вторник, 19 юли 2011 г.

Усукана пита



Едно кубче мая, 100 мл топла вода и малко брашно се разбъркват на кашичка и се изчаква маята да се активира. В купата се добавят 400 мл топла вода, 2 с.л. кисело мляко, 1 белтък, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 с.л. олио и 1 с.л. оцет. В редките съставки се сипва брашното чаша по чаша и се бърка с дървена бъркалка, докато започне да се събира на топка. На плота се изсипва чаша брашно и тестото се доизмесва. За питката отделих половината от това тесто. След като втаса се разделя на 4 топки. Всяка една се разточва, намазва се с масло и се настъргва сирене. Последната остава без сирене. Подреждат се една в/у друга и се разрязват на ленти. Всяка лента се усуква и се реди в тавата спираловидно. Питката втасва отново, маже се с жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Още топла се намазва с хубав зехтин или масло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар