вторник, 19 юли 2011 г.

Катми


Необходими продукти:
 -1чаена лъжичка сол
-1чаена лъжичка захар
-1супена лъжица олио/и още за намазване на тигана/
-20г прясна мая
-1/2 литър вода
-брашно за получаване на тесто с гъстота на боза
Начин на приготвяне:
В купа се разтваря маята заедно със захарта и 1ч.ч. хладка вода.Покрива се с кърпа и се изчаква сместа да шупне и образува балончета.Солта се разтваря в останалата вода и се добавя брашно до получаване на смес с гъстота на боза.Активираната мая и олиото се разбъркват добре с брашняната смес.Съдът се покрива и се оставя за половин час, за да втаса.Когато стане шуплеста и увеличи обема си, е готова за печене на катмите.Колкото по- рядка е сместа, толкова по-тънки ще са те.Ако не разполагате със сач, може да изпечете катмите на тефлонов тиган. За целта той трябва да е предварително загрят и намазан с мазнина.Сместа трябва да облее дъното на тигана на сравнително тънък слой.Когато се появят сухи шуплички, катмата е готова за обръщане.Изпича се и от другата страна и се намазва по желание с масло. Катмите се сервират топли с плънка по желание.














Няма коментари:

Публикуване на коментар