шоколадовите полички:
150 гр черен готварски шоколад със съдържание на какао не по-малко от 50%
1 с.л. масло

Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с маслото.
Върху квадратни парчета свежо фолио /или разрязани полиетиленови торбички/ с лъжичка се нанася шоколад и се оформят кръгове.
Преди шоколада да е стегнал, се завиват кексчетата.
Оставят се да се охладят добре, след което фолиото се отлепва.
Поличката може да се украси с дантела от разтопен бял шоколад.
По желание чиниите също се украсяват с шоколад и цветни плодови желета.

1 коментар: